Nucleu infracţional la Cotroceni

Procurorii DIICOT au abandonat identificarea reţelei „agenţilor de influenţă” din Dosarul ALRO, deşi este evident cazul de spionaj industrial comis de persoane aflate la vremea respectivă în preajma preşedintelui Traian Băsescu. E vorba de Theodor Stolojan şi Elena Udrea, înregistraţi de SRI în două dosare întocmite de procurorul Ciprian Nastasiu.

 

Astfel, potrivit luju.ro, dosarul în care Vadim Benyatov a făcut plângere împotriva soluţiei date de procurorii DIICOT, de neîncepere şi scoatere de sub urmărire penală este plin de stenograme ale tuturor convorbirilor telefonice ce au avut loc între personaje pentru care s-au cerut mandate de interceptare, pe vremea în care s-a început ancheta de către ex-procurorii Doru Ioan Cristescu şi Ciprian Nastasiu. Astfel, judecătorii au dat mandate de interceptare pe 30 de zile a tuturor convorbirilor „telefonice, ambiental şi video pe deplasările efectuate de grupul format din Marian Daniel Năstase, Dorin Cocoş, Elena Udrea, Verestoy Attila, Chireac Bogdan, Stolojan Theodor, Voiculescu Dan, Alexandru Dan Victor, Chirică Teodor Minodor”.

La baza eliberării acestor mandate, prelungite ulterior, au stat concluziile procurorilor care arătau că rusul Vitaly Maschitskiy, în perioada 1999-2005, a introdus în România, anual, aproximativ 10.000 milioane USD, cash, pentru contractarea gazului rusesc şi privatizările din domeniul energiei”. Procurorii mai evidenţiau la acea dată faptul că interesele ruşilor sunt promovate de diverşi factori decizionali începând cu Marian Daniel Năstase Năstase (ALRO), Theodor Stolojan, consilier de stat al Preşedinţiei, „care a intervenit atât la nivelul preşedintelui României, cât şi a ministrului Ioan Codruţ Şereş, în vederea îndeplinirii obiectivelor vizate de grupul coordonat de Vitaly Maschitskiy, Valery Krasnov, senatorul UDMR Attila Verestoy, Bogdan Chireac, Elena Udrea, fost consilier de stat si şef al Cancelariei Prezidenţiale, agent de influenţă al grupului Marco, Dorin Cocoş, om de afaceri şi agent de influenţă al grupului Marco”.

În cele 41 de volume ale acestui dosar aflat acum la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt puse toate stenogramele fără a fi extrase cele ce ţin de viaţa intimă a persoanelor, chiar dacă mare parte dintre acestea nu au nicio legătură cu cauza, fiind vorba de convorbiri ce ţin de viaţa intimă a persoanelor ascultate sau de discuţii profesionale ale jurnaliştilor cu anumite persoane interceptate.

În redări se regăsesc convorbiri în care se face referire la aceiaşi agenţi de influenţă despre care vorbeau procurorii. Elena Udrea a fost catalogată de anchetatori drept unul dintre aceştia. Din datele existente la dosar, Elena Udrea avea mai multe codificări în discuţiile dintre personajele implicate direct în afacerea ALRO, anchetatorii arătând instanţei la acea vreme că era numită de interlocutori cu următoarele porecle: Clopoţel, Trumpiţa, Cel de sub Trump, şeful de birou, prietenaşul, iar Dorin Cocoş era „Trump”.

Anchetatorii care au preluat cauza DIICOT dupa imensul scandal mediatic soldat cu „executarea” procurorilor Ciprian Nastasiu şi Doru Cristescu – scandal care a concis cu dezvăluri despre existenţa interceptărilor la aceste personaje, parte dintre ele apropiate preşedintelui Traian Băsescu – nu au mai întreprins nimic pentru a se afla adevărata implicare a „agenţilor de influenţă”.

 

STENOGRAMA

 

Redam azi pasaje din convorbiri telefonice care fac referire la roul jucat de asa-numita “Clopotel” sau “Cel de sub Trump”.

Intr-o discutie telefonica intre rusii Krasnov si Vitaly, din 21 decembrie 2005, se vorbeste despre preturile la energie (…)

V. Maschitskiy : Intreaba-l pe coleg daca am inteles bine si la Nuclear vor fi revizuite preturile in functie de situatia contractului pe termen lung etc?

V.Krasnov: Sigur ca da. Va fi cu totul alt contract. (…)

V.M.: Vreau sa inteleg bine. Din toate italnirile pe care le-am avut, si cu ANRE si cu etc, se va modifica conytractul actual si transforma in unul pe termen lung?

V.K. : Da. Singura decizie corecta este incheierea unui contract pe termen lung (…)

V.M. : Inteleg. Spune, a fost azi Cel de sub Trump (Podtrumpnik)?

V.K. : Sigur. Si ne-a spus ca maine, la ora 9, va chema la el Apa (n.n. anchetatorii au identificat sub aceasta codificare Hidroelectrica), cu taote calculele, avand in vedere sarcinile pe care I le-a trasat, anume ca pretul sa fie mai mic decat cel din prezent. (…)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.