Progrese în  Nucleara SWIFT: Doar „un anumit număr de bănci ruse să fie excluse”

UPDATE Comisia Europeană a anunţat, sâmbătă seară, că, în coordonare cu Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada şi Statele Unite, va propune excluderea unui anumit număr de bănci ruse din sistemul de tranzacţii interbancare „Swift”.

„În coordonare cu Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada şi Statele Unite, voi propune noi măsuri ale liderilor Uniunii Europene în sensul consolidării reacţiei noastre faţă de invazia Rusiei în Ucraina şi în scopul perturbării abilităţilor lui Vladimir Putin de finanţare a aparatului de război”, a declarat, prin Twitter, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

„În primul rând, ne vom angaja să procedăm astfel încât un anumit număr de bănci ruse să fie excluse din sistemul Swift. Această măsură le va împiedica să desfăşoare operaţiuni internaţionale şi va bloca eficient exporturile şi importurile ruse”, a subliniat Ursula von der Leyen.

De asemenea, Comisia Europeană a decis îngheţarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, şi a precizat: „Acest lucru îi va paraliza tranzacţiile şi va face imposibil ca Banca Centrală să îşi lichideze activele”.

Sancţiunile vor trebui aprobate în Parlamentul European şi în Consiliul Uniunii Europeene, unde ar putea apărea dificultăţi.

Într-un comunicat comun, Comisia Europeană, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada şi Statele Unite anunţă că au convenit să excludă „anumite bănci ruse” din sistemul Swift. „Ne angajăm să asigurăm că anumite bănci ruse vor fi eliminate din sistemul de tranzacţii bancare Swift. Acest lucru va asigura că aceste bănci sunt deconectate de la sistemul financiar internaţional şi că le vor fi afectate abilităţile de a derula operaţiuni la nivel mondial”, arată declaraţia comună, citată de cotidianul The Guardian.

UPDATE Discuţiile dintre membrii Uniunii Europene cu privire la excluderea Rusiei din sistemul internaţional de plăţi Swift sunt aproape să se finalizeze cu succes, a declarat sâmbătă un oficial de la Palatul Elysee.

Responsabilul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că niciun stat membru al UE nu blochează excluderea Rusiei din sistem, dar că discuţiile sunt încă în curs de desfăşurare, relatează Reuters.

Ministerul de externe german a anunţat că Germania este pregătită pentru o „limitare ţintită” a accesului Rusiei la Swift, relatează AFP.

După controversele legate de gazoductul Nord-Stream II, Germania era din nou criticată pentru că a refuzat excluderea Moscovei din Swift, unul dintre cele mai importante motoare ale finanţelor mondiale.

În timp ce toţi partenerii săi europeni păreau să fi acceptat în cele din urmă această măsură radicală ca represalii la invazia din Ucraina, Berlinul încă ezita, temându-se pentru aprovizionarea sa cu gaz şi cărbune rusesc.

Mai devreme, premierul polonez Mateusz Morawiecki, care a vizitat sâmbătă Berlinul, descrisese poziţia Germaniei faţă de platforma de tranzacţionare interbancară drept „egoism concret”.

”Am venit aici, la cancelarul Olaf Scholz, pentru a le zdruncina conştiinţa, pentru a zdruncina conştiinţa Germaniei”, a spus Morawiecki, a cărui ţară, membră a NATO, are o frontieră comună de 535 de kilometri cu Ucraina.

Italia, Franța, Cipru și-au exprimat acordul pentru excluderea Rusiei din sistemul interbancar de comunicaţii internaţionale SWIFT, anunță autoritățile de la Kiev, care au purtat discuții cu țările europene. Ciprul este o destinație majoră a investițiilor rusești.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că premierul Italiei, Mario Draghi, şi-a exprimat sâmbătă, într-o discuţie la telefon cu el, susţinerea pentru excluderea Rusiei din sistemul interbancar de comunicaţii internaţionale SWIFT.

„Acesta este începutul unei noi pagini în istoria statelor noastre”, a scris Zelenski pe Twitter.

