O recomandare a FBI crucială pentru campania prezidențială din SUA

Directorul FBI a declarat că instituția pe care o conduce va recomanda procurorilor să nu o acuze pe Hillary Clinton pentru folosirea unui server de email personal cât timp a fost secretar de Stat și a gestionat informații secrete. Recomadarea șefului FBI, James B. Comey, pentru Departamentul Justiției va avea un impact uriaș asupra alegerilor prezidențiale din SUA, cu atât mai mult cu cât procurorul general al SUA, Loretta Lynch, a declarat anterior că va accepta recomandarea venită din partea investigatorilor FBI, oricare va fi aceasta.

Spectrul acuzării pentru folosirea unei adrese nesecurizate pentru transmiterea informațiilor secrete a planat asupra campaniei prezidențiale a lui Hillary Clinton timp de aproape un an.

Declaratiile directorlui FBI vin la trei zile după ce Clinton a fost interogată de agenții FBI timp de trei ore și jumătate în legătură cu acest dosar și cu câteva ore înainte ca președintele in exercițiu, Barack Obama, să participe alaturi de Clinton la un minting electoral în Carolina de Nord, semnalul clar că susține candidatura fostei prime doamne.

Directorul FBI a adus ușurare în tabăra lui Hillary Clinton declarând că ”niciun procuror rațional” nu ar acuza-o pe doamna Clinton că a expediat documente secrete de pe mailul sau privat. El a spus spus că, ”în circumstanțe similare”, persoana în cauza ar fi putut fi sancționată administrativ, dar nu i s-ar fi putut aduce acuzații cu caracter penal. James Comey a spus în conferința de presă de joi că nu există suficiente probe pentru acuzarea candidatei democrate la prezidențiale. Comey a spus însă că Clinton și consilierii săi au fost ”extrem de neglijenți” cu e-mailul respectiv și că este ”posibil” ca actori ostili să fi avut acces la sistemul informatic al lui Clinton, deși nu există dovezi în acest sens. Directorul FBI a mai spus că Clinton a folosit nu unul, ci mai multe servere private și că 110 mailuri conțineau informații clasificate, iar 8 mailuri informații strict secrete. În ciuda acestor fapte, FBI a decis să nu propună urmărirea penală a doamnei Clinton.

Presa americană scrie că aceste informații oferite acum de FBI vor alimenta campania rivalului Donald Trump. În plus, anunțul procurorului general Lynch că va da curs oricărei recomandări din partea FBI a venit imediat după ce a avut o controversată întâlnire de 30 de minute cu fostul președinte Bill Clinton (acesta și-a turnat deja cenusă în cap pentru întâlnirea cu pricina și a declarat că regretă că a discutat într-un moment inoportun cu procurorul general). Iar Trump a comentat astfel: ”Este imposibil ca FBI să nu recomande acuzarea lui Hillary Clinton. Ce a facut a fost greșit! Și ce a facut Bill Clinton a fost o prostie!”.

Având în vedere haosul din campania prezidențiala republicană produs de surprinzătoarea ascensiune a lui Donald Trump, un candidat nedorit de propria tabără, posibila acuzare a lui Hilary Clinton era singurul lucru care o putea opri din drumul spre Casa Albă.

Investigația în cazul e-mailurilor lui Clinton a început în urmă cu un an. Că fostul secretar de Stat a folosit mailul personal pentru a trimite documente secrete s-a descoperit după atacul asupra consulatului SUA din Benghazi, Libia, în urma căruia a fost ucis ambasadorul SUA, în 2012. Au urmat negocieri între avocații lui Hilary Clinton și Departamentul de Stat pentru ca fostul secretar de Stat să retrimită diplomației SUA 55.000 de pagini de documente de pe mailul personal – circa jumătate din totalul mesajelor (directorul FBI a remarcat că peste o mie dintre aceste pagini nu au fost retransmise nici până acum). A urmat un proces complicat în care autoritățile și Clinton s-au acuzat reciproc că tegiversează investigația. Întregul proces a urmărit să stabilească dacă documentele trimise de Clinton erau secrete și dacă a fost pusa in pericol securitatea națională. Clinton a susținut că la data respectivă niciuna dintre informatii nu era secretă. S-a dovedit însă ca lucrurile nu au stat astfel.

Ancheta și recomandarea FBI sunt cruciale pentru mersul campaniei prezidențiale. În acest moment, Donald Trump și republicanii au de ales intre doua cai, scrie BBC: fie atacă FBI pentru că nu a investtigat corect cazul, fie se folosesc chiar de informațiile oferite de FBI pentru a o portretiza pe Clinton drept neglijentă și iresponsabilă. În orice caz, tabăra republicană a primit ”muniție” de campanie, depinde cum o vor folosi. Majoritatea analiștilor susțin că acuzarea FBI ar fi cartea pierzătoare și ar aduce a teorie a conspirației, pe când folosirea informațiilor FBI împotriva lui Clinton ar fi mai eficientă. Deși Clinton va avea de pierdut în plan politic, recomandarea FBI aduce o mare ușurare în tabăra democrată și deschide calea către al treilea mandat democrat consecutiv la Casa Albă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.