Optimismul prelungește viața

Să privești partea plină a paharului poate face mai mult decât să te ajute să treci de un moment dificil în viață.

Te poate ajuta chiar să trăiești mai mult. Un nou studiu al Universității Harvard relevă că femeile care au avut o atitudine optimistă au avut șanse mai mici de a muri din cauza unor boli de inimă, de cancer sau în urma unor infecții.

Nu este primul studiu care face legătura între optimism și beneficiile sale asupra sănătății. Și alte cercetări au stabilit o legătură între gândirea pozitivă și riscul scăzut de deces în urma problemelor cardiovasculare, de exemplu. Dar este pentru prima dată când este asociată cu protecția împotriva altor afecțiuni grave.

Provocările vieții, trecute mai ușor

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat datele a peste 70.000 de femei. Ele au răspuns unor întrebări legate de starea de sănătate fizică și cea mentală – inclusiv despre anumite momente dificile din viața fiecăreia – și au fost monitorizate timp de 8 ani.

În acest timp, femeile care s-au arătat mai optimiste au avut cu 29% mai puține șanse de a muri de una din aceste cauze, comparativ cu persoanele care și-au manifestat pesimismul mai des.
Mai exact, ele au avut un risc mai mic cu 52% de a muri în urma unei infecții, cu 39% de a muri din cauza unui infarct, cu 38% de a muri din cauza unei boli cardiace sau respiratorie și cu 16% de a muri de cancer.
„În timp ce în ziua de azi se fac eforturi în ceea ce privește sănătatea prin reducerea factorilor de risc în cazul anumitor boli, dovezile arată că «elasticitatea» psihologică poate face o diferență“, spune unul dintre autorii studiului, Eric Kim, profesor la Harvard. „Noile noastre descoperiri sugerează că ar trebui să facem eforturi să fim optimiști, pentru că este un mod sănătos de a face față provocărilor vieții.“

Optimismul se poate exersa

Datele studiului demonstrează că, pe lângă încurajarea obiceiurilor sănătoase, optimismul ar putea să ne afecteze și din punct de vedere biologic, spune Kim. Cum? Este destul de neclar, dar studii anterioare oferă unele posibile indicii, sugerând că o stare pozitivă atrage după sine reducerea nivelului de colesterol „rău“, niveluri mai mici ale inflamațiilor, imunitate crescută și o rată mai mică a îmbătrânirii la nivel celular. Probabil că cea mai bună veste este că putem învăța și exersa optimismul. Chiar dacă te-ai născut ca nefiind o persoană care privește partea plină a paharului, studiile arată că o stare de spirit pozitivă poate fi învățată și cultivată prin simple exerciții. Un exemplu ar putea fi „să scriem și să ne gândim la cele mai bune rezultate pe care le-am putea obține în anumite situații din viață, cum este cariera și prietenia“, spune unul dintre cercetători, Kaitlin Hagan, co-autor al studiului. „Încurajarea folosirii acestor intervenții ar putea fi un mod inovator de a ne îmbunătăți starea de sănătate în viitor“, conchide ea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.