Ce zice CNIPMMR:

„O bombă cu ceas” în economie

Creșterea pensiilor cu 61% în anul 2020 este „un cadou electoral care va genera dereglări în economie, fiind ca o bombă cu ceas”, a susținut luni Ovidiu Nicolescu, președinte de onoare al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

„În anul 2020, pentru că urmează alegeri și pentru că se vor voturile celor 4 milioane și ceva de pensionari, li se face un cadou electoral imens necorelat cu realitățile economice – de producție, de productivitate, de import, monetare și se dă peste cap toată economia națională. Dacă această lege se aplică, în anul 2020 o să avem un puseu inflaționist de minim 15%, vom avea o creștere a deficitului balanței de plăți în jur de 5 miliarde de euro, or să se deterioreze criteriile de convergență și nu o să putem să mai intrăm în zona euro – încă nu știu câți ani după ce se vor reface și dacă se vor putea reface – și nu vor fi respectate corelațiile macroeconomice”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă reprezentantul Consiliului.

Potrivit lui Ovidiu Nicolaescu, „legea subminează stabilitatea economiei românești”, deoarece „creșterea de 61% într-un an (la 1.777 de lei), raportat la valoarea cuantumului punctului de pensie de la 1 iulie 2018 (1.100 de lei) nu este sustenabilă”.

„Această creștere masivă într-un an va determina patru deteriorări fantastice ale economiei românești, va determina un puseu inflaționist, când crește ceva cu 60 și ceva la sută într-un an, atunci avem de-a face cu o inflație majoră. După aprecierile mele, vom avea o inflație de cel puțin 15%, deci este ceva ce în România nu am avut-o de peste 10 ani”, a declarat Nicolescu.

Conform reprezentantului CNIPMMR, un alt efect este acela că se va amplifica deficitul balanței comerciale, deoarece pe piață vor intra zeci de miliarde într-un consum pentru care România nu are producție.

„România este cel mai mare importator de produse agricole din toată Uniunea Europeană. În acel an, vom avea un deficit de comerț extrerior dublu, vom avea cel putin 4-5 miliarde în plus față de anii anteriori, iar din cauza acestor elemente se va deteriora stabilitatea economică, fapt ce va îndepărta România de la zona euro”, menționează sursa citată.

„Noi avem un calcul din care se arată veniturile la bugetul statului și sumele imense de deficit la care vom ajunge. Spre exemplu: am făcut un calclul că în anul 2021 deficitul la bugetul de pensii va fi de 30 de miliarde de lei. Asta înseamnă 7 miliarde de euro. De unde va lua România acești bani?”

Noul proiect de lege al pensiilor a fost pus în dezbatere publică de către ministerul Muncii, urmând să intre în Parlament pentru procedura parlamentară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Ovidiu Nicolescu este de ani buni pensionar,pe vreo pensie speciala sau cumul de pensie cu pomana de la CNIPMMR,altfel nu ar mai manca kkt in direct si la ore de varf !Dupa Lovilutie,multi sekuristi se arata..

  2. Pentru cei saraci nu este un cadou, ci numai pentru cei care au salarii si pensii mari. Cum am mai scris, diferenta intre castigurile familiilor politicienilor si altor bugetari bogati(doua salarii sau pensii mari), si ale oamenilor saraci( doua sau un singur salariu sau pensii mici) creste considerabil. Este o scamatorie de-a celor de la butoane; cu fiecare marire bogatii devin si mai bogati, pe cand cei saraci abia daca se aleg cu niste maruntis pe care urmeaza sa il dea inapoi inzecit din cauza cresterilor de preturi si taxe. Mai mult, in cazul bunurilor mai scumpe(locuinte, autoturisme) , mici investitii ori alte situatii, cresterile de preturi si taxe duc la topirea rapida a economiilor celor saraci.

  3. 1. În 2020 punctul de pensie creşte cu 40%, nu cu 61%. În 2019 va creşte cu 15%, adică la 1265.
    2. România NU e cel mai mare importator de produse agricole (?) din UE.
    3. Legea Pensiilor se aplică din 2021 şi n-are legătură cu creşterea punctului de pensie în 2019-2020.
    4. Într-adevăr efectele vor fi inflaţia şi devalorizarea monetară, numai că pensionarilor o să le convină 15% inflaţie la o creştere de 40% a pensiei…
    5. Cine naiba mai vrea azi în zona euro? Moneda europeană e oricum pe ducă. Îi avantajează doar pe nemţi.

    • Da. Italia, Franţa, Germania, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Grecia…

  4. Și ce dacă se vor întâmpla atâtea lucruri rele în România odată cu creșterea oltenească a pensiilor în ajun de alegeri? Important și bun pentru România va fi faptul că tandemul de penali Livache-Olguța va fi în continuare la butoane. Poa să și ardă România. Important e să ardă condusă de PSD.

  5. Cum se maresc pensiile, cum este „o bomba cu ceas”. Cine o spune? unul care castiga mii de euro lunar. Securistul nu se dezminte.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.