Oamenii de sprijin

Un domn, judecător la ditamai ICCJ a României, nu un slujbaș la un oarecare cabinet de avocat, a emis o idee care îi poate pune în paranteze activitatea prin care se pronunță în diferite cauze. Mai ales acum, când societatea așteaptă de la corpul magistraților o ameliorare semnificativă a degradării actului de justiție, în fapt, stoparea încălcarea legii.

Comportamentul public și afirmațiile unor responsabili din justiție după devoalarea protocoalelor nu pot fi percepute decât agravante în raport cu subiectul. Vine acum judecătorul de la ICCJ și spune că serviciile secrete nu puteau sub nici o formă să afecteze actul de justiție, într-atât de bine funcționează slujitorii dreptății. Afirmațiile înaltului magistrat ar fi minunate dacă s-ar baza măcar pe un argument și câteva fapte reale. Amestecul serviciilor secrete și a DNA-ului în justiție, prin deschiderea birourilor în chiar coasta instanțelor de judecată, pare din start stalinistă și incriminantă la adresa celor plătiți să aplice legea. Tocmai acest aspect nu este sesizat nici măcar acum, respectiv sub aspectul supravegherii sau al manipulării. Situația se dovedește a fi fost o afacere fără precedent, sesizările presei și ale diferiților petenți primind dispoziții de casare. CSM-ul și Inspecția Judiciară par să își fi făcut un nesfârșit concediu la Monaco, la propriu, după cum au fost în timp depozițiile unor cunoscători.

Protocoalele cu Justiția nu au dovedit nici o clipă orchestrarea unor forțe judiciare împotriva corupției, pentru că ar fi fost imposibil. Actul de justiție nu se poate face prin intermediul nelegalității, oricum ar arăta aceasta. Corupția a fost extinsă, statul însuși în mod alarmant și regretabil fiind implicat în degradarea structurală a procedurilor legale. Prin serviciile de control intern ale justiției, serviciile secrete au preluat controlul instanțelor. Amanta , viciile nenumărate, mita curentă, relații cu lumea interlopă și politică au devenit forțe redutabile care i-au transformat pe unii magistrați în executanți ai ordinelor primite. Așa s-a prăbușit autoritatea și credibilitatea justiției, care nu pot fi refăcute prin invocarea rezolvării unor mari dosare, acestea fiind și ele duse la sfârșit tot prin ordin. Ocupând practic Justiția, serviciile au dovedit totuși ceva foarte prețios pentru evaluarea acesteia, inexistența unui corp profesional cu amplitudine asupra legalității . Asociațiile magistraților, judecătorii, avocații nu scos o vorbă despre sistemul concentraționar care își făcea loc într-o zonă a cărei principală virtute trebuie să fie legea și perfecționarea ei în sens constituțional.

Serviciile secrete, în gigantismul lor încă suspect nepus în discuție, se dovedesc a fi fost principala pârghie a corupției. Statul român s-a situat împotriva lui însuși într-un mod vădit arătând societății și drepturilor, în principal a celor constituționale, restul fiind implicit anulate. Afirmația unui înalt magistrat de la ICCJ că ar fi imposibilă presiunea serviciilor pe instanțe, în condițiile protocoalelor, arată posibila întrepătrundere instituțională, atmosfera de „complet de stat„ și o îndepărtare de aplicarea justiției. O justiție care nu se ține de litera legii și care nu este obligată la acest tip de funcționare de către organismele de reglementare, este anulată. Protocoalele au anulat, în fapt și drept, legea, viciind actul de justiție. Inamovibilitatea este un drept numai prin respectarea legii, iar abuzul îl scoate pe magistrat din cadrul juridic al imunitații. Este perfect legal și constituțional ca statul însuși, acum, să se întoarcă împotriva magistraților și oamenilor politici care nu au respectat legea, prin proceduri simplificate.

Din prăbușirea protocoalelor din justiție serviciile secrete ies aliniate lângă marii corupți pe care trebuie să și-i asume. CSM-ul și Inspecția Judiciară, la rândul lor, au fost practic anulate și controlate de servicii, așa cum au primit ordinele. Nivelul procedural și de gestionare a legii, la foarte multe instanțe, a devenit în nota bazarului sau a bunului plac. Sunt exemple cum unele instanțe au judecat cauze false, conform ordinelor. Oamenii de sprijin de la pupitrul instanțelor au paralizat justiția, iar serviciile secrete s-au jucat cu focul. Denunțarea protocoalelor nu se poate încheia cu mese rotunde fără nici o finalitate în planul realității, ar fi anularea funcționarii justiției pe teritoriul României.

Statul român a fost confiscat într-un mod pe care însăși justiția va trebui să-l denunțe, să-l gestioneze cu o reformă internă fără precedent. Armate de magistrați, respectiv procurori, judecători și alte categorii de funcționari, inclusiv avocați, în baza abuzului de drept, vor trebui să primească sancțiunea maximă prin excluderea din magistratură sau barouri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioan Vieru 1335 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.