O piesă răvășitoare despre inteligența artificială: „Soțul tău rămâne-al meu”

Dana Piroiu, Gabriela Hamzescu

Vineri, 24 noiembrie și sâmbătă, 25 noiembrie 2017, la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, a avut loc premiera spectacolului „Soțul tău rămâne-al meu”, adaptare scenică după textul “Nu-nțeleg ce se-ntâmplă” de Mihai Ignat. Conceptul regizoral îi aparține lui Daniel Iordan, iar distribuția este formată din actrițele Gabriela Hamzescu și Dana Piroiu.

Spectacolul este o producție a Asociației Energizart, finanțat din Fondul Timbrului Teatral al UNITER și realizat în parteneriat cu Centrul Cultural European pentru UNESCO Nicolae Bălcescu”, beneficiind de sprijinul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și Kangoo Club România.

Textul dramaturgului Mihai Ignat (câștigător al Concursului de creaţie dramatică din cadrul Festivalului de Teatru Scurt, Oradea, 2011) incită prin conflictul puternic al celor două femei (Tânăra și Femeia) care își dispută iubirea față de același bărbat. Deși s-au scris foarte multe texte plecând de la clasicul triunghi conjugal și inevitabila confruntare dintre soție și amantă, textul în cauză se diferențiază prin replica scurtă, intensitatea mesajului conținut al replicilor și răsturnările neașteptate de poziție ale celor două personaje aflate în conflict.

“Spectacolul este o încercare de explorare a zonei insalubre din mintea noastră”, spune regizorul Daniel Iordan care a imaginat desfășurarea conflictului dintre cele două femei în “subsolul conștiinței umane”. De departe, poate cel mai important mesaj al spectacolului, rămâne identificarea propriei ipocrizii. Ce anume ne-ar putea determina să facem acest lucru? Numai o oglindă care să reflecte cu precizie realitatea de care ne temem cel mai mult.

Miza spectacolului a fost ridicată și de atingerea subtilă a unei teme mai puțin discutată în peisajul cultural românesc, dar prezentă în realitatea internațională: inteligența artificială – un fenomen care va lua o amploare din ce în ce mai mare în anii care urmează și care ne face să ne întrebăm: ce dimensiune vor căpăta relațiile inter-umane în era virtuală și în prezența roboților casnici care nu cer nimic în schimbul serviciilor oferite? De ce s-ar mai confrunta cineva cu problemele unei relații reale când are la dispoziție o multitudine de “gadget-uri” gata să-i satisfacă orice plăcere?

Dana Piroiu

Următoarea reprezentație va avea loc sâmbătă, 16 decembrie 2017, de la ora 19.00.

În exclusivitate, Gabriela Hamzescu, actriță și manager de proiect, ne-a mărturisit câte ceva despre povestea proiectului.

“Ideea acestui proiect s-a născut cu doi ani în urmă, într-un moment în care, după mai multe proiecte eșuate, am hotărât împreună cu Dana Piroiu (prietenă și fostă colegă de facultate) să căutăm o piesă în două personaje și să nu mai depindem la lucru de programul altora. Am ajuns la textul “Nu-nțeleg ce se-ntâmplă” scris de Mihai Ignat și l-am întrebat pe Daniel Iordan dacă ar dori să ne ajute cu regia. Când ne-am întâlnit să discutăm, Daniel ne-a spus foarte clar că nu este interesat să monteze comedii ușoare și ne-a prezentat conceptul lui…. acțiunea nu se petrecea între soția înșelată și amantă, ci între “tenebrele minții femeii înșelate” și roboțica “sex-doll”, păpușa-gadget cu care soțul o înșela. Ne-am îndrăgostit pe loc de acest concept și am început să lucrăm pe text…să vedem cât ne poate duce în această zonă… poate că acest dialog este doar în imaginația femeii înșelate, iar amanta nu este decât o proiecție a minții ei… au trecut doi ani în care am dezvoltat și îmbunătățit acest concept până la varianta actuală, nici ea ultima. Poate că nu întâmplător au trecut acești doi ani, deoarece noțiunea de inteligență artificială era mult mai puțin cunoscută în România decât în acest moment și asta ne-a ajutat foarte mult. Astăzi vedem deja titluri în ziare de genul “Robotul Sophia își dorește o familie”…așa cum “soțul nostru își ține amanta-robot în subsolul casei”. Cu siguranță nu am realizat un spectacol pentru orice fel de public, dar ne-am asumat de la bun început acest risc și dorim mai degrabă să tragem un semnal de alarmă cu acest spectacol și să provocăm publicul la introspecție.

