Orban recunoaşte: „Majorarea cu 40 la sută nu poate fi susţinută”

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică seara că majorarea pensiilor era greu de suportat chiar și într-o situație economică favorabilă, dar că, acum, când România este într-o criză, creșterea pensiilor cu 40% nu poate fi susținută financiar.

„Majorarea cu 40% ar fi fost foarte greu de făcut chiar în condițiile în care eram într-o situație economică favorabilă, așa cum arătau datele la începutul anului, atunci când am adoptat bugetul. Suntem într-o criză economică, suntem într-o criză care a afectat atât veniturile la bugetul de pensii, cât și veniturile bugetului de stat. Se vede limpede că majorarea cu 40% este o majorare care nu poate fi susținută financiar pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul bugetar al României, riscând să afecteze capacitatea României de a face față tuturor plăților. Vom crește pensiile, procentul nu îl voi prezenta public decât atunci când vom avea finalizate toate aceste evalăuri, analize”, a spus premierul la România TV.

Acesta a precizat că România nu își permite nici dublarea alocațiilor pentru copii, care ar presupune un efort bugetar de 7 miliarde de lei.

„Vom căuta o soluție. Nu ne putem permite dublarea alocațiilor. Este a doua dublare care este făcută, după cea din martie în dezbaterea bugetului 2019. Sigur că vom da o garanție privind dublarea alocațiilor, dar va trebui să gândim un calendar de creștere. Dublarea alocațiilor generează cheltuieli de aproximativ 7 miliarde de lei la nivel bugetar, sunt foarte greu de suportat aceste creșteri”, a mai spus Ludovic Orban.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

22 de Comentarii

  1. Bai paratrantorule, unde a lucrat maica-ta de are 1800 lei pensie? Cumva la armata? Cumva la sri? Cumva in guvern? Cumva in magistratura sau procororie? Cumva sefuta la politie sau secu? De asta nu iti pasa ca peste 2 milioane de cetateni sunt mentinuti in saracie lucie?! https://www.stiripesurse.ro/marturisirea-premierului-privind-pensia-mamei-sale-a-muncit-o-viata-iar-altii-care-nu-au-muncit-nici-20-de-ani-iau-mult-mai-mult_1477308.html
    La vechimea 20 ani, nu ai cum sa beneficiezi de pensie in cuantum de 1800 lei!

  2. Discut cu foarte mulți pensionari !
    Și mi-am format convingerea că au o gândire sănătoasă !
    Ei zic cam așa: Cu câte procente va crește pensia, cu același procent o să vă ” cadorisim „, la alegerile locale și parlamentare !
    Ce zici Lucovide ?
    Faci o încercare ?
    ” Succesuri ” !

  3. Bine ca au fost bani pentru plata in avans a echipamentelor militare la americani, pentru european drinks,pentru oricine altceva,mai putin pentru cei care chiar au dreptul si nevoie de acesti bani pentru un trai decent. Încă o dilemă, deși au fost prevazuti în buget acum nu mai există. Unde e competența celor care au construit bugetul?

  4. Opinie: alocatiile pentru copii trebuie sa fie prioritare fata de pensii.Cat primeste un magistrat, un procuror su mai stiu eu ce avocat abil legislativ, primesc poate 100 de copii. natalitatea nu e incurajata de acesti bugetofagi, asasini economici. Familiile tinere active, muncitoare, trebuie sustinute, nu rechinii nomenclaturisti care au parazitat institutii si au vanat pensii prin legi cu dedicatie! Dar in Romania mangafalele guvernelor stapanesc bine tehnicile de manipulare si dezinformare( doar fac averi din ele!). Degeaba s-au schimbat partidele intre ele,degeaba se schimba, scenariul globalist ramane, toate au acelasi scop antiromanesc si necrestinesc in tehnocratia lor: scaderea natalitatii. Prefacatoria in gandire si vorbire,nepasarea in fapte favorizeaza absurdul si depopularea Tarii, crima impotriva autohtonilor.

