Ordonanța care distruge 45% din muzee. Dispar, pur și simplu!

Managerul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Ştefan Niţulescu, a declarat, vineri, că 45% dintre muzeele din România „vor dispărea pur şi simplu”, dacă proiectul de ordonanţă privind reducerea deficitului bugetar ar intra în vigoare.

„Există un proiect de ordonanţă a Guvernului, care urmăreşte distrugerea muzeelor României. Dacă această ordonanţă de urgenţă va intra în vigoare, 45% din muzeele României vor dispărea pur şi simplu. Va fi un atentat la cultura naţională şi la identitatea culturală a României. Aceasta este o poziţie pe care eu am inserat-o într-un apel adresat Guvernului României în numele a cinci organizaţii neguvernamentale care se ocupă de protejarea patrimoniului cultural naţional al României şi suntem hotărâţi să mergem împotriva Guvernului până la capăt. Deci nu vom accepta niciun fel de decizie care va afecta cultura română. Nu vreau ca Guvernul României să reducă deficitul bugetar pe seama noastră”, a spus Niţulescu.

Managerul MNŢR a acuzat împrumuturile realizate „în mod nesăbuit”, dar şi „adoptarea a tot felul de pensii pentru nişte oameni care nu le merită şi tot felul de acte avansate pentru nişte indivizi ca cei de la ASF”.

„Nu pe seama noastră, care suntem purtătorii identităţii culturale naţionale”, a mai spus managerul MNŢR.

Virgil Ştefan Niţulescu a participat, vineri seară, la vernisajul expoziţiei de pictură „Flăcări şi corăbii, mărturii din Banat şi Transilvania”, a artistului şi restauratorului Ioan Muntean de la Muzeul Naţional Brukenthal, deschisă în Sala Irina Nicolau a Muzeului Ţăranului.

Mai multe organizaţii profesionale şi ale societăţii civile active în domeniul protejării patrimoniului cultural solicită Guvernului, printr-un apel, renunţarea la măsurile de ”amputare” a sistemului instituţional al culturii şi la descentralizarea Direcţiilor Judeţene pentru Cultură.

„Luând act de informaţiile comunicate în mass-media referitoare la intenţia Guvernului de a introduce în pachetul de măsuri fiscal-bugetare anunţate, menite să reducă deficitul bugetar, o serie de măsuri cu impact negativ grav asupra sistemului instituţional din domeniul culturii şi al protejării patrimoniului cultural, între care desfiinţarea sau comasarea de instituţii – biblioteci publice, teatre, muzee, centre şi aşezăminte culturale – şi descentralizarea Direcţiilor Judeţene pentru Cultură, comunicăm dezacordul nostru ferm faţă de aceste propuneri şi solicităm abandonarea lor. Ne manifestăm în acelaşi timp deschiderea şi disponibilitatea de a contribui, alături de instituţiile statului, la înţelegerea corectă a situaţiei actuale a sectorului şi la identificarea de soluţii pozitive şi aplicabile”, se arată în apelul transmis joi Agerpres.

Potrivit sursei citate, orice măsuri se vor propune, ele vor trebui să rezulte dintr-o analiză serioasă, care să identifice problemele, să formuleze soluţii şi să le analizeze impactul potenţial.

Apelul este semnat de 31 de organizaţii profesionale şi ale societăţii civile active în domeniul protejării patrimoniului cultural, printre care UNRMI / Uniunea Naţională a Restauratorilor de Monumente Istorice, preşedinte Gabriela Carpov; UNArte-CROA / Universitatea Naţională de Arte – Conservare şi Restaurare, director Maria Dumbrăvician; OAR / Ordinul Arhitecţilor din România, preşedinte Ştefan Bâlici; UAR / Uniunea Arhitecţilor din România, preşedinte Ileana Tureanu; RNMR / Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, preşedinte Ciprian Ştefan; ICOMOS România, preşedinte Irina Iamandescu şi DoCoMoMo România, preşedinte Ana Maria Zahariade.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

16 Comentarii

  1. Există enorm de multe instituții bugetofage de asa-zisa cultură. Inchiderea lor este iminentă.N-au decit sa functioneze pe bani privati. Avem enorm de multe teatre de stat. E un sector comunist. care falimenteaza resursele financiare curente.

  2. Cine are nevoie de identitate culturala, traditii, etc. in noul univers neo-liberal globalist, o sa fiti mai rau ca-n Uniunea Sovietica, niste sclavi de gulag, fara identitate, fara sex, cu iluzia drepturilor, cu iluzia vietii private, cu iluzia independentei. Partidu’ te vrea foarte prost, dar apt de munca… sau de murit pe fronturile lor ideologice.
    De ce oare nu scriu prestituatele rromane despre politia regimului de la Londra care aresteaza copii cu deficiente doar pentru ca remarca faptul ca una dintre politiste arata ca o lesbiana?

  3. Toate muzeele tarii ar fi bijuterii daca s-ar taia pensiile nesimtitilor doar la 10% din ei si banii ar fi virati spre muzee . Nu mai vorbim de alte masuri obligatorii si cu impact urias pentru revenirea tarii cum ar fi impozitarea pe cifra de afaceri a marilor companii mafiote plus zeci de astfel de masuri reale. Dar Ciolacu si Bolos vin cu hartii (de fat curpapir) intocmite de oamenii serviciilor.

