Un maghiar la Chișinău

Orașul și artele lui

În cadrul programului Bibliotecii Spațiului Public din Chișinău este programat un ciclu de prezentări care îl aduc astăzi la Zpaţiu (Casa Zemstvei Guberniale, str. Al. Şciusev 103, Chişinău) pe maghiarul Janos Sugar. Acesta vine la ora 19.00 cu prezentarea „Public-Street-Tactical“ (Tactic-Public-Stradal).

Potrivit curatorilor, „acțiunea de a ieși din Cubul Alb în spațiul public dă naștere unor situații care, chiar dincolo de ele însele, dezvăluie și funcționarea reală a structurilor de putere. Acest lucru ne învață de asemenea limitele răbdării în actualul mod de gândire public. Ceea ce până acum a fost ascuns este acum vizibil. Deoarece majoritatea intervențiilor de Artă Publică sunt temporare, orice narațiuni sau transmisiuni verbale cu privire la ele sunt, de asemenea, calități esențiale ale operei în sine. Fiecare proiect de artă publică creează o poveste despre mediul social actual. În mod ideal, astfel de povești vor avea o legătură directă cu lucrările, fiind o parte esențială a acestora; în cel mai rău caz – dacă proiectul este blocat la un anumit nivel de birocrație – doar povestea rămâne.“

Cultura exprimărilor

Ce caută artistul în oraș? „Competența critică a artei este pusă la îndoială acum de populiștii de pretutindeni, în multe dialecte locale. Arta este ultimul refugiu al libertății de exprimare, care trebuie păzit și păstrat mai presus de toate. Soluțiile pentru problemele viitoare pot fi găsite numai dacă urmărim această libertate“, arată textul remis presei. Artistul Janos Sugar (1958) a studiat sculptura la Academia Maghiară de Arte din Budapesta. În paralel cu studiile sale, între 1980 și 1986 a fost implicat îndeaproape în activitatea lui Indigo, un grup de artă interdisciplinară condus de Miklos Erdely. Sugar a participat la expoziții naționale și internaționale de la mijlocul anilor 1980. În 1992 a expus la Documenta IX, Kassel, în 1996 la Manifesta I, Rotterdam. Filmele sale au fost proiectate în 1998 la Arhiva Filmelor Antologice din New York. În 2014 a fost invitat la Bienala de la București, în 2015 a participat la OFF-Biennale, Budapesta. În 1994, ’95 și ’96, Sugar a organizat seria de conferințe MetaForum (cu Geert Lovink și Diana McCarty). Împreună cu Miklos Peternak a fondat Departamentul Intermedia al Academiei Maghiare de Arte Plastice din Budapesta și a predat teoria artei și a mass-mediei din 1990. În prezent, el locuiește la Budapesta.

Ciclul Orașul și Culturile Lui își propune să abordeze din multiple perspective – istorică, antropologică, filosofică, politică, economică, artistică – tema Orașului și a vieții urbane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.