  5. @parere: Documentati-va mai bine, Ludovic Orban a spus ca mama lui are acea pensie DUPA o VECHIME de PESTE 42 de ani, articolul pe care il mentionati a scos FIX partea aia, intr-o incercare de manipulare ordinara:

    „Mama mea a muncit o viață, are PESTE 42 de ani VECHIME în câmpul muncii și obține o pensie în jur de 1800 de lei. Sunt alții care poate n-au muncit 20 de ani în viața lor, dar beneficiază de pensii speciale, care n-au nicio legătură cu contributivitatea. Tot ce s-a întamplat în ultimii 10 ani, că s-au dat pensii speciale pentru parlamentari și pentru alte categorii – acum se discută să se mai dea la o categorie – este revoltător. (…) Se continuă aceasta sarabandă, iar cei care au creat-o sunt cei de la PSD. Acum ei plang și strâng semnături să creștem pensiile cu 40%, dar ei sunt cei care au inventat pensiile speciale”, a spus Orban.
    NU mai credeti, stiripesurse MINTE fara rusine, cautati AGERPRES!

  6. Dacă majorarea pensiilor se făcea printr-o firmă cu un singur angajat, agreată de PNL, mărea Mandolină pensiile și cu 100% 🙂

  7. Mariti pensiile pe contributivitate ticalosilor, asa cu prevede legea in vigoare. Nu mai luati de la saraci ca sa bagati in straita bogatilor. Nu mai puneti pe ultimul loc la cheltuieli pensiile, ci puneti banii ptr clientela PNL, banii ptr arme scumpe din occident, banii ptr multinationale, banii ptr vechii si noii securisti.. etc. Veti vedea ca sunt bani ptr pensii. Pana la urma se adevereste ce se spune, ca „politica e curva”. Dar acea politica nu e intrinsec „curva”, ci prin ce fac politicenii decidenti. Azi voi.

  8. Eu propun sa marim pensiile cu 100%.
    Ori 40%,ori 100% e tot aia.Oricum nu se pot plati.
    Poate astia de la trio-psd Ciolacu ,Ponta,Tariceanu nu au aflat ca lumea trece printr-o criza economica asa cum nu a mai fost niciodata.
    Aia cu crestere economica pe consum e o cretinitate cand 60-70% din consum vine din importuri.

  9. Mie imi este mai mila de un tanar de 25 de ani cu salar de 1400 Ron! Un pensionar cu 1400 Ron are deja apartament de la nea Nicu, masina (cat o fi de rabla) mobila, covoare, haine, etc. Tanarul nu are nimic!!!!!

  10. In primul rand – cat timp exista pomeni speciale nu aveti dreptul sa spuneti ca nu sint bani pentru pensiile celor care au contribuit la fond. Cat timp pompati bani in firmele straine sau de casa, le scutiti de taxe sau chiar le anulati, permiteti multinationalelor sa eludeze fiscul, nu recuperati de la angajatori banii datorati bugetului asig. sociale, faceti plati in avans ptr. diverse nenecesare, nu puteti spune ca nu sint bani ptr. pensii. Cand actualilor pensionari statul le retinea contributiile, nu-i intreba daca le permite bugetul sau daca sa le retina mai putin, ca au alte cheltuieli. Le retinea fara tocmeala, ca asa era, si e in continuare legea. La fel, statul e obligat sa respecte legea, ca de-aia e lege. Zice ca n-are bani? Obligatia guvernului e sa faca bani, pentru asta sunt platiti, nu exista scuze. Johannis, ministrii, deputatii, etc. si-au marit salariile de 3-4 ori in ultimii ani. Johannis a inceput cu salariu de 6000 lei, acum are 24000 si era foarte incantat ca astfel, pozitia demnitarilor (nu competenta lor) e recunoscuta. Pentru ce luati banii astia? Auzim frecvent de la cei interesati incercari de bagatelizare, ca suma de bani ptr. beneficiarii de pomeni speciale e nesemnificativa raportata la buget, ca sint putini, de parca asta ar fi un criteriu de acordare justificat. Se afirma ca pomenile speciale sint un drept dobandit si nu pot fi eliminate. Legea 127/2019 (a pensiilor) a fost votata de toate partidele, promulgata de presedinte si publicata in MO. Drepturile decurgand din legea asta sint mai putin dobandite decat ale pomanagiilor ???

