ONU cere intervenţia statelor în criza energiei

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ca firmele de petrol și gaze să fie impozitate suplimentar, în contextul în care creșterea prețurilor la energie, provocată de războiul din Ucraina, duce profiturile industriei la noi maxime, scrie BBC.

Guterres a declarat că este „imoral” ca firmele să profite de pe urma crizei.

Invazia Rusiei în Ucraina în februarie a agravat o penurie globală de petrol și gaze, perturbând accesul la petrol și gaze din Rusia – un furnizor important – și determinând creșterea prețurilor.

În timp ce gospodăriile se luptă cu facturi mai mari la energie, companiile culeg beneficiile.

BP a raportat recent cel mai mare profit din ultimii 14 ani, în timp ce profiturile Shell în perioada aprilie-iunie au atins un nivel record.

Împreună, patru dintre cele mai mari firme energetice – Exxon, Chevron, Shell și TotalEnergies – au câștigat aproape 51 de miliarde de dolari în cel mai recent trimestru – aproape dublu față de ceea ce au câștigat în aceeași perioadă a anului trecut.

„Această lăcomie grotescă îi pedepsește pe cei mai săraci și mai vulnerabili oameni, distrugând în același timp singura noastră casă comună”, a declarat Guterres.

„Îndemn toate guvernele să impoziteze aceste profituri excesive și să folosească fondurile pentru a sprijini persoanele cele mai vulnerabile în aceste vremuri dificile.”

Luna trecută, Marea Britanie a aprobat o „taxă excepțională” de 25% pentru firmele din domeniul energiei, o taxă unică despre care guvernul spune că va strânge aproximativ 25 de miliarde de lire sterline pentru a ajuta la compensarea facturilor la energie ale gospodăriilor, care au crescut vertiginos.

Alte țări, precum Italia, au impus măsuri similare.

Însă parlamentarii francezi au respins recent o astfel de măsură, iar în SUA există un impuls politic redus, în ciuda unei propuneri de impozit pe profit din partea unor membri ai Congresului.

Frank Macchiarola, un vicepreședinte senior al grupului de lobby pentru petrol și gaze American Petroleum Institute a declarat că apelurile pentru o taxă pe profit sunt greșite. „Factorii de decizie politică ar trebui să se concentreze pe creșterea ofertei de energie și pe reducerea costurilor pentru americani. Impunerea de noi taxe asupra industriei noastre va face exact opusul și nu va face decât să descurajeze investițiile într-un moment în care este cea mai mare nevoie de ele”, a declarat acesta.

Guterres a avertizat că prețurile ridicate la energie vor avea consecințe de amploare, deoarece gospodăriile și guvernele din întreaga lume vor ceda sub presiune. „Multe țări în curs de dezvoltare – înecate în datorii, fără acces la finanțare și care se străduiesc să se refacă în urma pandemiei Covid-19 – ar putea să ajungă pe marginea prăpastiei”, a spus el. „Vedem deja semnele de avertizare ale unui val de convulsii economice, sociale și politice care nu vor lăsa nicio țară neatinsă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

22 de Comentarii

  1. Si totusi de ce influenteaza razboiul din Ucraina preturile?
    Ucraina nu e nu stiu ce exportator de petrol sau gaz. Si atunci?

  2. Taxe care vor fi platite tot de consumator, si vor ajunge prin buzunarele parlamentarilor. Nu mai bine ar recunoaste ca sanctiunile sunt o prostie?

  3. Asadar ONU zice cã „Invazia Ucrainei a agravat criza de petrol și gaze, perturbând accesul la petrolul și gazele din Rusia – un furnizor important – și determinând creșterea prețurilor”. Pãi cine a „perturbat accesul la gazele Rusiei” mã tembelilor? Nu stãpânii vostri (recte SUA) au impus cele mai cretine si inutile sanctiuni si interdictii Rusiei, prabusind nivelul de trai al europenilor (iar capetele patrate ce conduc UE achiesând la asemenea cretinisme)? Asta cu gazele si petrolul din ce in ce mai scumpe au oarece sens pentru europeni. Dar pentru restul lumii si inclusiv pt americani preturile umflate sunt actiuni artificiale, deliberate, urmare a altui cretinism globalist dictat de la Davos : green deal / amprenta de carbonu` vietii!