O vreme ne-am luat gândul de la proiect din cauza costurilor foarte ridicate ale unor instalații pe care le gândisem într-o primă fază. La începutul acestui an, am făcut totuși o cerere de finanțare către UNITER și am avut surpriza să aflu că proiectul nostru a fost creditat de către Senatul UNITER și ni se decontează o parte din cheltuieli. A urmat apoi întregul traseu al unui spectacol de teatru în regim independent… în calitate de manager de proiect, am făcut munca multor departamente ale unui teatru: de la conceperea și semnarea contractelor, ordine de plată la bancă, contabilitate, acorduri de parteneriat, producție (costume și recuzită împreună cu colegii mei), comunicat de presă și materiale de promovare, listă de invitați, comunicare post-eveniment, etc, urmând decontul și raportul final de activitate….toate acestea pe lângă lucrul la personaj, în calitate de actriță. Cam asta însemnând munca în regim independent!

Fiind un spectacol cu o atmosferă specială, aveam nevoie de un anumit tip de spațiu și aici am avut un imens noroc ca Centrul Cultural pentru UNESCO Nicolae Bălcescu să ne fie partener și să ne ofere tot sprijinul în realizarea acestui proiect. Am întâlnit aici oameni cu adevărat pasionați de teatru care s-au implicat cu tot sufletul ca acest proiect să se realizeze în cele mai bune condiții. De aceea am ținut să-i mulțumesc personal doamnei director, Alexandra Dobre pentru tot sprijinul acordat.

Un alt om deosebit care ne-a ajutat în realizarea spectacolului este Kinga Sebestyen care ne-a oferit ghetele Kangoo în regim de barter și care ne-a ajutat și cu primul antrenament de kangoo jumps. Aceste ghete au ajutat-o pe Dana Piroiu să construiască un personaj suprarealist care întruchipează toate fricile și neliniștile unei femei înșelate.

Mai departe, avem această ultimă reprezentanție din acest an, sâmbătă 16 decembrie 2017, de la ora 19.00. Însă, pentru ca proiectul să se mai poată juca și anul viitor, suntem nevoiți să găsim urgent un sponsor care să ne acopere măcar drepturile de autor. Dorința noastră este ca acest proiect să participe la cât mai multe festivaluri de profil din țară și din străinătate. Nu ne-am dorit realizarea unui spectacol facil, pentru orice fel de public, doar din dorința de a vinde cât mai multe bilete. Ne-am droit, în primul rând, să ne exprimăm noi ca artiști și să explorăm și în teatru o zonă din ce în ce mai prezentă în viața de zi cu zi: realitatea virtuală!”

Gabriela Hamzescu, Dana Piroiu

În exclusivitate, Mihai Ignat se destăinuia: “E cea mai neconvenţională adaptare a piesei mele „Nu-nţeleg ce se-ntâmplă”, cea mai surprinzătoare montare a acestui text care, altfel, prezintă o situaţie poate puţin probabilă, dar posibilă în viaţa amoroasă. Regia „dark” a lui Daniel Iordan, interpretarea „anti-naturalistă” a Gabrielei Hamzescu şi a Danei Piroiu, precum şi concepţia minimalist-parabolică asupra unui raport adulterin din ecuaţia scenică a căruia lipseşte tocmai bărbatul care instituie acest raport, măresc la modul cel mai radical „ecartamentul” dintre textul meu şi extratextul mizanscenei. Impresia de forţare a limitelor este contrabalansată de gravitatea şi de sugestia alegorică a originalei convenţii.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Da este un subiect deosebit de sensibil in acest moment in statele cu technologie dezvoltata. Femeile si barbatii sufera in egala masura de acest flagel al inteligentei artificiale. Elon Musk a spus ceva foarte simplu. Incercati pe cit posibil sa nu folositi AI. Dar ca peste tot in lume majoritatea indivizilor dintr-o societate nu sunt educati si devin o prada usora acestui flagel. Sper ca piesa sa se joace cit mai mult si sa aiba citi mai multi spectatori

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.