„Nu pot accepta!”: Gorghiu schimbă regulile pentru companiile de stat

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat, joi, că a depus un memorandum în Guvern pentru ca litigiile ce rezultă din contractele de mandat încheiate de companiile de stat cu membrii Consiliilor de administraţie, de supraveghere sau Directoratelor să fie soluţionate în instanţele din ţară şi nu de către jurisdicţii arbitrale internaţionale de la Viena, Paris sau Londra.

„Este greu de înţeles ce fac unele companii de stat din România! Ele încurajează lipsa de încredere în propria justiţie, în instanţele naţionale române. Ca ministră a Justiţiei, nu pot accepta asta. Situaţia de fapt este următoarea: la nivelul contractelor de mandat încheiate între companiile de stat din România şi membrii Consiliului de administraţie/supraveghere/directorate, se introduc clauze arbitrale potrivit cărora eventualele litigii se vor soluţiona de către jurisdicţii arbitrale internaţionale (Viena, Paris, Londra etc). Situaţia trebuie rezolvată. Din raţiuni ce ţin de încrederea în justiţia naţională, dar şi din motive economice. Costurile privind soluţionarea acestor litigii în străinătate sunt ridicate. Vorbim despre: taxe arbitrale, onorarii arbitri, onorarii avocaţi, costuri de deplasare, cazare, traduceri documente”, a declarat Gorghiu, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Justiţiei.

Ea a precizat că, pentru a depăşi problema, în şedinţa de Guvern de joi, a propus un memorandum cu câteva soluţii:

* elaborarea unor materiale care să reflecte situaţia litigiilor în legătură cu executarea contractelor de mandat şi conţinutul clauzelor compromisorii şi comunicarea acesteia către Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), după operaţionalizarea acestei instituţii;

* realizarea de către AMEPIP a unei situaţii centralizate, iar în baza acesteia evaluarea negocierii clauzelor compromisorii, raportându-se la documentul ce integrează politica de proprietate a statului în ceea priveşte întreprinderile publice (a cărei reconfigurare este asumată şi prin PNRR, Reforma 9, Jalonul 440), cu luarea în considerare a eficientizării cheltuielilor bugetare şi a obiectivelor stabilite în PNRR privind guvernanţa întreprinderilor publice;

* completarea, la propunerea AMEPIP şi SGG, a Hotărârii Guvernului nr. 639/2023 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011, în sensul inserării obiectivului eficientizării cheltuielilor bugetare între cele urmărite în derularea procedurii de selecţie şi nominalizare a membrilor Consiliului de administraţie sau, după caz, ai Consiliului de supraveghere şi Directoratului, dar şi în negocierea contractelor de mandat cu respectarea principiului libertăţii contractuale.

„Am convingerea că se vor lua măsuri concrete, iar lucrurile se vor schimba în bine. Am încredere în justiţia din România, indiferent că e vorba de instanţe judecătoreşti sau de arbitraj instituţionalizat. Firesc şi corect este ca litigiile ce rezultă din contractele de mandat încheiate de companiile de stat din România să se soluţioneze în ţară”, a subliniat Alina Gorghiu.

În Memorandum se face referire la Transelectrica care a pierdut numeroase litigii la Centrul de Arbitraj de la Viena, deschise de foști membri ai Consiliului de Supraveghere și Directorat, pe motiv că au fost înlocuiți din funcții înainte de expirarea mandatelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

17 Comentarii

  1. Nu are nici-o relevanta,madam ca vrei sa aduci aceste litigii pentru „încrederea în justiţia naţională, dar şi din motive economice”.
    Nu stiu ce a ramas din „increderea in justitia nationala” dupa politica si jocul odioase fcute de CCR in materia pensiilor speciale,prin care prefera sa falimenteze direct Romania,pt.o patura imburghezita,o putere judecatoreasca functionind pe principii de retributie si pensii iN AFARA LEGILOR!
    In ce priveste „motivele economice”,posibil sa demonstrezi ca prejudiciile catre reclamagii bogati ce au fugit la Viena reprez.pagube materiale pt.Romania,dar nu ai TEXT ca ar fi competenta exclusiva de solutionare aici -in tara.Asa ati semnat ctr. de mandat in momentul in care ati acceptat si vindut tara cu ocazia intocmirii actelor,numirilor si fabricarii vinzarii tarii prin Guvernanta corporativa !