  4. cultura e periculoasa, fiindca mentine unele minti treze! ca atare, jos cu ea si punem in loc alde Gheboasa

  5. Definitiv si irevocabil: distrugerea acestei Romanii prin: distrugerea culturii, educatiei si invatamantului, distrugerea istoriei Romaniei din toate timpurile existente pe model tiparire prin dictari pe continuitate, a sanatatii si mentalului colectiv si totul in forta in cel mai scurt timp! Vezi exemplul practicat permanent: moneda nationala=leul romanesc persista doar in contul si buzunarele majoritatii saracite prin lege, restul capilor doar pe valutare. Inca ceva ce am mai scris, intrati pe site-urile altor tari pentru a vedea cat e inflatia si veti constata exact ce am scris cu ceva timp in urma. Inflatia din Romania nu se calculeaza pe moneda si costul vietii per vanzari si cumparari, totul e calculat pe valutare la nivel euro desi, Romania nu e practicanta pe moneda euro in Romania, este tot peoneda nationala Leu! Cam toate tarile au inflatia intre 8-9%, Romania ar trebui sa calculeze pe leu si nu vrea sa vada adevarul pentru a nu fi scuipati si alungati javrele din politica! Prefera sa arunce inflatia ca cifra pentru Romania dar nu spun moneda in care e calculata si nici adevarul, inflatia e copiata si pusa pe tava in valutele tarilor care au afaceri in Romania pentru manipulare si prosteala cetatenilor.

  6. Pai credeati ca neghiobii din conducerea acestei tari au nevoie de muzee? Au auzit ei sau stiu ce-i ala un muzeu?

  7. Trebuie dați la o parte nenorociții ăștia, că distrug totul. După ei nu mai este nevoie de nimic… De aceea trebuie mers la vot anul viitor !!!

  8. Nu vor givernantii decat privilegiile lor. Nu 300 de parlamentari, nu regiuni oro 15 judete, nu doar prefecturi, fara pensii speciale fara pensii de serviciu msi mari de 2000 lei, fara impozite pe marime de averi, fara impozite corecte pe firme
    si banci straine. Dar vor bani de la sanatate, educatie, cultura, micile afaceri private, vor sa mai emigreze inca 2-3 milioane.

  9. Ce treaba are ‘liberalul’ Bolos cu muzeele? Mai ales cu muzeul Satului sau al Taranului Roman? De rest nici nu are sens sa discutam.

  10. TVA distruge Romania ! Zero taxe si zero impozite, vedeti ce bine o sa va fie ! Votez AUR si Marga !

  11. Pentru ca pe alogenii paraziti evrei care ne-au ocupat tara prin minciuna viclenie si „valori” occidentale, ca lupii la oi, îi deranjeaza foarte tare cultura nationala, istoria, religia, traditia, obiceiurile…vor sa ne stearga identitatea sa me transforme din popor in populatie…e simplu de inteles….
    Trezeste-te ! Ridica-te !
    Nu mai da putere iudeomasonilor globalisti satanisti prin banii digitali virtuali, prin cardul bancar !!!
    Foloseste numai banii cash sau troc !!!

  12. Sprijin total Apelul celor 31 de organizații! Va fi, din păcate, neluat in seama de ticăloșii de la guvernare, nici atât de șeful bandei, Herr Prezident. Cultura & patrimoniul istoric al României? Cei pomeniți, analfabeți și antinaționali cum sunt – fie din prostie congenitala, fie din strict interes politico-financiar, fie din combinarea letala a primelor două -, sunt la unison: ducă-se pe pustii! In schimb, aceeași gașcă, pe mâna nefericitei madam ministru de la Învățământ, a dat ordinul prin care, din toamna asta, se introduce predarea „Istoriei evreilor. Holocaustul”. Pentru asta s-au găsit bani (plata autorilor și tipărirea manualelor, salariile celor de la catedra etc.), pentru rețeua națională de muzee, biblioteci, teatre, centre și așezaminte culturale – nu! Mai e ceva de comentat? La fel, nu! Avem ce-am votat. Lecție amară. Dacă n-o învățăm ca lumea, in 2024, rămânem iarăși repetenți. La toate materiile!

  13. Cine mai vizitează muzeele României! Tineretul taurin vrea să-l vadă/rezolve pe „Gheba”! Toți istoricii au ajuns generali de securitate! Din moment ce ne apără americanii contra-cost, ce ne mai trebuie istorici?

  14. Poate si leafa acestui Nitzescu este un pic cam mare, cand statea la bloc si nu era director, nu parea prea afectat. Acum cans este invitatul ambasadelor, se crede de neinlocuit.

  15. Mai ne’ne revolutionar(plus restul institutilor enumerate in articol)…de ce nu sariti de fund-n sus, toti, ca rRomanica-bramburica de dzeci de ani nu mai are un MUZEU DE ISTORIE A NATIEI ROMANE si toate artefactale(de ordinul sutelor de mii sau poate chiar milioane!) se afla depozitate in hrube neincalzite si igrasioase?!? Macar ati face un bine sa sustineti ‘in scris si vocal’ ca majoritatea aceste obiecte cu valoare inestimabila ale natiei pastrate in hrube sa fie realocate urgent la muzeele din tara…stiind ca acestea au fost aduse(imprumutate?) de peste tot inainte de 1990.
    Ce tzara…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.