O scrisoare de la Dan Maşca

Articolul „Ordonanţa răzbunării liberalilor”,

Ordonanța răzbunării liberalilor

la fel ca multe alte articole legate de aceasta ordonanţă si de voturi, nu atinge nişte lucruri elementare, care stau la baza democraţiei locale.

România nu o are deoarece:

1. Un partid se poate infiinţa doar la Tribunalul Municipiului Bucuresti, iar ROMÂNIA are mii de comunitati, care au zeci de tribunale prin aceste comunitati, tocmai pentru ca oamenii să nu fie nevoiţi să cheltuie timp şi bani să meargă doar la Bucureşti pentru a înfiinţa o mişcare politică ce vrea să concureze doar la locale şi doar în propria comunitate, fie doar comună sau oraş sau judeţ.

2. Da, ne-au dat în 2015 în lege partid cu doar 3 fondatori, deoarece CCR a declarat neconstituţionale cele 25000 semnaturi din 18 judeţe, minim 700 per judet pentru a face un partid doar la Bucureşti, dar pentru că nici presă şi nici marea majoritate a cetăţenilor nu tratează cauza lipsei libertăţii politice, care afectează toate domeniile influenţate de deciziile politice, atunci şi-au permis să pună în noua lege încă o bariera prin care să elimine dorinţa a vreo 90% dintre cetăţeni să îşi facă propriile start-upuri civico-politice de jos de la firul ierbii, adica au pus conditie de genul: daca nu se concureaza la
locale in 75 de UAT uri minim, iar daca la parlamentare nu se concureaza, atunci partidul poate sa fie radiat. Au mai pus şi aberatia de 1 % semnaturi din lista electorala, care lista nu se stie exact câţi oameni sunt acasa, iar acest 1% este maximum recomandat de Comisia de la Veneţia si ai nostri l-au pus maximum de procent, sa fie siguri ca nu se string usor de cei cinstiti.

In vest , de exemplu in Olanda, fac un partid la notar in comunitate si dupa aceea mai trebuie sa il inregistreze la Camera de Comert, au nevoie de 10 semnaturi in comune si o garantie de 250 euro per lista depusa la locale, de 20 semnaturi si garantie de 250 EUR per lista la orase si 30 semnaturi si o garantie de 12500 euro daca vrei sa concurezi la parlamentare. Garantia se inapoiaza, daca ei un numar de voturi. Au prag natural, adcia 100% / 150 deputati, adica 0,67%. Se voteaza uninominal pe lista de partid, adica nu mai ai baroni, deoarece oamenii bifeaza din lista de zeci de candidati casuta din dreptul celui dorit de ei.

In Germania ai nevoie de 1 la mie semnatari, dar nu mai mult de 2000 semnatari per land. Daca un partid are alesi intr-un land nu mai trebuie sa stringa semnaturi. Adica pentru un partid nou la nivel de 60 -70 milioane alegatori ai nevoie de vreo 29500 semnaturi la nivel de Germania, iar la noi ai nevoie de vreo 200000 semnaturi la vreo 18 milioane de alegatori pe lista electorala.

3. Pe vremea bunicilor nostri, in ROMANIA, pina nu au venit comunistii, primarii de comune si mici orase faceau voluntariat. In vest sunt si acum platiti pentru munca part time, vezi aici :

https://stirileprotv.ro/campanii/cautam-primar/a-plecat-in-germania-acum-20-de-ani-si-a-ajuns-primar-de-comuna-povestea-lui-stefan-un-edil-care-nu-primeste-salariu.html

In Franta din 600000 alesi locali, cam 60% fac voluntariat, iar primarii de comunitati de sub 10000 locuitori cistiga pe luna mai putin decit primarii din ROMANIA de sub 10000 locuitori, care sunt marea majoritate a bronilor ce tin monopolistii PSD, PNL, UDMR in piata de zeci de ani. Franta are un PIB de vreo 12 ori mai mare ca al ROMANIEI.

Primarii de la noi de comune si mici orase, ar trebui sa fie ca cei dinaintea venirii comunistilor si cei din vest.

Zilele trecute comunicam cu un fost primar dintr-o comuna din Elvetia, o comuna cu 300 milionari din 2400 locuitori, ajuns acum parlamentar la Berna si imi spune ca el primea un suma fixa de 25000 CHF per an si in rest lucra in privat. Asta la nivelul Elvetiei unde pe luna cu 4000 CHF, adica 48000 CHF per an de abia poti trai.

Cind vom avea aceste lucruri legiferate la noi, atunci vei vedea cu adevarat schimbare.