  2. Redau pasaje din articolul dlui Cosmin Gabriel Pacuraru
    16/03/2021-Despre Consiliile de Administrație și Supraveghere ale companiilor energetice de stat(contributors),deoarece mi se par semnificative si a facut o experienta pe „viu”,de unde se vede cum ar vrea „economic”,madam Gorghiu,sa miste bolovanul ce apasa Tara ns.devenita colonia lor :
    „Ia ghiciți cine a fost numit! Acel campion cu 17 consilii de administrație la activ și deodată, abonat constant la salarii babane … nu-i țin minte numele și nici nu mă chinui să-l caut …

    Așa am început să fiu cât se poate de atent la personajele din CS-uri și CA-uri și la care le sunt responsabilitățile.

    În principiu persoanele ar fi reprezentanții patronatului și ar trebui să le apere interesele. Presupunem ca respectivii trebuie să fie superprofesioniști, să cunoască la perfecțiune industria și piețele din amonte și din aval ale companiei, să aibă habar de activitatea bursieră, de micro și macro economie, de management și marketing … Dacă sunteți curioși, vă invit să răsfoiți cv-urile actualilor membri din câteva cs-uri sau ca-uri de mari companii energetice naționale: Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica, CEO, Transelectrica. Câți dintre dumneavastra sunteti dispuși să vă riscați banii cumpărând acțiuni la cele care sunt listate la BVB?
    Dar lucrurile nu stau chiar așa! Personajele din aceste consilii nu sunt altceva decat niște curieri, care duc în diplomate scumpe și pe mulți bani, hotărârile celor care i-au numit. Nu au nici un cuvant de spus de fapt în fața decidentului ministerial. Din punctul de vedere al operațiunilor, greutatea stă pe directori / directorat. Nu intrăm în amănunte!”

  3. „Avem o legislație privitoare la guvernanța corporativă ce a fost pervertită de guvernanți, cu ajutorul companiilor străine de head-hunting, care de fapt legitimează ca-urile și cs-urile incompetente cu sinecurile și “obligațiile” de partid (dar nu numai, pentru că mai sunt și amantlâcurile) pe bani grei. În cazul industriei energetice, pe banii noștrii pe care îi plătim lunar pentru energie electrică și gaz. Bani mai plătim pentru sinecuri și când cumpărăm orice pentru care s-a consumat energie. Calcul simplu: avem câteva zeci de astfel de companii cu între cinci și nouă “meșteri mari”, care încasează lunar de la două mii de euro în sus. Adunăm și vedem că numai pentru salariile acestor membri de consilii de administrație sau supraveghere facem câteva milioane de euro. Să zicem că suntem 17 milioane de cumpărători și avem puțin peste 10 milioane de locuințe. Rezultă ca fiecare român plătește anual cațiva lei pentru salariile unora care … nu prea știm ce fac!”

  4. Bună !
    Nu e de bășcălie! Ce se intampls in companii ale statului de ani si ani
    e o bătaie de joc si un jaf.
    Consiliile de admin cu salarii de multe mii de euro, cu contracte avand clauze de jaf fac ce vor si cum vot.
    Daca-l dai afară(statul e patronul)
    din motive intemeiate conform clauzelor de jaf din contract trebuie sa-i plătești toate sslariile pana la data expirarii mandatului!!!
    Dar cine e marele specialist p-spataru pus in fapt printr-o pila de partid? E o mizerie , in fapt coruptie sa avem salarii aberante pe la agentii , ASFuri,etc etc.
    In țara asta aproape totul e corupt, putred, bolnav. TOATE RELELE SE PETREC CU STIREA SI PROTECTIA DECIDENTILOR!
    NU e nicio speranta de bine!

  5. ALINA, DA cu Magahhrii de Terra!
    DEGEABA ii injur Io de 20 de Ani?
    MAGHHHAHHHRUU’ zicea Iorga cand se ducea la … 🙂 Cabinetuu’ de Meditatii SOLO si il gasea ocupat de f’UN Student … 🙂

    CUM de indraznesc AIA sa te supere ?
    FII mai DURA, da’ in Schimb fff ASPRA, mai tare decat Jeanne D’Arc la Asediul de la Lyon … 🙂
    „Succesuri”!
    PS Am IO, o PeMonitiune ca ASA iti va ramane Porecla, JEANNE d’ARC a Romaniei!
    Fa-O ReNume !
    ARDE-I pe Cockallars !

