Diriginții de șantier avertizează

O feudă politică de la cap la coadă: „Începând de la inspectoratul general”

Diriginții de șantier acuză „politizarea totală” a Inspectoratului de Stat în Construcții, avertizând că mulți dintre șefii numiți politic nu au competențe manageriale sau profesionale pe domeniu. În tot acest timp, spun aceștia, problemele reale rămân în urmă, calitatea construcțiilor căpătând un caracter formal.

Diriginții de șantier sunt responsabili în mod direct de asigurarea unor lucrări de construcții de calitate.

“Începând de la inspectoratul general și până la inspectoratele județene toți șefii, dar absolut toți șefii sunt numiți politic, mulți dintre ei fără competențe managariale sau profesionale în acest sens. De aici apare clientela și presiunile politice în timp ce problemele reale rămân în urmă, calitatea construcțiilor căpătând un caracter formal. Este necesară depolitizarea acestei instituții care la acest moment nu a devenit decât un colector de bani la bugetul statului, dar nu acesta este rolul stabilit prin lege. Principala activitate a inspectoratelor nu este calitatea construcțiilor ci eliberarea de adeverințe cum că s-au încasat banii”, a declarat Cezar Petre, președintele asociației Colegiul Tehnic al Diriginților de Șantier, asociație cu peste 1300 de membri.

De asemenea, asociația acuză subfinanțarea în mod voit, prin ordin de ministru, a activității de urmărire a calității lucrărilor publice. “Sunt servicii bugetate cu câteva milioane de lei datorită unor limitări stabilite prin ordin de ministru, practic imposibil să îți acoperi cheltuielile cu deplasarea, ce să mai discutăm de salarii. Ce înseamnă acest lucru? Că în fapt autoritățile publice forțează o dependență a diriginților de executant, adică nu mai discutăm de o verificarea reală ci formală. La aceste tarife nu este acoperit nici salariul minim pe economie. De asemenea caracterul formal a înlocuit partea tehnică căci în loc să ne asigurăm de lucrări de bună calitate s-au introdus proceduri birocratice în care foile sunt mai importante decât ce se întâmplă pe șantier” a declarat Andrei Ignat, vicepreședinte al asociației.

“Probleme deosebite vin și de la beneficiari care de dragul unor costuri scăzute și a scurtării timpilor de execuție exercită presiuni pentru acceptarea unor lucrări necorespunzătoare. Astfel de multe ori diriginții de șantier responsabili sunt îndepărtați de la lucrări și înlocuiți și așa zise-le fabrici de ștampile, adică specialiști care nu își asumă lucrările ci doar întocmirea unor formulare. Ori tocmai investitorul ar trebui să fie cel care cere lucrări de calitate și suntem într-o situație absurdă în care noi îi reprezentăm dar el nu dorește decât o reprezentare formală și acceptă lucrări prost executate”, a declarat Ionuț Sandu, unul din diriginții de șantier prezenți la eveniment.

Asociația a mai punctat ca principală problemă lipsa totală de forță de muncă calificată, situație imposibil de soluționat în condițiile în care forța de muncă a părăsit demult granițele țării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioana Radu 8519 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Ferească Domnul, dar tare mă tem că, la ora examenului, va pica jumătate din ce s-a „construit” în anii luminoşi ai democraţiei originale, pentru că, vrem, nu vrem, examen o să fie…morţii nu reclamă, iar „dezvoltatorii” fericiţi, vor deschide mii de şantiere noi. O să fie mai greu cu cererea, cred că bănuiţi de ce…

    • Dupa parerea mea, toate constructiile inaltate dupa 1990 nu rezista la un cutremur de gradul 5 pe scara Richter, pe cand toate constructiie inaltate in perioada 1977-1990 rezista la un cutremur de gradul 8. Nu mai spun ca s-a furat materiale de pe santiere la greu si nu raspunde nimeni daca se darama blocul la cel mai mic seism. Unde mai pui ca smecherii au demolat peretii interiori si a afecta structura de rezistenta a blocurilor construite pe vremea lui Ceausescu. Bineinteles ca, ISC doarme in bocanci si orice sesizare o paseaza la servicul urbanism din primarii!

  2. „Diriginte de santier”era o profesie care cerea mai multe diplome decat de” academician”Daca politicul a intrat si in meseria asta s-a dus dreaqu Romania

  3. vazand haosul ce domneste in constructii, cred ca inspectoratul de stat in constructii este o institutie inutila.

  4. Deci, ni se confirma ceea ce banuiam, ca se intampla cu minunatele blocuri-locuinte ale „dezvoltatorilor” de doi bani: preturi colosale, dar rezistenta de constructie, zero ! Sa pretuim deci, locuintele-blocuri construite inainte de 1990, cu rigoare si profesionalism, disciplina extreme, de „nenorocitii” de comunisti. Chiar si blocurile interbelice, sunt mai sigure decat cartoanele presate frumos vopiste, facute de „dezvoltatori”. Ahaa! ni s-a dezvaluit moitvul mafiot, pt care blocurile „comuniste” au fost incadrate artificial si ticalos, la risc-seismic, intoxicare clocita de bandele de dezvoltatori, ca sa-si vanda cutiile din carton presat.

    • Ai dreptate! Ia uita-te la blocurile realizate in Bucuresti de Emil Prager! Sunt neatinse de cutremure.

  5. Felicitari , Ioana Radu ! Rar citesti un articol , real despre o problema reala ! Din nenorocire , sefii politici care sunt responsabili de situatia descrisa de tine , nu citesc …UNII nici nu pot !

  6. Bravo Ioana! De obicei te critic, dar de data asta te-ai informat corect si informezi si cititorii. Intr-adevar, calitatea constructiilor a scazut dramatic. Doamne fereste de un cutremur major! Cladirile vechi, cu ” bulina ” se vor darama sigur. Dar, oare cate cladiri noi, construite fara proiect si fara autorizatie vor mai ramane in picioare? Am lucrat 40 de ani in inginerie de constructii si nu mi-am batut joc de meserie. Mi-e dat sa vad case si blocuri in constructie, avand la structura de rezistenta solutii cel putin bizare. Treaba cu ISC s-a stricat inca din anii `90, dar mai ales dupa numirea de catre Nastase a Irinei Jianu la conducerea Inspectoratului General in Constructii. Odata cu ea au fost adunate, pe criterii politice si de pile, tot felul de nulitati. Acestia nu verifica ce se intampla in teren, desi sunt obligati sa o faca si, posibil, iau spaga de la investitori. Si s-a mai produs un fenomen negativ. Institutele de proiectari au fost desfiintatem ori preluate de companii straine, care le dau sa intocmeasca proiecte pentru alte tari, dupa norme si proceduri stricte, fara stimuleze gandirea inginereasca. In schimb, au aparut ” antreprenori „, care se ocupa si de proiectarea si de executarea lucrarilor. In felul asta, nu se mai aplica solutii corecte, daca nu convin celor care executa si se face rabat de la calitate. Am si un raspuns pentru Dl. Horia: cei care cumpara nu se pricep si nici n-ar trebui. De-aia exista, teoretic, sistem de control al calitatii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.