O plecare care va afecta economia?

Proprietarul celui mai mare parc eolian din România dar și din Europa de uscat precum și al distribuției de energie electrică din zona Oltenia, compania CEZ din Republica Cehă, ar putea părăsi în acest an țara noastră, conform unor informații care circulă în piața energetică autohtonă.

Cehii ar putea proceda la fel ca în Bulgaria, acolo unde au scos la vânzare distribuția, proces care se află acum în derulare. CEZ deține la Fântânele-Cogealac un parc eolian de 600 MW, ridicat în urma unei investiții de 1,1 miliarde de euro. Este cel mai mare parc din Europa continentală.

De asemenea, cehii dețin compania de distribuție din Oltenia, compărată de la statul român în 2005 când a plătit 166 milioane de euro pe 51% din capitalul a ceea ce era atunci filiala Electrica Oltenia. Conform Profit, CEZ reprezentată în România prin nouă companii: Distribuție Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development și TMK Hydroenergy Power. Distribuție Energie Oltenia asigură alimentarea cu energie electrică a șapte județe: Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea. CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar și furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienți casnici și industriali care depășește 1,4 milioane de clienți. În 2011, CEZ a achiziționat 4 microhidrocentrale în Caraș-Severin și amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug și Secu.

Informațiile din piață arată că cehii sunt nemulțumiți de desele schimbări din legislația autohtonă, culminând cu introducerea OUG 114, zisă a lăcomiei, care impune o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie. În plus, scrie E-nergia, statul ceh, proprietarul CEZ, ar dori să folosească resursele sale financiare pentru a construi noi reactoare nucleare în Cehia, unde sunt două centrale de concepţie sovietică. Deocamdată, oficialii CEZ nu au dorit să comenteze dacă pleacă sau nu din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4573 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Conform unui clasic in viata „nu pleaca cainele de la macelarie”.

  2. OMV îşi mută o parte din servicii la Viena, din cauza politicilor guvernamentale din România.
    Grupul energetic austriac OMV a decis să îşi concentreze operaţiunile din domeniul financiar, personal şi IT pentru întregul concern la sediul general de la Viena, a declarat vineri directorul general de la OMV, Rainer Seele.
    „Vestea bună este că vom aduce peste 250 de angajaţi foarte bine calificaţi la sediul central de la Viena”, a declarat Seele într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul austriac, Sebastian Kurz. „Am decis că managementul datelor OMV şi dezvoltarea în domeniul digitalizării ar trebui să se deruleze la Viena”, a mai spus Seele, adăugând că acest proces ar urma să fie implementat treptat până la finele lui 2020.
    Şeful OMV a recunoscut că condiţiile fiscale favorabile din Austria au jucat un rol în această decizie precizând în schimb că dificultăţile cu care se confruntă în prezent grupul austriac în relaţia cu Guvernul României nu au avut nimic de a face cu această decizie. „Aceasta este o decizie pentru Austria şi nu o decizie care a fost luată împotriva unei alte locaţii”, a spus Rainer Seele, transmite APA, citată de Agerpres.

  3. Fabulos! Statul Ceh este proprietar privat in tara numita Romania, in care statul roman n-are voie sa fie proprietar, caci este ” prost administrator”. Ridica-te in picioare stat Roman si recupereaza-ti cele mai profitabile industrii, caci de unde altfel sa ai bani de autostrazi, invatamant si spitale!

  4. Ce e aia „Europa de uscat” autorule?

    @Colonizatul
    Statul roman a dat proprietatile, nu l-a silit nimeni. Au incasat niste oameni niste comisioane – simplu.

  5. @ Alina
    Serios? Chiar asa de simplu ti se pare? Poate te informezi la UE.

  6. Cel mai mare parc eolian din Europa? Intrebai-i pe cei ce platesc curentul la CEZ cum arata facturile lor de ani de zile, si veti afla pe ce bani a fost construit acest parc!!! Romania=sat fara caini!!!

  7. Sa se duca invartindu-se! Sunt niste escroci patentati cei de CEZ. Este interesant de aflat cui vor sa vanda, atunci putem intelege putin dedesupturile afacerii!

  8. Asta a insemnat privatizarea in Ro. Sper sa traiesc atat pana apare un sef de stat patriot care sa nationalizeze tot ce s-a dat pe degeaba.

  9. Asa zisele „investitii” in parcuri eoliene si solare sunt realizate tot din banii romanilor,prin majorarile si taxele impuse in perioada 2009-2016

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.