CM 2018 - fotbal și propagandă

O Cupă Mondială, doi învingători: Putin și liberalismul

Nimic din ce are legătură cu Campionatul Mondial de Fotbal ce va începe azi în Rusia nu pare curat, dacă este să privim un articol amplu publicat în The Ringer de unul dintre jurnaliștii sportivi ai ziarului britanic The Guardian. De la modul în care candidatura Rusiei a avut câștig de cauză în fața celei a Angliei, în 2010, trecând prin acuzațiile de dopaj, scandaluri de corupție și mergând chiar până la grupa foarte accesibilă în care a picat echipa țării gazdă, totul pare să ridice semne de întrebare.

Sancțiunile nu pot îngenunchia Rusia

Presa occidentală vorbește cu îngrijorare despre manifestările homofobe din Rusia și ridică problema securității homosexualilor și lesbienelor care asista al meciurile din Rusia. Nu scapă din vedere nici cazacii din Rostov pe Don, un oraș în care vor avea loc meciuri și unde 300 de paralimilitari cazaci călare vor ajuta poliția, așa cum au făcut-o și la manifestațiile împotriva regimului, când i-au biciuit pe protestatari.

Poate cea mai folosită comparație în presa occidentală este cea dintre Cupa Mondială din 2018 și Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, tot în Rusia, în 2014. Imediat după încheierea Olimpiadei de Iarnă, Vladimir Putin a decis anexarea Crimeii și a început războiul din Estul Ucrainei, care continuă și acum. Au urmat sancțiuni occidentale împotriva celor care au contribuit la modificarea granițelor Ucrainei, apoi pentru presupusa implicare a Rusiei în alegerile din SUA, iar, recent, pentru presupusa implicarea statului rus în tentativa de asasinare pe teritoriul britanic a fostului ofițer de informații Serghei Skripal. Putin câștigă însă prin găzduirea Cupei Mondiale, acolo unde echipa Angliei va fi prezentă. Competiția va fi o bună modalitate de a demonstra că Rusia nu poate fi îngenunchiată de sancțiunile Vestului.

”Joi, odată cu începerea Cupei Mondiale, din multe puncte de vedere Putin deja a câștigat. Cu o mână de ajutor importantă de la FIFA, Putin se va folosi de acest turneu pentru a-și spori rata de popularitate în țară și pentru a spăla imaginea țării în străinătate. Și chiar dacă echipa Rusiei se va împiedica, întreprinderea mult mai importantă a lui Putin de a reafirma Rusia ca o putere globală va merge mai departe”, scrie The Ringer.

Cupa Mondială 2018 și spionajul Occidental

Istoria negativă a Cupei Mondiale din 2018 începe, in opinia multor publicații vestice, chiar cu procesul de analizare a candidaturilor de către FIFA. În centrul scandalului legat Cupa Mondială din 2018 se află Christopher Steele, fost spion britanic, devenit celebru pentru dosarul ce-i poartă numele și care documentează presupuse aventuri ale lui Donald Trump cu prostuituate moscovite. Cu ani înainte de această misiune, Steele a investigat acuzațiile de corupție în atribuirea Cupei Mondiale Rusiei, iar în 2010 a predat informațiile celor de la FBI. Cinci ani mai târziu, poliția elvețiană reținea mai mulți oficiali FIFA, la cererea FBI, sub acuzația de corupție în procesul de atribuire a organizarii Cupelor Mondiale din 2018 (Rusia) și 2022 (Qatar). A fost sfârșitul ”domniei” lui Sepp Blatter în fruntea FIFA. Atunci, Putin l-a apărat pe Blatter. ”Este o altă încercare a SUA de a-și extinde jurisdicția asupra altor state”, a tunat Putin, spunând că Blatter ar trebui să primească Premiul Nobel pentru Pace.

Scandaluri de dopaj

A urmat apoi ”defectarea” șefului agenției ruse antidoping, Grigori Rodcenkov. Acesta arată că Vitaly Mutko, mâna dreapta a lui Putin în materie de sport, fost șef al Federației Ruise de Fotbal, membru în comitetul executiv al FIFA, apoi însărcinat cu organizarea Jocurilor Olimpice de la Kiev, a patronat un sistem în care dopajul era instituționalizat. FIFA asigurat că nu este cazul fotbaliștilor ruși, însă televiziunea germană ARD consideră că testele la care au fost supuși ridică semne de întrebare. Aceste informații au ridicat mingea la fileu unor analiști vestici specializați pe spațiul ex-sovietic. ”Rușii trișează. Le place să trișeze. Sunt dovezi că trișează în diferite moduri, fie că o fac prin mită, prin șantaj sau prin dopaj”, spune Molly McKew, analistă care a lucrat în Georgia și Republica Moldova.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe nu a încercat să explice această avalanșă de articole negative despre Rusia și Cupa Mondială. ”Jurnaliștii, câteva publicații, au primit ordin de la stat să lanseze o campanie mediatică pentru a umbri Cupa Mondială”.

Rusia scoasă în vitrină

Alte publicații vestice au o abrodare mai puțin agresiva a evenimentului politic și sportiv care va fi Cupa Mondială la Fotbal din Rusia. Publicația franceza de stânga L’Humanite arată că regimul Putin a avut grijă să pună Rusia în vitrină în această vară. ”Sportul nu este un scop în sine. Pentru Rusia, marile manifestări sportive sunt o ocazie pentru a se modifica în profunzime”, spune Arnaud Dubien, director la Observatorul Franco-Rus de la Moscova.