La rândul său, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a anunțat tot sâmbătă că omologul său francez, Jean-Yves Le Drian, sprijină excluderea Rusiei din sistemul SWIFT.

Franța și-a declarat totodată disponibilitatea de a furniza arme și echipamente militare Ucrainei, a mai precizat Kuleba pe Twitter

Premierul Poloniei a declarat sâmbătă că și Ungaria și-a dat acordul pentru această măsură aplicată Moscovei.

Guvernul german a explicat inițial: „Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte masive şi asupra transferurilor de plăţi în Germania şi pentru firmele germane, în afacerile acestora cu Rusia”, a explicat vineri purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Hebestreit.

Președintele SUA, Joe Biden, analizează serios dacă să scoată Rusia din SWIFT, rețeaua de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume, dar nu a luat încă o decizie finală, potrivit mai multor apropiațo, scrie CNN.

Decizia de a declanșa această acțiune a fost întotdeauna condiționată de aprobarea Uniunii Europene, care a fost divizată într-o dezbatere controversată timp de săptămâni întregi cu privire la această acțiune.

Dar oficialii americani și omologii lor din UE au continuat să cântărească opțiunile, inclusiv sancțiuni pentru a elimina din rețea bănci și entități individuale, în loc de întreaga economie rusă, spun oficialii.

Măsura ar fi considerată opțiunea nucleară în ceea ce privește răspunsurile la invazia Rusiei în Ucraina. Biden și consilierii săi au subliniat cât de complicat ar fi să blocheze Rusia de la SWIFT, menționând că SUA nu pot acționa unilateral.

Dar de la conferința de presă a lui Biden, care a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru atacul neprovocat, administrația pare să se apropie de această poziție, deoarece alți aliați europeni ți-au declarat acum sprijinul.

Administrația a discutat această chestiune cu Rezerva Federală, care ar aveaun cuvânt de spus în orice decizie, potrivit unui oficial. Iar oficialii americani au purtat discuții cu Uniunea Europeană cu privire la o posibilă mișcare.

Un oficial al administrației a declarat că este posibil să apară sancțiuni suplimentare dacă Kievul, capitala ucraineană asediată, va cădea. Dar nu a fost clar dacă acestea ar include SWIFT sau dacă eliminarea Rusiei din SWIFT ar putea avea loc înainte.

Un oficial de la Casa Albă a declarat pentru CNN că „așa cum președintele și oficialii administrației au spus clar, ne concentrăm pe coordonarea cu aliații și partenerii pentru a-i impune lui Putin costuri suplimentare pentru războiul pe care l-a ales”, dar a refuzat să facă alte comentarii.

Excluderea Rusiei din SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare globale) este considerată o măsură care ar paraliza sistemul bancar rusesc. Peste 11.000 de instituţii financiare din 200 de ţări folosesc SWIFT pentru schimburile de informaţii privind plăţile.

Liderii politici din Uniunea Europeană au convenit la summitul de vineri asupra unui pachet de sancţiuni financiare împotriva Rusiei, inclusiv unele personale, însă nu şi asupra interzicerii accesului Rusiei la SWIFT.

Decizia de deconectare a Rusiei de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT va fi luată în câteva zile, a declarat sâmbătă pentru Reuters un guvernator al unei bănci centrale din zona euro.

„SWIFT este doar o chestiune de timp, de foarte scurt timp, de ordinul zilelor”, a declarat guvernatorul care a dorit să îşi păstreze anonimatul. „Este suficient? Nu. Este necesar? Absolut. Sancţiunile au sens doar dacă sunt costuri pentru ambele părţi iar acest lucru va fi costisitor”, a adăugat sursa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

25 de Comentarii

  1. … de ordinul zilelor. De ce nu acum? Razboiul este acum nu in cateva zile!

  2. Ei, daca si Ungaria si-a dat acordul , totul e clar : lucrurile se aranjaza si Putin tremura ( de ras ) .

  3. Evident, toate stirile sunt pe surse. Omul, din cele mai vechi timpuri, a fost culegator … de informatii sau producator.

