Ordonanța austerității: Olguța Vasilescu taie de la cultură

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a propus desfiinţarea Ansamblului Folcloric ”Maria Tănase”, singurul ansamblu profesionist din judeţul Dolj, şi a Casei de Cultură „Traian Demetrescu” pentru a reduce cheltuielile bugetare conform Legii nr. 296/2023.

Decizia finală urmează să fie luată de consilierii locali în cadrul şedinţei de luni a Consiliului Local Craiova, care are pe ordinea de zi şi proiectul de hotărâre prin care cele două instituţii de cultură reprezentative din Craiova vor fi desfiinţate şi comasate prin absorbţie cu Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”.

Potrivit proiectului de hotărâre, personalul instituţiilor publice reorganizate va fi preluat în cadrul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri”, prin transfer, în limita posturilor aprobate conform organigramei şi statului de funcţii care prevede desfiinţarea a 33 de posturi, cele mai multe fiind posturi de dansatori de la Ansamblul „Maria Tănase”, formaţia de dansuri urmând să fie desfiinţată.

„În urma reorganizării, Teatrul pentru Copii si Tineret „Colibri” Craiova va funcţiona cu un număr de 68 de posturi, faţă de 103 de posturi câte erau aprobate pentru desfăşurarea activităţilor în mod individual (33 posturi aprobate pentru Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” Craiova, 61 posturi aprobate pentru Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” Craiova şi 9 posturi aprobate pentru Casa de Cultură „Traian Demetrescu” Craiova)”, se menţionează în proiectul de hotărâre.

Astfel, pe lângă desfiinţarea celor două posturi de manager de la cele două instituţii, vor mai rămâne fără locuri de muncă 24 de dansatori de la Ansamblul „Maria Tănase”, dar şi un dirijor, un solist vocal, un şef birou administrativ-sonorizare, doi contabili şefi, un administrator şi un economist.

Potrivit prevederilor art. XXIX. alin. 1-3 şi alin. 12 din Legea nr. 296/2023, începând cu data de 1 iulie 2024, instituţiile publice cu personalitate juridică aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea autorităţilor administraţiei publice centrale/locale îşi pot desfăşura activitatea dacă au un număr de peste 50 de posturi aprobate conform legii şi efectiv ocupate în structurile organizatorice, iar Ansamblul „Maria Tănase” are 61 de posturi, îndeplinind această condiţie de funcţionare.

Artiştii Ansamblului „Maria Tănase” au iniţiat o petiţie online care în 24 de ore a strâns mii de semnături prin care solicită Consiliului Judeţean Dolj să salveze instituţia, înfiinţată în anul 1992, cu rolul de a valorifica şi promova cultura tradiţională din zona Olteniei, fiind unicul ansamblu profesionist din judeţul Dolj.

„Se doreşte desfiinţarea Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” din Craiova ca instituţie de sine stătătoare şi trecerea secţiei muzicale la Teatrul de Păpuşi „Colibri”. Iar formaţia de dansuri va fi desfiinţată. Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” are mesajul lui cultural care nu are nici o legătură cu mesajul cultural transmis de Teatrul de Păpuşi. De ce este important? Înfiinţat în anul 1992, cu rolul de a valorifica şi promova cultura tradiţională din zona Olteniei, fiind unicul ansamblu profesionist din judeţul Dolj, de-a lungul timpului şi-a câştigat şi menţinut statutul de instituţie culturală etalon în păstrarea şi tezaurizarea patrimoniului tradiţional la nivel naţional şi internaţional. Folclorul, tradiţiile, dansurile populare sunt elemente constitutive care ne oferă identitate naţională şi ne oferă o imagine unică în lume”, se menţionează în textul petiţiei.

Constituit în 1992 ca un continuator al marelui ansamblu „Nicolae Bălcescu” din Craiova, în intenţia de a da o expresie scenică diversităţii folclorului oltenesc şi în acelaşi timp folclorului din toate zonele folclorice ale României, Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” a devenit renumit atât în ţară, cât şi în străinătate.