  4. În timpul celui de al doilea război mondial au aparut sute de milionari și miliardari dupa afacerile făcute cu părțile beligerante…culmea au fost corporații industriale care au vândut arme și echipamente militare atât nemților cât și americanilor!!..
    Păi ce credeti că acum nu-i la fel?..Acum se îmbogățeasc de pe urma crizei energetice si alimentare…

  5. Nu are importanță ce vrea ONU. În România s-a dat din nou drumul la privatizări. Noi suntem întotdeauna împotriva curentului pentru că mai sunt lucruri de furat. Hidroelectrica, termocentrale, pământ arabil, guvern, etc.

  6. Pai bă hotărîți-vă odată ce vreți !? Capitalism și profit, sau comunism și „beneficiu” ?!? Din pct meu de vedere tot un ? că statul suge impozite și taxe pe care apoi le servește clientelei politice.

  7. Toata criza asta de gaze si petrol cine a declansato ? Nu este tocmai datorita restrictiilor date de americani rusilor ? Parca tin minte ca ei au promis ca vor livra Europei tot ce lua de la rusi inainte,in asa fel ca viata sa decurga normal, acum nu mai este valabila promisiunea asta ?

  8. Săptămâna trecută, industria de ciocolată americană a zis ca nu mai poate asigura cererea de ciocolată pentru ca se aprovizionează greu cu cacao din cauza… războiului din Ucraina!

    Până la ciocolatistii americani n-am știut ca Ucraina produce inclusiv cacao.

    Evident ca poporul american, oligofren cum il stim, a crezut ca_cacao vine din Ucraina.

  9. „Follow the money” e o regula foarte buna pentru investigatii, luati urma banilor, si o sa vedeti ca respectivele companii sunt in mare parte detinute de elitele mondiale globaliste care se petrec pe la Davos. Acest profit enorm obtinut de companii si remis elitelor, pe spinarea populatiei mondiale se datoreaza strict unor decizii politice. EU-G7-NATO au luat decizia sa refuze contractele pe termen lung pentru petrol si gaze rusesti inca din perioada 2019, iar acum majoritatea contractelor au disparut si cumpara pe termen scurt, de aia preturile au explodat. In plus dupa 24 februarie, deciziile de a bloca exporturile unui mare jucator pe piata de energie ca Rusia, prin sanctiuni decise de politicieni au amplificat problema. DACA EU-SUA-G7 nu luau masura de a bloca energia ruseasca (si alte bunuri) situatia era mult mai buna… dati vina pe politicieni, au fost deciziile lor, si in mare parte sunt complici, pentru ca sunt sustinuti de banii marilor companii energetice (sau corporatiile si mai mari care au bani investiti in ele)

  10. PS: Gutteres face parte din categoria ipocritilor, acum nici jumatate de an umbla cu energia verde-n gura si cu ecologia. Ati vazut efectele stupiditatii de a te axa doar pe energie verde si pe interzicerea fertilizatorilor, iar acum se plange de foamete… pai n-ati vrut voi modelul Sri Lanka?

  11. Profiturile sunt parte a Austriei si SRI , romanul s-aau iobago , este doar o entitate ce are dreptul de a nu fi ucis pe roata , dar poate fi jecmanit Liberal de tot . PNL va da socoteala pentru acest jaf generalizat !

  12. Este o criză artificială plănuită incă din Mai anul trecut,.”Sancțiunile contra rusiei” sunt astfel concepute incât să pună europa la podea și să distrugă legăturile ruso-germane,.Azi prețul barilului de petrol este la sume care nu ar trebui la pompă să coste mai mult de 6 lei..Rusia ar livra și azi gaz ieftin, de faci un contract nou,.Dar te temi de ”putinism” și te sacrifici de dragul unui ”parteneriat” tembel, care de altfel nu-ți impune de unde să cumperi energia,.Doar ești zelos și laș.. Simplu.

  13. Tot Erdogan saracul duce tot greul,el centreaza,el da cu capul,bineinteles,cu busuioc de criza de la ONU

  14. Mai sunt cam 3 luni de voie buna. Din 1 noiembrie in colo va puteti inflama. Incepe scoala,casa trebuie inclzita,rata la banca trebuie platita,pretul alimentelor se va dubla . Asta va tine cam 5 luni si jumatate.