  4. Alte forme de plăti electronice abia așteaptă sa le cadă concurentul ? Sa vezi tu bataie pe noile monede gen BitCoin si aur/argint. Aștia sunt proști rau si cred ca mai mult vor să facă rau Germaniei și u€ (lovitura veniînd din zona perfidului Albion prospăt autoexclus din u€ si de la „aliații tradiționali” gen franci si italhoții). De ce trbuie polonii să zică ei că si Ungaria e deacord ? Ce ungurii n-au ministere ? Pute mutarea a oricealtceva începînd cu specula bursieră tip Soroș & Co. Oricum, caietul de notite contabile al rușilor e deschis și acum își cunosc prietenii adevărați precum și polițele de platit in viitorul apropiat. Tare cred ca Lodra o sa vadă Iadul pe dinauntru daca nu se calmează. Păcat, nu asta e calea spre pace ci spre agravarea conflictilui si extinderea lui la nivel global si haos bursier/comercial.

  5. Fostul cancelar german Angela Merkel a fost victima unui furt în timp ce se afla la cumpărături. Infractorul a reuşit să-i fure portofelul, deşi Merkel ar fi avut cu ea membri ai serviciului german de pază şi protecţie, anunță Mediafax.

    Cum era cu furtul motorinei in valoare de 2 milioane de dolari, de la baza americana de la Kogalniceanu si cu fuga rusinoasa a americanilor din Afganistan, cand si-au tradat aliatii afgani si au lasat in mainile talibanilor armament in valoare de 83 de MILIARDE de dolari?
    … Numai idiotii pot crede ca NATO va salva Romania de furia Rusiei!

  6. Cotidianul a virat către extrema dreapta de ceva timp. De atunci a adunat la comentarii postacii antivaccin, antiamericani, antiue care bineînțeles că sunt proruși. Acum e cam greu să mai scăpați de ei, i-ați atras pe extremiști cu subiecte extreme. Asiști la ce aberații postează și râzi! Ăla de mai sus ne povestește cum o sa plătească rușii cu Bitcoin, ceilalți refuza adevărul, etc. Demență totala, nu doar la știrea asta, bineînțeles.

  7. Cateva zile? Nu cred! Va fi taraganare pentru ca e manarie intre caposii mondiali! Daca ati vedea stirea documentata in si din strainezia, ati putea intelege de ce spun de taraganare.

  8. Germania si Ungaria (plus Italia) cele 3 tari care au tradat lumea civilizata si in 1940 dupa care au pornit un razboi impotriva URSS dinainte pierdut!Istoria se repeta

  9. Nu mm-as mira daca ciurva de Germania n-o va pune-o si acum de un Diktat cu Rusia. Au o experienta bogata de love cand au interese, iar d-na Merkel s-a pupat in bot cu Putin timp de trei mandate.

  10. Încercând să citesc presa română, mă simt dezarmat. Ai crede că România e în război direct cu Rusia. În prima linie. Se apasă pe pedala urii, se activează resentimente, e un concurs de care e mai antirus, se întrec în diagnostice puse lui Putin (urmând obositoarea etichetă pusă tuturor indezirabililor), scenariile sunt puerile (de vreme ce toate ziarele dau victorie după victorie a lui Zelenski, nu înțeleg de ce mai e nevoie de swift, înrolări ale celor doritori, de mecanisme de sancțiune, înarmări). Pentru echidistanță, pentru sănătatea adevărului, căci avem un adevăr bolnav, aș fi vrut aceeași furie a presei și pentru evenimentele din Irak, din Siria, din Iugoslavia etc.
    Bineînțeles, orice război e o tragedie. Trebuie condamnat. Fără parteneriat, căci ăla e apanajul politicienilor, nu al presei.
    Nu văd niciun ziarist autohton să facă apel la pace, la dialog, la diplomație. Posibil să fi prins momentul să-și mai rotunjească veniturile.
    Apoi se plâng de lipsa coloanei vertebrale a clasei politice.
    Și întreb, în ultimii 30 de ani, Rusia ne-a agresat, ne-a impus, ne-a luat ceva, ne-a umilit în vreo situație, ne-a amenințat? În istorie sunt momente și momente, am obținut independența alături de ei, ne-au impus tratate, am luptat împreună împotriva nemților în marele război (primul), ne-au dat ultimatumuri, dar prezentul ce ne spune?
    Sunt țări, dintre cele așa-zis prietene, care ne-au ținut numai în pumni (Olanda, Suedia, SUA și multe altele). Ce vrem noi? Ce vrea presa română? Război? Să meargă ei, că noi avem războaie zilnice cu facturile, prețurile, sărăcia, apa caldă, salariile mici.