Alegerea primarilor intr-un tur sau doua este la fel de democratica, adica oricum un primar nu are cum sa aigure reprezentativitatea, ci ea este asigurata de ALESII LOCALI din CL, CJ si cei din parlament.

Pina atunci si tu si altii si noi povestim povesti despre efectele LIPSEI DEMOCRATIEI LOCALE BAZATE PE REPREZENTATIVITATE.

Apropo, ROMANIA este singurul STAT din UE, unde la locale aveam alesi cu mandat IMPERATIV si nu reprezentativ, ca pe vremea PCR-ului. Adica alesii locali depun juramintul in fata comunitatii, ar trebui sa dea socoteala doar in fata alegatorilor dupa ce au ajuns in CL; CJ, dar in ROMANIA, din cauza habarnismului in ale democratiei locale bazata pe reprezentativitate, oamenii au cerut ”reglementarea traseismului”, adica sa ii tina legati de glie baronii si sa poata decida ei pe cine scot afara din CL si CJ dupa ce au fost votati, de fapt, de multi mai multi cetateni faţă de câţi membri de partid au partidele.

Nimeni din UE in afara ROMÂNIA nu isi permite sa aiba asa ceva, deoarece este antidemocratic si impreuna cu votul pe lista, cu bariera pragului de 5% si alte bariere mai sus enuntate, face ca de fapt noi sa alegem de zeci de ani doar din 5% piata potentiala de alegatori, deoarece ceilalti nu au cum sa ii concureze pe urmasii PCR ului din PSD, PNL, UDMR si alti
puiuti de ai lor.

Dan Maşca

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

7 Comentarii

  1. Brava!
    Da crezi ca inteleg ceva tugurlanii!

  2. Domnule Mașca sunteți…. vizionar privind oamenii liberi! Însă eu văd libertatea ,,oamenilor liberi” ,nu uniți într-un partid(fie el și o cooperativă politică de democrație locală!) ci liberi prin reprezentanții lor ,independenți total de vreun ,,iluminat” leader politic care va încerca să aducă libertatea membrilor partidului său spre propriile idealuri! Deci, revenind la oile noastre electorale,înțeleg că ați citit puțin despre ,,Pardoxul Condorcet” ,al lui Nicolas de Caritat, marchiz de Condorcet,matematician,filozof și…politician francez care propunea o constituție a Franței pe la 1793! Ce zicea acest matematician(pionier al staticticii și probabilităților)privind modul de scrutin(avem și derivate contemporane),,există avantajul de a fi aplicat alegerilor uninominale precum și cele plurinaționale”. Cu alte cuvinte, să combinăm ideea unei liste de prezentare a candidaților, elaborată de cetățeni înșiși, cu un alt mod de scrutin.Un fel de struțo-cămilă până în momentul când noile generații vor înțelege că putem avea un parlament unic din independenți,fără partide politice, care să conducă destinele unei societăți ,cu adevărat libere!Partidele politice ,atunci cand acaparat puterea centrală sau locală, conduc mai mult din umbră și nu la …lumină!De aceea avem cetățeni nedumeriți de ideologia partidelor politice care se schimbă ca vremea!

  3. Da am rămas și eu mirat cân am aflat că Toronto la locale nu se concurează sub siglâ de parid, și cel mai important că la secția de votare din cartierul tâu paricipă și votezI “Alegi” stric pe cei ce concurează pe postul de consilier al cartierului. Acestia te contactează în campanie, spui ce vrei, îmi spun ce promit și îți ramâne numărul lui de telefon. După alegeri pot contacta telefonic pe cel ales pentru orice problemă o ai din punct de vedere al cartierului sau orașului. La noi, la Locale, să zicem la Sibiu, ai sub siglă de partid câte 20 pe o paginâ în ordinea șanselor: toți de la FDGR, toți de la PNL, toți de la PSD, toți de la ALDE, toți etc… ca să votezi partid nu individ la care poți să-i ceri socoteală. De exemplu că iluminatul public e o catrastrofă, becuri rare, galbene, wați puțini, îndreptate spre sosea încât noaptea pe trotuare orbecăești jalnic. Dacă sunt și pomi înfrunziți te simți mai tânar la iluminatul stradal cu 35 de ani!