  6. Vorbește de poolitrucii adică rahaturile care fac parte din cumetria de partid,ăia nu sunt specialiști ei au un singur scop să încaseze sume colosale pentru ei și o parte pentru patidul care la susținut și numit.(Auzi sunt numiți rahați specialiști…)

  7. pE CIND IN CONSILIILE DE ADMINISTRATIE OAMENI INTEGRI CARE SA FACA SA PROSPERE FIRMELE? Nu puliticieni sau apropiati ai acestora ?Fac un cumul de salarii si de pensii ” saracii” iar noi populimea tot cu salarii si pensii de rahat , nu ?

  8. Convenţia arbitrală – Clauza compromisorie -Art. 550. -cod.civil
    (1) Prin clauza compromisorie părţile convin ca litigiile ce se vor naşte din contractul în care este stipulată sau în legătură cu acesta să fie soluţionate pe calea arbitrajului, arătându-se, sub sancţiunea nulităţii,
    arătându-se, sub sancţiunea nulităţii, modalitatea de numire a arbitrilor. În cazul arbitrajului instituţionalizat este suficientă referirea la instituţia sau regulile de procedură ale instituţiei care organizează arbitrajul.
    (2) Validitatea clauzei compromisorii este independentă de valabilitatea contractului în care a fost înscrisă.
    (3) În caz de îndoială, clauza compromisorie se interpretează în sensul că se aplică tuturor neînţelegerilor care derivă din contractul sau din raportul juridic la care ea se referă.
    De aici rezulta ca tovarasa Alina trebuia sa mearga la Viena personal sau prin delegat guvernamental sa apere Romania,sa faca hirtie prin care sa invoce apararile si exceptiile -daca :
    -in ctr.de mandat s-a prevazut expres arbitrajul romanesc;
    -s-a mentionat sub sanctiunea nulitatii modalitatea de numire a arbitrilor.
    Viena fiind astfel necompetenta ,nefacind ac.lucru Gorghiu nu raspunde ca n functionar de rea credinta.Gorghiu nu spune nimic despre clauzele compromisorii cum au fost reglementate ele in ctr.de mandat,mergind pe calea „memorandumului”.In ambele cazuri Gorghiu acopera ceva:
    -fie ca nu a facut aparari la Viena desi trebuia sa le faca ,fiind buna de plata-fie ca in ctr.de mandat cu clauza compromisorie,vinzatorii de tara ,ab initio au stabilit arbitrajul Viena si Gorghiu o da „cotita cu memorandumul”
    Cu asta se ocupa toti, cu vinzarea ns si a resurselor,cu saracirea noastra,cu minciuni prin care isi acopera in fata opiniei publice jaful,dezinteresul,praduirea ns.si a copiilor si nepotilor nostrii prin datorii publice .

  9. vorbim de faptul ca „curtea de ARBITRAJ”
    NU ESTE CURTE DE JUSTITIE,
    arbitrajul e cu totul altceva.

    -evident ca toate contractele care contin asa ceva sint nule.

  10. a vorbit eminenta cenusie a bratienilor!..
    Ca Iliescu este la somnul de frumusete!

  11. Dar si in toate entitatile de cercetare publice in cons.de administratie sunt numai functionari din ministere care nu fac nimic decat iau bani de sedinte de 4- 5 ori pe an. Bani muncitati de angajatii acestor entitati. Justitia nu vede si nu aude nimic de aceste mizerii?!!!

  12. Ministra gorghiu a peneleului experta in toate are cunoștință că instanțele se afla in greva de anul trecut? Sau are idee că mii dosare urmează să se prescrie?

  13. Tuta bate câmpii! Au semnat acte pentru aderare la orice, nu are cum sa se abată de la ce înseamnă justiția europeana.

  14. Felicitari, dna. Gorghiu, taie-n carne vie abuzurile ref. Consiliile de Administratie, toate litigiile sa fie transate in Romania, caci, destul i-am imbogatit pe avocatii si juristii din UE si aiurea. Bravo, dna. Gorghiu ai castigat 5% pt. PNL, tine-o tot asa.

  15. Cum îi apucă pe toți dragostea de țară când se apropie alegerile, țțț!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.