OMS: Când aflăm mai multe despre Omicron

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că va fi nevoie de între una şi trei săptămâni pentru a analiza şi a concluziona pe baza datelor ştiinţifice culese privind noua variantă Omicron şi a determina cu mai multă claritate capacitatea sa de transmitere, gravitatea bolii pe care o poate cauza şi, mai ales, impactul său asupra eficienţei vaccinurilor anti-COVID-19.

„Marea întrebare este legată de vaccinuri şi vom avea nevoie de mai mult timp pentru a înţelege impactul său asupra lor. Această variantă are un mare număr de mutaţii pe unele le cunoaştem, pentru că deja le-am văzut la alte variante, astfel încât avem unele piste privind o posibilă scădere a eficacităţii vaccinurilor”, a declarat epidemiologul Maria Van Kherkove, una dintre expertele OMS în combaterea globală a pandemiei de COVID-19.

„Încă nu avem toate informaţiile şi vom avea nevoie de încă o săptămână sau trei”, a subliniat ea.

Varianta Omicron a fost deja identificată în 38 de ţări, potrivit ultimelor date ale OMS.

Van Kherkove a precizat că recrudescenţa cazurilor de COVID-19 din ultimele săptămâni – mai ales în Europa, cu o creştere a spitalizărilor în mai multe ţări – nu are legătură cu Omicron, fiind mai ales o consecinţă a circulaţiei intense a variantei Delta.

Este însă clar că, dacă adăugăm „o nouă variantă, lucrurile se vor complica şi mai mult”, a subliniat experta ONU.

Ea a făcut apel guvernelor să ia măsuri mai aspre acum când se înregistrează primele cazuri de COVID-19 provocate de Omicron, pentru a împiedica răspândirea acesteia cum s-a întâmplat cu varianta Delta.

Știrea inițială

Vorbind la o conferință, Soumya Swaminathan, om de știință de top al OMS, a declarat că situația actuală este foarte diferită față de cea de acum un an.

Rapoartele arată că Omicron a fost găsit în aproape 40 de țări.

Încă nu este clar dacă varianta mutantă este mai transmisibilă sau dacă este capabilă să se sustragă vaccinurilor.

Primele date raportate de oamenii de știință din Africa de Sud – unde varianta a fost detectată pentru prima dată – sugerează că Omicron ar putea eluda o anumită imunitate la Covid-19, deși experții avertizează că analiza nu este definitivă.

Dr. Swaminathan a declarat la conferința Reuters NEXT că varianta este „foarte transmisibilă”, citând date din Africa de Sud, și a spus că ar putea deveni tulpina dominantă la nivel mondial – deși acest lucru este greu de prezis. În prezent, Delta reprezintă 99% din cazurile la nivel global, a adăugat ea.

„Cât de îngrijorați ar trebui să fim? Trebuie să fim pregătiți și precauți, nu să intrăm în panică, pentru că suntem într-o situație diferită față de cea de acum un an”, a spus ea.

Între timp, directorul pentru situații de urgență al OMS, Mike Ryan, a declarat că lumea are în prezent „vaccinuri foarte eficiente” împotriva Covid-19, iar accentul ar trebui să fie pus pe distribuirea lor pe scară mai largă. El a spus că nu există dovezi care să susțină schimbarea acestor vaccinuri pentru a le adapta la noua variantă Omicron.

Țări din întreaga lume au anunțat interdicții de călătorie împotriva statelor din sudul Africii în urma primei apariții a Omicron.

Oficialii americani au impus tuturor călătorilor internaționali care se deplasează în SUA obligația de a face un test Covid cu cel mult o zi înainte de călătorie. Această măsură vine după ce autoritățile au înăsprit regulile de călătorie în SUA.

Omicron a fost detectat acum în cel puțin șase state americane.

India a raportat, de asemenea, primele două cazuri de variantă Omicron.

Apariția noii variante vine în contextul în care țările europene se confruntă deja cu o creștere a numărului de infecții.

Joi, Germania a anunțat restricții majore pentru persoanele nevaccinate, declarând că doar cei vaccinați sau care s-au vindecat recent de virus vor putea intra în restaurante, cinematografe și în multe magazine.