„Coregrafia a fost semnată pe rând de maestrul Marin Badea, maestrul Puiu Vasilescu, iar apoi coregraful Marin Stîrcu, a căror experienţă a fost preluată de maestrul de dans Ionel Garoafă, care conduce secţia de balet formată din cei 22 de dansatori profesionişti. Conducerea muzicală a fost semnată de cunoscutul violonist şi dirijor Nicu Creţu care a realizat în mod original aranjamentele muzicale pentru orchestra ansamblului, iar din anul 2019 la pupitrul dirijoral se află maestrul Nicolae Draghia. Valoarea Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” a fost recompensată la festivalurile naţionale şi internaţionale din S.U.A., Franţa, Italia, Germania, Spania, Serbia, Grecia, Bulgaria, Egipt, Maroc, Turcia, Iran şi Iugoslavia”, se menţionează într-o prezentare a ansamblului.

Ordonanța care distruge 45% din muzee. Dispar, pur și simplu!

Guvernul ”asasinează” Cultura. Argumentele lui Hunor

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

18 Comentarii

  1. Mi se pare corect! Țara te vrea incult! In loc sa taie de la organele de partid și de stat imbuibate,taie de la cultura,adicătelea de la cu ce ramai in cap după ce ai uitat tot! Succesuri psdei cu Olgutu in frunte! Zici psdei și tragi apa!

  2. Ce nevoie avem de cultura?!! Avem internet, retele de socializare. Din tot guvernul si parlamentul daca 1-2 au cultura cu adevarat. In rest, anagramati, impostori si analfabeti functionali. Toti astiaau nevoie de voturi caci cultura te face mai intelept.

  3. E de inteles,pentru ca au salarii mai mari ca ale „specialilor” !Majoritatea dintre ei canta pe la diferite evenimente,de unde incaseaza bani multi,dar sa-i mai tina si statul pe bani multi chiar e obraznicie !!

  4. Oauuuu! Cine are cultura în urechi, taie prostește de unde visează. Apropo, nu mai apare pe micile ecrane sa geamă și imprastie doar ură și minciuni?

  5. Sa pună🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈primesc fonduri din toata lumea „civilizata”.
    Nu le mai trebuie banii trimisi cu taraita de la Bolos. Sa si-i chelutie pe afise cu mutra maretului Cøvrigar.

  6. Care cultura? Aia difuzata de manelari? Daca e la moda demolarea statuilor,ce cultura mai vreți? Propun demolarea statuii lui Eminescu din parcul Copou Iași! Bojdeuca lui Creanga a fost distrusa ca și coloana infinitului a lui Brâncuși! Daca Ciolacu postează cu hastag in fata, despre ce cultura vreți să vorbim? Daca un covrigar „care a muncit” a ajuns premier, despre ce cultura e vorba în propoziție?

  7. BINE CA NU TAIE DE LA FOTBAL.,CE AR FACE AMARATII DE LA CRAIOLGUTA DOAR CU 10-15 000DE EURO PE LUNA?

  8. S-au terminat bani de wiziki ?Trebuia sa-i lase sa se autoadministreze !Dar aici , cred ca-i ranchiună ca nu i-au cântat osanale ?.

  9. Foarte bine a făcut! Felicitări…!
    Niște căpușe care numai cultură nu fac,…poate cultură de praz…

  10. Nu ne trebuie cultura, noi avem manele si pacanele……[Rumburak]

  11. Si Nastase a taiat de la cultura. Dar de ce mama naibii nu-si taie din salariile babane nemeritate? Sau din pensiile speciale? Jigodii analfabete conduc primarii,institutii ale statului.

  12. Câți dintre cei care se revoltă aici, pe forum, s-au dus la spectacolele ansamblului folcloric pe care-l apără cu atâta cerbicie? Pun pariu că nici măcar muzică folclorică nu ascultați, că e pentru țărani, iar dansurile populare vă put!
    Până când nu veți cumpăra şi voi măcar un bilet ca să arătați că vă pasă, ciocul mic!

  13. Ha, ha! Da’ ci-aț’ hi vrut LGBTQ-iștiluor? Să taie dân ajutuarile sociale?…

  14. Noua ne place cultura kazaciocului cu dirijorul ala cracanat de la Cremlin.

  15. oltenii o merita din plin. Hotelurile si restaurantele in mana cui au ajuns? Stiti bai oltenilor isteti?..

  16. Ce-i cu toate cătrințele alea înflorate, dîn dreapta, pi scenă? Nu purtară uoltencili cătrințe ardelenești, șî atîtea flori, șî atîta port ardelenesc alb cu negru, în toată istoriia lor nevolnikă di 600 di ani! Singurul port oltenesc autentic e cel dîn stînga șî centrul scenei, cu vîlnice!

  17. Daca Ansamblul ar fi interpretat manele, analfabeta de la primarie nu l-ar fi desfiintat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.