Codul fiscal marca PSD – Vâlcov

O măsură care a mai existat și nu a rezistat

Guvernul Tudose obligă toate companiile care au venituri anuale de până într-un milion de euro să treacă la regimul microîntreprinderilor, astfel încât acestea să plătească impozitul de 1% pe cifra de afaceri, nu de 16% pe profit, cum este în acest moment. Acum societățile care realizează venituri între 500.000  și 1.000.000 euro pe an plătesc impozit pe profit de 16%, iar cele de sub 500.000 euro au posibilitatea să aleagă dacă vor sau nu să se încadreze în regimul microîntreprinderilor dacă au capital social de peste 45.000 lei. Măsura aceasta de obligare a societăților aflate în această situație a mai existat în 2012, dar nu a rezistat pentru că a afectat negativ investițiile de la zero, așa-numitele greenfield, pentru că societățile care investesc nu vor putea să își deducă cheltuielile făcute în perioada de investiție. Această măsură va îngreuna și mai tare capacitatea României de a atrage investiții străine, în condițiile în care în primele opt luni din 2017 țara noastră a atras investiții străine directe în valoare de 2,52 miliarde euro, în scădere cu 600 milioane euro faţă de perioada similară a anului trecut. „Altfel e ca şi cum am spune că nu suntem interesaţi să atragem investitori în producţie! În plus, măsura afectează existenţa companiilor de tip holding, ceea ce este în contradicţie cu încurajarea de până acum a înfiinţării holdingurilor în România, şi nu pe alte coclauri“, susține avocatul Gabriel Biriș.

Săptămâna trecută, o OUG pentru modificarea Codului fiscal a schimbat condițiile care trebuie îndeplinite de persoanele juridice române pentru încadrarea în definiția microîntreprinderii, astfel: majorarea limitei veniturilor realizate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, de la 500.000 euro la 1.000.000 euro; eliminarea condiției privind realizarea de venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale. Au fost excluse din sfera de aplicare a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor următoarele persoane juridice române: fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar; fondul de compensare a investitorilor; fondul de garantare a pensiilor private; fondul de garantare a asiguraţilor. De asemenea, a fost eliminată posibilitatea de a opta pentru aplicarea prevederilor Titlului II – Impozitul pe profit, pentru microîntreprinderile care au subscris un capital social de cel puţin 45.000 lei.

Potrivit unei analize făcute de Iancu Guda, lector la Institutul Bancar Român, 27% din firme vor câştiga din această măsură a Guvernului PSD – ALDE, respectiv companiile cu venituri sub 0,5 milioane euro şi zero angajaţi, precum şi societăţile cu venituri între 0,5-1 milioane euro şi un profit brut de peste 6,25%, în timp ce doar 3% din companii vor pierde în urma acestei impozitări. „Doar 3% din companii pierd, restul de 70% plătind un impozit identic. Totuși, efectul final este mult mai mic, deoarece se pot pierde aproape 112.153 locuri de muncă, deci aproximativ 2% din forţa de muncă angajată (din cauza dispariției interesului fiscal), iar majorarea salariului minim pe economie poate anula până la jumătate din optimizarea fiscală respectivă“, explică Guda.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4564 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.