După scandalurile în care a fost implicată Rusia și după valurile de sancțiuni, Cupa Mondială ”este o modalitate de refacere a imaginii Rusiei și de contra presupusa rusofobie a elitelor occidentale”. Cupa Mondială nu va aduce o relansare a relațiilor cu Europa, dar va facilita întâlnirile dioplomatice, câtă vreme doar Anglia va respecta un boicot total și nu va trimite niciun oficial la Moscova cu ocazia competiției.

Bloomberg analizează aspectele financiare ale Cupei Mondiale și remarcă o scădere dramatică a cheltuielilor față de Olimpiada de la Soci, semn că regimul Putin a limitat corupția din sistem. Organizarea Cupei Mondiale a costat circa 12 miliarde de euro, în timp ce Olimpiada de la Soci a luat 50 de miliarde de euro din banii contribuabilior (cu circa 15 miliarde mai mult decât Jocurile Olimpice de vară de la Beijing). Rămâne însă cea mai costisitoare Cupă Mondială din istorie, depășind cele 11 miliarde de euro cheltuite de Brazilia, în 2014.

Sărbătoarea internaționaliștilor liberali

Pe fondul acestor critici dure la adresa Rusiei, revista The Economist ne invită să ne bucurăm de fotbal, în ciuda tuturor minusurilor Cupei Mondiale, iar asta pentru că fotbalul la acest nivel este o palmă dată regimurilor autoritare și o celebrare a liberalismului.

In ciuda faptului că organizația care patronează turneul – FIFA – are o îndelungată istorie plină de corupție și nepotism, turneul merită urmărit pentru că este o celebrare a progresului, scrie The Economist, care își susține ideea arătând că regimurile autoritare pot trișa în sporturile individuale, nu însă și în cele de echipă. Rusia și China au echipe naționale de fotbal slabe, la fel și Iranul sau Arabia Saudită. Iar singura țară condusă de un regim autoritar care să fi câștigat Cupa Mondiala a fost Argentina, în 1978. În rest, valoarea fotbalului este un indicator al progresului adus de piața liberă și de înlăturarea granițelor. Astfel explică The Economist valoarea fotbalului francez, dar și a celui african. Cât despre eșecul din campania de calificare al țării ce este farul liberalismului, Statele Unite, The Economsit aruncă vina pe faptul că fotbalul din Statele Unite este organizat într-un ”cartel” și că salariile sunt plafonate.

”Așadar, internaționaliștii liberali ar trebui să se bucure de Cupa Mondială, în ciuda propagandei putinofile care va desfigura competiția din când în când. Ca și viața, fotbalul este impredictibil. Din punctul nostru de vedere, acest joc minunat va fi dominat de o țară, care, e drept, a avut performanțe mai slabe decât ar fi trebuit în ultimii ani. Această țară este Germania”, încheie The Economist.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

  1. O victima a dopajului promovat de statul rus este Sarapova. Dopata a castigat turnee. Fara droguri se zbate la mijlocul clasamentului.

    • In January 22 in Lausanne a fost cu usile inchise o audiere-interogatoriu a fostului director RUSADA Grigory Rodchenkov,cel care cica a vazut si administrat personal dopajurile.Nu a vazut nimic,nu a auzit nimic,nu a distribuit nimic,cam totul a fost o inventie.Raportul McClaren,canadianul,a fost bazat pe „dovezile” rusului care acum fiind clasat ca mincinos au cazut.Vezi cam ce sa intamplat cu Grigory Rodchenkov: casa prin California si nu moare de foame (gratie guvernului american),se merita ptr. unii oameni.Daca te duci pe site-ul WADA,vezi raportul pe anul 2016 si Rusia este pe locul 6,ghiceste tu cine este inaintea lor.Asa ca,inainte sa repeti aiureli,informeaza-te!

    • Dane, vorbesti aiurea (ca de obicei). Sarapova a trecut toate testele anti-doping cu exceptia unuia singur, unde au detectat numai meldonium in sistemul ei, pe care a recunoscut ca l-a luat din neatentie. In momentul in care Rafael Nadal si Serena Williams au „scutiri medicale” sa foloseasca o gramada de steroizi, Sarapova e ultima persoana pe care s-o acuzi ca se dopeaza. Hackerii rusi au facut rost de sute de „scutiri medicale” ale marilor campioni occidentali; de exemplu 80% din atletii suedezi si norvegieni au „scutiri medicale” sa foloseasc substante interzise. De americani nici nu mai vorbesc. Uita-te la Serena Williams. Zici ca e Mike Tyson. Consuma steroizi de cel putin patru sau cinci ani. Nici nu zici ca e femeie.

  2. Jurnalistul ala de la The Guardian mai bine ar cerceta care e treaba cu spionul Skripal si ficasa, sa ne dea un interviu cu ei asa in direct in public .Altfel tot ce zice si face perfidul Albion pute de la distanta ia Mrs.May a reusit sa fie de un penibil inimaginabil.In rest cu dopajele poate ne spune de ce unii pot sa-si umfle muschii cu cortizoni-vezi doamne fiind asthmatici-si altii se dopeaza cu efedrina din sprayuri nazale ca gimnasta noastra la Melbourn si li se iau medaliile.UK a reusdit sa umple de bale sportul folosindu-l ca mijloc de lupta politica.Pina si Hitler a fost mai decent in 38 la Munich.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.