  11. Mosneagul Senil Biden – Joe Biden – supranumit Zombie Joe TaliBiden a Cheltuit Recent peste 40.000.000 de Dollari pentru a Incercui District of Columbia cu 3(trei) Rinduri de Garduri Metalice si Sirma Ghimpata intesate cu Soldati din Garda Nationala inainte de „speechul” pentru Starea Natiuni aflata in Razboi Civil de Facto.
    SWIFT valoreaza cu putin mai Mult decit un Scuipat cit timp CHINA, Germania si alte State Industrializate Refuza Ordinele Zionistilor intrati in Panica.
    Sigur, exista si Dictatori Mickey Mouse ca Justin Castro Trudeau sau OberStumpFuhrerul Klaus Iohannis gata sa Execute in Genunchi orice in Schimbul Protectiei pentru a Nu fi Spinzurati de Furia Maselor.

  12. Cat timp cei 2 licurici mari, SUA si Germania nu si-au dat acordul, stirea e fix pixul.

  13. Presa românească, după cât se pare instigă la ură, libertatea la opinie este de mult uitată și nu în ultimul rând,a început spălarea pe creiere. Războiul nu e o soluție, nu una pașnică, dar presa românească denaturează adevărul, de când a început răzmerița lui Putin nu mai avem covid, pensiile sunt în aer, economia duduie, de trei zile în România totul este roz, singur problemă este povestea de dragoste și război dintre Ucraina și Rusia.

  14. @Subiectiv
    ziarul Moniteur din martie 1815 surprindea marsul lui Napoleon Bonaparte spre Paris, dupa ce parasise insula Elba.
    9 martie – „Monstrul a evadat din locul exilului sau”;
    10 martie – „Capcaunul corsican a acostat la Cap Juan”;
    11 martie – „Tigrul s-a aratat la Cap. Trupele avanseaza din toate partile pentru a opri inaintarea lui. El isi va termina mizerabila aventura fugind spre munti”;
    12 martie – „Monstrul a avansat cu adevarat pana la Grenoble”;
    13 martie – „Tiranul este acum la Lyon. La aparitia sa, spaima a cuprins toata lumea”;
    18 martie – „Uzurpatorul a riscat sa se apropie la 60 de ore de mars de capitala”;
    19 martie – „Bonaparte avanseaza in mars fortat, dar este imposibil ca el sa atinga Parisul”;
    20 martie – „Napoleon va ajunge maine sub zidurile Parisului”;
    21 martie – „Imparatul Napoleon este la Fontainbleu”;
    22 martie – „Ieri seara, Majestatea sa Imparatul si-a facut intrarea publica si a sosit la Tuileries. Nimic nu poate depasi bucuria universala”.
    (realitatea in anecdote)

