O fabrică veche de 140 de ani își vinde ultimele active

Fabrica de hârtie „Letea“ din Bacău își va scoate la vânzare, în toamnă, ultimele clădiri, terenuri și mașini. După doi ani și jumătate de încercări de vânzare a societății în întregul ei, lichidatorul judiciar Sierra Quadrant a luat decizia, aprobată de creditori, de a încerca o altă strategie, menită să relanseze activitatea economică în zonă. Letea este una dintre cele mai vechi întreprinderi din România, decizia înființării sale fiind luată acum 140 de ani, pe 11 decembrie 1878, de guvernul condus de Ion C. Brătianu. Timp de un secol, a fost cel mai mare furnizor de hârtie de ziar și produse de papetărie din țară. A trecut prin naționalizarea de după 1945, a cunoscut o retehnologizare masivă în anii comunismului, iar după Revoluție, în 2003, a fost privatizată, ajungând în posesia fostului primar al municipiului Bacău Dumitru Sechelariu. În 2011, fabrica a intrat în faliment, iar de atunci se încearcă salvarea a ce se mai poate din acest ,,Titanic’’ economic.

43 de milioane de lei a fost prețul de pornire la ultima licitație propusă de Sierra Quadrant, în septembrie anul trecut. A fost un singur investitor interesat să preia întreaga afacere, însă în cele din urmă și acesta a renunțat, în condițiile în care tehnologia învechită și condițiile impuse de legislația de mediu cu privire la tehnologia utilizată, respectiv BAT ( best available technology), fără de care nu se eliberează autorizația de mediu, ar fi făcut afacerea o misiune imposibilă fără o investiție consistentă în retehnologizare.A fost un moment semnificativ care a determinat lichidatorul să treacă la o altă strategie. ,,Intenționăm să dezmembrăm cele 30 de hectare ale societății Letea Bacău, inclusiv clădirile și utilajele rămase, și să alcătuim active imobiliare separate. Există discuții pentru identificarea unor terenuri și clădiri care să fie preluate de diverși investitori și care să relanseze activitatea economică”, spune Florin Dragomir, asociat coordonator al Sierra Quadrant. ,,Fabrica Letea Bacău a reprezentat una dintre investițiile economice strategice din zona Moldovei. Asigura sute de afaceri pe orizontală, mii de locuri de muncă, dezvoltare economică la nivel local și nu numai. În anii ‘80, oferta Letea includea peste 200 de sortimente de hârtie şi cartoane dar şi hârtie de ziar, care acoperea întreg necesarul intern și o mare parte din export, către state precum SUA, Elveţia, Olanda, Orientul Mijlociu și țări din Asia. La Letea existau 12 maşini de fabricare a hârtiei, de la hârtie de ziar, igienică, pentru ţigarete, cu filigran, ş.a. Din toată acea investiție a mai rămas o mașină de hârtie și una de maculatură, care sunt depășite din punct de vedere tehnologic. Acesta este și motivul pentru care mizăm pe extinderea domeniilor de activitate de pe platforma Letea, în scopul relansării economice a zonei”, a mai spus Dragomir.

Sierra Quadrant mizează pe faptul că terenurile și clădirile ce vor fi scoase la vânzare au o poziție foarte bună, optimă pentru investitori. ,,Este vorba de hale de producție, birouri, spații utilitare, terenuri și clădiri care sunt poziționate în zona periferică a municipiului Bacău. Beneficiază de toate racordurile necesare la utilități și au acces inclusiv la o linie ferată dedicată. Bacăul, cu aeroportul său internațional, și poziționarea geografică optimă, asigură argumente optime pentru a atrage investitorii’, a mai spus expertul de la Sierra Quadrant. Planurile companiei vizează, astfel, reamenajarea întregului areal al platformei sub forma unor entități separate, cu drumuri de acces și infrastructură sub forma unui hub industrial. Planul este încă în faza topografică, urmând să fie definitivat până în toamnă, când ar urma să fie demarată procedura de vânzare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4636 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Logica patriotismului românesc este devastatoare. Decât să ai o fabrică cu o tehnologie mai veche carte produce hârtie și de caltate mai bine să nu ai nimic. Deșertificarea industrială a României nu poluează și este urmată de exodul populației spre cei ce se pretind model care mint fără scrupule arajănd programele analizoarele, astfel ca totul să fie în limitele cerute de legile europene. Inclusiv la dopajul sportivilor. Urmează vânzarea stufului și cumpăratul de hârtie pentru imprimantele instituțiilor statului român și rolele mașinilor de taxat din magazine din import. Și totuși Prostia doare!

  2. Taiati,lichidati tot,sa nu ramana decat banditii care au ruinat Romania. Daca privim Moldova de la Galati pana la Botosani,Suceava ,senzatia e de tara abandonata. Asta e opera partidelor care au creat si manageriat dezastrul ! Culmea e ca tot ei conduc si azi! Si poporul e fericit,se uita la tv.mai incinge un gratar si se racoreste !

  3. Daca tara este condusa numai de hoti analfabeti si calici normal ca statul Roman se dezintegreaza. Este cutremurator ce se intampla cu Romania incepand cu Involutia din decembrie 1989.

  4. Alta mareata realizare a nepotilor si copiilor comunistilor de azi, eliminarea unei ultime ramasite nefalimentata in imediata perioada de dupa 89. Acum pot bifa un nou „succes” si pot fi mindri ca „sistemul functioneaza bine”. Cine pierde sunt oamenii pe care pretind ca ii reprezinta. sa falimenteze active pot, sa faca locuri de munca nu ii duce capul, dar sa visesez la „investitii directe” adica straini sa vina si sa le dea bani degeaba si ei sa nu faca nimic lo se pare a fi „o normalitate” ce li s-ar cuvine acestor putori si paraziti sociali si economici.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.