  11. tetea! Oare știi tu care este pensia medie în Grecia? Fi atent! Valoarea medie a pensiilor în Europa (in Euro):
    Luxemburg (3.000 Euro)
    Norvegia (1760)
    Grecia (1620)
    Danemarca (1411)
    Elvetia (1393)
    Italia (1141)
    Franta (1108)
    Islanda (1046)
    Suedia (1060)
    Finlanda (1050)
    Austria (1026)
    Spania (877)
    Belgia (847)
    Germania (791)
    Malta (615)
    Slovenia (604)
    M. Britanie (460)
    Polonia (437)
    Cehia (390)
    Portugalia (354)
    Ungaria (332)
    Croatia (321)
    Estonia (288)
    Letonia (258)
    Lituania (220)
    ROMANIA (177)
    Bosnia (171)
    Bulgaria (145)
    Albania (55)

  12. Mai Orban, daca pui pensiile pe ultimul loc pe lista de chetuieli a guvernului sigur nu ajung banii. In aceasi logica, pot si eu sa pun darile catre stat pe ultimul loc pe lista MEA de chetuieli, pe acele pozitii ptr care la fel ca si tie nu imi ajung banii, decat eventual partial?
    Pot si eu sa platesc doar o parte din acele impozite si taxe? Sau dreptul de-a nu respecta o lege (DREPT CASTIGAT) e exclusiv al PNL-ului sub parinteasca mangaiere a lui Iohannis?

  13. PIB Romania (2019) a fost de 223 miliarde euro.

    Necesarul de bani pentru cresterea alocatiilor copiilor (2020 – ) ar fi de doar 1.5 miliarde euro/an.
    Necesarul de bani pentru cresterea pensiilor (2020 – ) ar fi de doar 6 miliarde euro/an.
    ADICA: PENSII + SALARII AR REPREZENTA DOAR CEL MULT 10 MILIARDE DE EURO/AN.

    223miliarde – 10 miliarde ~ 213 miliarde/an , care RAMAN PENTRU orice ALTCEVA IN ROMANIA !!!!!!!!!!!!

    CINEVA NE MINTE !

  14. @Smarandache
    Nu incurca borcanele. 177 euro este pensia minima in Romania, aia de 704 lei.
    Ce tari din lista ta se imprumuta ca sa plateasca pensiile?
    Germania 791 de euro. Crezi ca traiesti pe roze in Germania cu 800 euro/luna? Nicidecum.
    De ce Germania in recesiune tehnica, excedent bugetar 100 miliarde , nu mareste pensiile cu 15-20%?
    Iti spun eu de ce.Pentru ca ei nu au politicieni cretini.

  15. Dacă si pensionarii ar avea elice si fitil, ar gasi banii în avans, neamandolikă.Cum el n-are habar decât de abur, toată treaba rămâne o abureală.Oricum, nu-si iubeste concetățenii, că neamul,care i-o fi,nu se stie.

  16. Tetea, las-o că măcăne! Grecia locul 3 1620 Euro, se împrumută la greu.

  17. Orban de ce nu-ti dai demisia pentru ca nu poti respecta legea pensiilor ,desi ai promis ca o vei face?Iti place sa fii prim ministru ,desi nu ai putut sa gestioneze problemele tarii?O sa va treziți cu pensionarii la guvern.Sînteți cu totii niste hoți!