  15. @Subiectiv, excelent comentariu.
    „Ce vrea presa română?” Ce i se comanada, cine plateset nota, comadna muzica, nu?
    Din nou fac trimitere la cartea lui Udo Ulfkotte (Jurnalisti cumparati), insider NATO, care ne arata cat se poate de clar cum suntem manipulati si spalati pe creier de propaganda NATO. Nu ca rusii n-ar face la fel, dar in RO numai propaganda NATO si proLicurici citesti, DE LOC INFORMATII. O masive dezinformare si spalare pe creier se desfasoara. Exact la fel la fost la invadarea Irakului si cu armele de distrugere din masa ale lui Saddam despre care azi toti stiu ca s-a mintit (inclusiv politicantii romanesti), iar CNN si-a cerut scuze ca mintit. Titlu de pe aici „Pierderile rusilor” facute publice de… ucraineni. Cum sa-i crezi?! Oare nu erau muuuult mai in masura sa stie si sa spuna de propriile pierderi?! Ca din propaganda mioritica rezulta ca ucrainenii merg din victorie in victorie.
    Dar propaganda de mult a inlocuit informatia. „Scanteia” a fost pistol de apa pe langa „presa”, mai bine zis preșul de azi.

    p.s. „Să meargă ei, că noi avem războaie zilnice cu facturile, prețurile, sărăcia, apa caldă, salariile mici.”
    Excelent!

  16. Prost este Zelinski. A fost pus de americani să le facă jocul, acum că nu le-a mai mers, l-au lăsat baltă. El chiar crede că moare cineva de dorul lui, ori că îşi sactifică vreun şef de stat propiul popor, economia, de bunăstarea Ucrainei. A vrut s-o folosească, însă când au văzut că nu mai pot au lăsat-o din mâini.

  17. Cand doi se cearta (Europa si Rusia) al treilea casiga (SUA). E in avantajul SUA slabirea Rusiei si a Europei.

  18. Ce nu intelege romanasul de rand, si toti europenii, in special aia cu studii/diplome in discipline umaniste e ce impact au astfel de masuri. Li se spune de la TV ca o sa-i distruga economic pe rusi. In realitate rusii au in continuare resursele materiale si subterane, au mancare, au energie ieftina care o sa le faca industria competitiva. Europa o sa fie dinamitata dpdv economic, o inflatie incontrolabila, energie scumpa, industrei necompetitiva pe piata internationala si o degradare apreciabila a nivelului de trai. De aia Matt Lee de la AP l-a torpilat ieri pe secretarul de presa in legatura cu lista de sanctiuni, atragandu-i atentia ca in realitate, lista de exceptii de la sanctiuni e considerabil mai lunga. De ce? pentru ca tot ce e exceptat e vital pentru echilibrul economiei mondiale si pentru puterea petro-dolarului ca moneda de rezerva.

  19. „Intr-un comunicat comun, Comisia Europeană, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada şi Statele Unite anunţă că au convenit să excludă „anumite bănci ruse” din sistemul Swift” De ce numai „anumite banci ruse” si nu toate bancile ruse? Se face iar un joc dublu? Pentru unii muma, pentru altii ciuma?

  20. ‘ Să se schimbe primesc…’, dar, fără a-mi știrbi interesele !

  21. e chiar asa de GIGANTICA CRIZA CICLIC CAPITALISTA ( mega-criza fata de crizele regulat asteptate , mega ciclu 😉 )

    incat „ei” isi iau masuri … MONETARE dupa …TIPARNITA si … inflatia odata pornita, de necontrolat INFLATIONAR ( vezi chiar acum econmiile CALSEI DE MIJLOC AMERICANE 😉 )

    un sfat …jmekerilor:

    – Abaterea atentiei chiar si printr-un … TEATRU
    de razboi … nu tarateaza decat simptoamele … morti de senectute a MONEDEI actual TREZORIERE !

    ADIO export de inflatie american …. rusii isi retrageau de mult averile din DOLLAR (cumparau masiv AUR, = semne vechi razboiul, prevestitor are 😉 )

    :*

  22. @gelu: Iar ai tras pe nas. Razboiul contra lumii civilizate a fost inceput de Germania in cirdasie cu URSS in 1939. Cei doi tilhari s-au incaierat in 1941 pentru ca nu s-au inteles asupra prazii, unul, adica URSS, cerind mai mult decit voia sa dea celalalt.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.