Cancelarul Angela Merkel a mai spus că vaccinările ar putea fi obligatorii până în februarie. Austria, țara vecină, a anunțat vaccinuri obligatorii pentru rezidenți de la 1 februarie, în timp ce țări precum Belgia și Olanda au readus sau au înăsprit măsurile menite să combată răspândirea cazurilor.

Oficialii din domeniul sănătății din Marea Britanie lucrează la accelerarea introducerii vaccinurilor de rapel. Guvernul a cumpărat 114 milioane de doze suplimentare de vaccinuri Pfizer și Moderna și a anunțat că toți adulții vor primi un rapel până la sfârșitul lunii ianuarie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Pe cind in așa numita pompos Lume Civilizata oamenii erau ciuruiți de fel de fel de vaccinuri pentru a fi imunizați împotriva tupinelor știute in Lumea Liberă oamenii liberi , de voie – de nevoie , conventuiau cu COVID -ul , cu tulpina numita Omicron .
    Nota – Lumea Liberă nu se afla doar in Emisfera Sudica .
    Oameni liberi care trăiesc și convetuiesc in mici comunități retrase – purtători demni de Omicron – se găsesc și printre noi , cei * civilizatii* …

  2. In curind probabil ca vor aparea si jocuri video (ca tot vine Craciunul si trebuiesc facute cadouri, nu ?) cu diferite variante ale virusului care se bat intre ele, cara sa fie mai smechera si sa puna stapinire pe populatie ! … Iar toate avertismentele astea imi aduc aminte cu intrbarea cetateanului moscovit Serghei Sergheevici Moscotov la Radio Erevan : „Buna ziua, ce se va intimpla daca o bomba atomica va cadea pe frumosul oras Moscova (Doamne fereste !) ?” … la care vine raspunsul Radio Erevan : „Tovarase ! Nu intrați în panică, dar pregătiți-vă ! Fiecare cetatean trebuie sa aiba pregatit un cearceaf pe care sa-l puna pe cap si, in liniste si ordine, sa se indrepte catre cel mai apropiat cimitir !”

  3. Dupa ce americanii au aruncat vina pe chinezi acum o arunca pe sud-africani de a ajuns sa protesteze si presedintele din Botswana, cel care se scarpina in partea dorsala acum vreo 10 ani prin Bucale! Traisca Trump, jos Soros!

  4. Bre,e la mintea cocosului ca odat ce Olanda a recunoscut ca aveau cazuri de omicron cu o saptamana inainte sa declare Africa de Sud da au tinut secret ,apoi fix in Europa e locul de aparitie a noii tulpini omicron.Ce au facut olandezii se numeste zadarnicirea combaterei bolii si trebuie amendati ca tara de sai nenoroceasca la pusculita nationala.Mari hahalere,bre.Mari.Au tacut porceste sa nu fie carantinati ca tara,beliti la exporturi ,industria inchisa si cu pagube uriase la banuti.Pas cu Pas.

  5. Incet-incet pana si cei mai grei de cap se prind ca „democratia” n-a fost decat o perdea de fum pregatitoare pentru Marea Dictatura, cea mondiala, malaxorul care trebuie sa distruga statele-natiune.
    Ai toate obligatiile si niciun drept, iata rezumatul viitoarei Constitutii a Statului Mondial.

  6. UK are deja peste 100 de cazuri omicron. 70 dintre infectati erau dublu-vaccinati. 40 sunt spitalizati.
    Multi dintre cei infectati nu aveau legatura cu cei care au calatorit in afara. Omicron se raspandeste rapid in UK in comunitate. Responsabilii de sanatate publica estimeaza ca in 8 saptamani va deveni dominanta.

  7. CHINA anunta (1.dec.2021) ca a descoperit un ANTICORP universal 35.B.5,impotriva tuturor tipurilor de coronavirus. Descoperirea a fost publicata in biblioteca digitala boi.Rxiv. Acest lucru permite ca moleculă 35.B.5 sa fie folosita nu doar pentru crearea de anticorpi ,dar si pentru dezvoltarea unui vaccin UNIVERSAL impotriva tuturor tulpinilor da coronavirus. Actiunea anticorpului 35.B.5 a fost deja testata pe șoareci care a protejat toate rozatoarele de deces si de leziuni pulmonare grave. China face un uriasi pas inainte privind lupta cu pandemia de OMICRON.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.