  15. ONU este o institutie de forma,cand a trebuit sa vorbeasca a tacut(vezi YU)acum vorbeste pe nas.

  16. Ungaria și Polonia au votat împotriva planului UE de reducere voluntară a consumului de gaze cu 15% față de media din ultimii cinci ani pentru perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023, a informat Reuters.

  17. De ce nu se spune clar ,cu cat vinde Rusia petrolul si gazul, prin ce filiere trec[ale cui sunt firmele] si cine mareste pretul.Rusia are contracte pe mai multi ani ,cu preturi in euro si cu clauze la contracte iar Putin a declarat ca ei nu au marit pretul.Atunci cine? Cei care declanseaza crizele,cei care le trambiteaza de dimineata pana seara in media,cei care spun ca altii sunt de vina ,ei sunt beneficiarii crizelor.Tot timpul cu ipocrizia si minciuna au manipulat lumea si au castigat ,bani si influenta.

  18. La criza plan-uită a petrolului de la începutul anilor 1970 în SUA i-au adunat pe cei ce conduc la vedere, actori politici principali, să-i învețe cum să predea oamenilor minciuna. Zic minciună deoarece hidrocarburile, deci și petrolul, sînt anorganice, din H și C, fără sfîrșit, vin din străfunduile pămîntului. Li s-a spus, prin Kissinger, că se plan-uiește ca totul să aibe un preț mondial nu numai petrolul.
    Costurile de producție la OMV-Petrom au fost anul trecut de 13,2usd/baril. În alte părți ale lumii este mai mic, ușor de scos, la suprafață.
    Oil and gas barrel production Cost US$, March 2016 (Barrel Breakdown, The cost of producing a barrel of oil and gas varies widely across the world, setting up winners and losers as the price of crude fluctuates at historically low levels.)(WSJ)
    Țară / Taxe / Cost Capital / Cost Producție / Transport / Total
    UK 0 / 22.67 / 17.36 / 4.30 / 44.33
    Brazil 6.66 / 16.09 / 9.45 / 2.80 / 34.99
    Nigeria 4.11 / 13.10 / 8.81 / 2.97 / 28.99
    Venezuela 10.48 / 6.66 / 7.94 / 2.54 / 27.62
    Canada 2.48 / 9.69 / 11.56 / 2.92 / 26.64
    U.S. Shale 6.42 / 7.56 / 5.85 / 3.52 / 23.35
    Norway 0.19 / 13.76 / 4.24 / 3.12 / 21.31
    U.S. non-shale 5.03 / 7.70 / 5.15 / 3.11 / 20.99
    Indonesia 1.55 / 7.65 / 6.87 / 3.63 / 19.71
    Russia 8.44 / 5.10 / 2.98 / 2.69 / 19.21
    Iraq 0.91 / 5.03 / 2.16 / 2.47 / 10.57
    Iran 0 / 4.48 / 1.94 / 2.67 / 9.08
    Saudi Arabia 0 / 3.50 / 3.00 / 2.49 / 8.98
    Nu cred că în Canada costul de producție (11,52usd) este mai mic decît în România (13,2usd). Se prea poate că este vorba de Total în comunicatul OMV-Petrom, România, dacă era în tabel, era între Irak și Rusia.

  19. Chiar orice sursa merita incredere?amintiti-va de imaginile cu „studentul maghiar”Mihaila Cofar(Dumnezeu sa-l odihneasaca),care au facut inconjurul lumii;serioasele agentii de presa,televiziuni vestite le-au difuzat,nimeni n-a fost interesat sa verifice si nici macar dupa ce adevarul a iesit la lumina nu prea s-au vazut dezmintiri…n-avem ce face,fara presa nu putem avea informatii din haosul asta care se numesta azi „lume”,dar asta nu inseamna ca -vorba romanului -„toate sunt cu lapte”

  20. in poza:
    belengheru bea 1 butoi de combustibil
    si scoate 5 butoaie de petrol.

  21. in Irak petrolu iesea liber
    ne-a aratat Saddam in 1991,
    ajunsese fumu pana in India
    (sa fie primit).

  22. Păi Gutteres de la ONU.. Singura soluție este ca statele să-și naționalizeze resursele de energie de care dispun..Altfel ”liberalizate” ”privatizate” sunt doar jafuri și dezordine mondială..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.