  18. @Smarandache
    Da Grecia se imprumuta la greu dar fara cate porturi si insule au ramas. Jumatate din economie cumparata de chinezi.
    Hai sa vindem si noi Delta Dunarii,cate un munte si dam pensii la tot boborul. Au datorii 200% din PIB. In curand or sa manance suvlakis cu carne de liliac. Chinezii or sa stapaneasca tot acolo.Cam asta era si planul trio-psd. Economie la pamant, vanduta pe bucati chinezilor cu comisioanele de rigoare.
    Asta asa sa nu intram in amanunte. Nu prea stiu de unde ai luat lista aia dar Grecia in decembrie 2018 avea pensia medie de 833 euro (Eurosat).Oare sa se fi dublat intr-un an jumate?
    La noi pensia medie este 1450 lei adica 300 euro.
    Sistemul de pensii federal in Germania are in rezerva 26 miliarde de euro si vad ca nu mareste pensiile decat cu 2-3 procente peste rata inflatiei pe an.

  19. @Smarandache
    Da Grecia se imprumuta la greu dar fara cate porturi si insule au ramas. Jumatate din economie cumparata de chinezi.
    Hai sa vindem si noi Delta Dunarii,cate un munte si dam pensii la tot boborul. Au datorii 200% din PIB. In curand or sa manance suvlakis cu carne de liliac. Chinezii or sa stapaneasca tot acolo.Cam asta era si planul trio-psd. Economie la pamant, vanduta pe bucati chinezilor cu comisioanele de rigoare.
    Asta asa sa nu intram in amanunte. Nu prea stiu de unde ai luat lista aia dar Grecia in decembrie 2018 avea pensia medie de 833 euro (Eurosat).Oare sa se fi dublat intr-un an jumate?
    La noi pensia medie este 1450 lei adica 300 euro.
    Sistemul de pensii federal in Germania are in rezerva 26 miliarde de euro si vad ca nu mareste pensiile decat cu 2-3 procente peste rata inflatiei pe an.Adica 3-4% pe an.
    Tot in Germania anul acesta s-au marit numai pensiile mici de la 500 euro la 900 euro.dar efortul bugetar este foarte mic 1.3 miliarde. Foarte putine pensii sub 900 euro.(pensionari din fosta RDG care au muncit peste 40 de ani).Deci marirea de pensie tine cont si de cat ai muncit.

  20. @Smarandache
    Da Grecia se imprumuta la greu dar fara cate porturi si insule au ramas. Jumatate din economie cumparata de chinezi.
    Hai sa vindem si noi Delta Dunarii,cate un munte si dam pensii la tot boborul. Au datorii 200% din PIB. In curand or sa manance suvlakis cu carne de liliac. Chinezii or sa stapaneasca tot acolo.Cam asta era si planul trio-psd. Economie la pamant, vanduta pe bucati chinezilor cu comisioanele de rigoare.
    Asta asa sa nu intram in amanunte. Nu prea stiu de unde ai luat lista aia dar Grecia in decembrie 2018 avea pensia medie de 833 euro (Eurosat).Oare sa se fi dublat intr-un an jumate?
    La noi pensia medie este 1450 lei adica 300 euro.
    Sistemul de pensii federal in Germania are in rezerva 26 miliarde de euro si vad ca nu mareste pensiile decat cu 2-3 procente peste rata inflatiei pe an.Adica 3-4% pe an.
    Tot in Germania anul acesta s-au marit numai pensiile mici de la 500 euro la 900 euro.dar efortul bugetar este foarte mic 1.3 miliarde. Foarte putine pensii sub 900 euro.(pensionari din fosta RDG care au muncit peste 40 de ani).Deci marirea de pensie tine cont si de cat ai muncit si cat ai cotizat.
    Nu ca la noi cu cei care au muncit un an la CAP si le-am dat pensia minima 700lei. CAP-urile s-au desfintat acum 30 de ani. Oare ce or fi facut oamenii acestia 30 de ani?

  21. tetea, ce a mai rămas românilor din țărișoara asta? Majoritatea pământurilor agricole și pădurilor sunt la străini, resursele minerale sunt la străini, industria este a străinilor, băncile sunt ale străinilor, românii au doar datorii. Nici nu mai contează cât de mari sunt dacă este imposibil să le stingi nemaiavând resursele cu care puteai face acest lucru. Așa că măcar salarii și pensii pe datorie merită și românii în schimbul deposedării de resurse.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.