  4. Sunt multe de spus, multe de corectat ! Eu nu inteleg , cum un partid , sau o alianta de partide , ajunse la guvernare pe baza unui program de guvernare , cu care se prezinta in fata alegatorilor , pentru castigarea alegerilor , de ce nu raspund , la final de mandat , in fata tarii , pentru promisiunile si angajamentele , din program neonorate ! Sa inteleg , ca electoratul poate fi mintit cu fel de fel de gogosi , care mai de care mai umflate , cu fel de fel de vrajeli , pana ajung la ciolan si apoi , salut si n-am cuvinte ! Cum este posibil sa fim manipulati prin minciuni si inselatorii si sa nu fie nimeni tras ,nicicum, la raspundere ? Poporul trebuie sa inghita mereu asta ? Pai , asta-i democratie ?

  5. Foarte bine spus! Toți politicienii au avut grijă să – și conserse spiritul de gașcă, împotriva celui civic. Dincolo de aspectele prezentate, mai sunt și altele: O imensă masă de oameni (cam 5 mil. ) sunt plecați din țară și nu au efectiv cum să participe la treburile societății, deci nici în administrație sau politică. Deasemeni, au avut grijă ca unor imense categorii de profesii și meserii să li se restrângă accesul și dreptul de a face politică. Dacă mai avem în vedere tineretul până în 18 ani bătrânii de peste 70, pers. cu probleme de sănătate, locomoție etc. observăm că din restul populației se disting câteva zeci de mii de indivizi cu funcții și susținere totală în structuri de partid și care fac intreaga politică a acestei țări. Doar ei au dreptul și accesul liber de a face efectiv politică. Au devenit și se consideră multilateral dezvoltați, mari specialiști în tot și în toate și de vreo 30 de ani sunt cam aceeași „privilegiați ai sorții.” Principala lor preocupare este „perpetuarea speciei”: să-și creeaze „pepiniere” cu locuri de muncă bine plătite și supercălduțe, unii altora și să controleze tot. Absolut tot. Asta nu este clasă politică ci tagmă de jefuitori. Găști de oportuniști. Societatea civilă trebuie să ia atitudine și să propună o reformă radicală în această zonă. Poate cu această ocazie se decide și soarta traseismului și a trădării- ca profesie – la români.

  6. Intrebare pt autorul articolului. Zici: „Primarii de la noi de comune si mici orase, ar trebui sa fie ca cei dinaintea venirii comunistilor si cei din vest.” Intrebarea: DE CE? Consideri, in stil pur romanesc, ca in Romania NIMIC NU TREBUIE SA FIE ALTFEL DECAT CA IN VEST? Si cand zici ca dinaintea venirii comunistilor, te referi la vremea lui Tduor Vladimirescu, sau la Burebista? Ca in sud, de exemplu, de ce n-ar putea fi?!? Si vestul de unde pana unde tine?

  7. Exista 2 mari tipuri de sisteme de vot: sistemul electoral majoritar și sistemul electoral cu reprezentare proporțională.
    Noi avem al doilea tip sistemul electoral cu reprezentare proporțională mixat copiat dupa Germania in 2008.Sistemele RP formă mixt membru proporțională este așa cum îi spune chiar denumirea o formă mixtă care combină listele de partid cu elemente ale sistemul majoritar. Fiecare alegător are la dispozitie 2 voturi: unul se acordă unei liste din cele propuse de partide și celălalt se acordă unui candidat la fel ca în sistemul majoritar. Resturile se atribuie după liste.Masca asta habar nu are de nimic, vrea primari voluntari,f.bine sa lupte si ei pt.bogatii din elevetia dand cantoanelor „intrebari”ridicole,la fel in Olanda cu notarii lor sa infiitneze partide politice „comunitare”, adica in tarile pe unde nu mai exisat Stat ci doar o fictiune din ce le-a lasat reptilienii.In RO, primariilorsi primariilor li s-a bagat pe gat politia locala, sanatatea,invatamantul si alte chestii PUBLICE car e pe unde haladuieste domn Masca sunt ale conglomeratelor,nici n-au auzit de ele.Da, sa facem voluntariat, d ar cu ce ne aduc Statele pricopsite si bogate din ce au smuls de la alte State proaste,vin cele pricopsite si destepte sa ne dea mancare, in Ro, jumulita de o Elevetia,Olanda ,Austria de un UE?Sigur ca sunt impotriva baronilor,dar mai sigur sunt impotriva reptilelor de deasupra baronilor din noua ordine mondiala.Pana una alta, lasa-ne asa cu lg.partidelor fara „notari” si in „coruptia”noastra, ca voi sunteti „cinstiti”leprelor !Nistorescu combate bine,pe jocul politic al neoliberalilor,voi combateti pe fantezii privind state desfiintate si populatii,cetateni care nu stiu cui apartin, in „comunitatile”lor locale, oarbe izolate si fara natiuni,crezand ca are cineva habar de ele sau ca „legifereaza”cava..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.