Opoziţia siriană, delegaţie la Geneva

Organismul reprezentativ al opoziţiei siriene a acceptat vineri să trimită o delegaţie la Geneva pentru a discuta despre probleme umanitare, după ce a obţinut de la ONU şi Departamentul de Stat american garanţia că solicitările îi vor fi îndeplinite, transmite Reuters.

Înaltul Consiliu pentru Negocieri (HCN), înfiinţat luna trecută cu sprijinul Arabiei Saudite în vederea Conferinţei care tocmai s-a deschis, anunţa joi că nu va participa deoarece nu a obţinut câştig de cauză.

Acest organism, din care fac parte partide politice şi grupări armate, solicită oprirea bombardării zonelor civile, ridicarea blocadei impuse oraşelor asediate şi eliberarea deţinuţilor, conform rezoluţiei adoptate pe 18 decembrie de către Consiliul de Securitate al ONU.

„Garanţii au fost obţinute (de la ONU) pentru ca Rezoluţia 2.254 să fie pe deplin aplicată (…). Mergem, deci, la Geneva, pentru a discuta despre probleme umanitare. HCN va merge la Geneva mâine (sâmbătă – nr.) pentru a discuta despre aceste probleme umanitare care vor deschide calea procesului negocierilor politice”, a declarat Salim al-Muslat, un purtător de cuvânt al HCN, pentru postul Al Arabiya al Hadath.

Convorbirile de pace care au loc la Geneva în încercarea de a pune capăt războiului de cinci ani din Siria trebuie să asigure că sunt respectate tranziția politică și drepturile omului, a declarat ministrul de externe francez Laurent Fabius, relatează sâmbătă Reuters.

„Dreptul umanitar trebuie să fie respectat și obiectivul unei tranziții politice urmărit în mod activ pentru a permite o reușită a convorbirilor”, a declarat șeful diplomației franceze.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.