Plângere penală pe numele lui Laurențiu Baranga

Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS) a transmis, miercuri, noi precizări în cazul lui Laurențiu Baranga, potrivit cărora cel care spunea că a fost director adjunct nu a avut, în realitate, nicio atribuție pe linia autorizării accesului la informații clasificate.

Purtătorul de cuvânt al ORNISS, Simona Caraiani, a transmis, miercuri, că în ultimii 4 ani, Laurenţiu Barangă nu a avut nicio relaţie instituţională cu ORNISS, iar în perioada în care a fost angajat al instituţiei nu a avut nicio atribuţie pe linia autorizării accesului la informaţii clasificate.

„Singura semnătură autorizată în privinţa deciziei privind eliberarea autorizaţiilor de acces la informaţii clasificate este a Directorului General al ORNISS, prof. univ. dr. Marius Petrescu sau a persoanei împuternicite în această privinţă”, a spus Caraiani.

ORNISS a formulat plângere penală împotriva lui Laurențiu Barangă pentru înșelăciune și s-a constituit parte civilă pentru recuperarea prejudiciului.

Laurentiu Baranga, fostul șef al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), acuzat de înșelăciune, după ce și-ar fi falsificat diplome pentru a ocupa funcții publice, a fost arestat la domiciliu, duminică.

Laurențiu Baranga a fost reținut, sâmbătă, pentru 24 de ore la capătul unor audieri care au ținut ore în șir la locuința sa din Râmnicu Vâlcea.

El a demisionat joia trecută, iar demisia a fost înaintată la Ministerul Finanțelor Publice.

„Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea și menținerea în eroare a mai multor instituții publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate și care ulterior au fost desființate de către instanțele judecătorești competente”, au spus reprezentanții Poliției Române.

Polițiștii precizează că, în baza documentelor de studii falsificate, persoana cercetată, respectiv Laurențiu Baranga, a ocupat o funcție importantă în cadrul unei instituții publice, activează în cadrul unor instituții de învățământ superior, iar în prezent deține o funcție publică de rang înalt.

Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizațiile brute încasate de la unii angajatori, urmând a fi completat în funcție de întregul material probator ce se va administra în cauză.

Laurențiu Baranga a fost numit în funcția de președintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor în 4 septembrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

8 Comentarii

  1. Eu comentez acum doar actiunea, practica judiciara nu si cazul in sine deocamdata. Sa luam cazul denunturilor contra unei pedepse blande sau cu suspendare https://www.stiripesurse.ro/document-procurorii-de-la-siij-au-clasat-denuntul-facut-de-judecatoarea-evelina-oprina-membra-a-csm_1516425.html, aceste actiuni sunt baza a toata horcaiala prin dezastru in legislatia practicata! Daca se claseaza denunturile celor care actioneaza in folosul propriu nejustificat, spun eu, care se constata ca au fost sau sunt false, de ce infractorii continua sa beneficieze de avantaje pe falsuri deja clasate? Cum e posibil ca un infractor dovedit sa beneficieze de avantaje false privind pedeapsa?! Ceva nu este in regula! Ori legea este prost facuta, ori, interpretarea este in asa hal, ori, practica in justitie e in fals pe continuitate, pedepsiti fiind doar cei nevinovati?! De asta se inmultesc infractiunile si clanurile de infractori! Am scris: nu comentez decat actiunea/actiunile si practica in sine!

  2. stimabililor, ce control ati facut asupra lui, daca nu ati stiut nici macar ca are falsificata diploma de bacalaureat?
    Oare cati or mai fi din astia, poate chiar printre oamenii serviciilor?!!
    Dar nu ma mai mira nimic, in tara unde Veorica a ajuns premier.
    Inseamna, ca noi toti romanii, suntem mai prosti decat ea??

  3. Pana la urma a fost anagajatul lor sau nu,ca e cacofonie!Daca nu se mai utilizeaza Cartea de Munca ,asa se intimpla toti borfasii ajung in instuitutiile patronate de servicii!

  4. Cita ipocrizie! Dar legitimatia de acces cine i-a semnat-o impostorului? El insusi, ce grad de acces avea la documente secrete? Si ce facea pe acolo, impartea hirtie pentru printere si ascutea creioanele? Aveti noroc ca presa e moarta in Romania, si nici opinia publica nu se simte mai bine.

  5. Stati usor, ca nu este chiar asa. ORNIS nu este SRL-ul din colt, care vinde biscuiti, bomboane, bere si chiloti. Angajarile in acesta institutie se fac cu avizul SRI, MAI, etc, nu vin la poarta si gata l-am luat, ca e Bun sau l-a adus d-nu prof. univ. dr. Marius Petrescu si gata e BUN, TREBUIE ANGAJAT. Lucurile sunt mult mai complexe, daca se doreste sa se faca ceva, trebuie luat pe fir, cine a facut propunerea, cine a facut verficarile ofiterul/ ofiterii si sefii lui, cine a dat avizele si cine a insistat ca ele sa fie facute mai repede_ cei de la cadre trags sforile si urgenteaza numirile, altfel ne invartim in jurul COZII si se termina simplu, e plangerea penala raspunde Laurentiu Baranga, iar ceilalti din jurul lui care l-au ajutat sunt bine mersi si mai pot verifica, aviza si angaja alti impostori mai mari sau mai mici decat Baranga. impostorul mic sau mare ramane tot impostor, Afara cu ei, pana nu este prea tarziu!

  6. Specialistii in informatii secrete nu si-au dibuit seful de plastografii. Aia chiar iau salariile aiurea. Cine i-a infiintat si pentru ce? Fraierilor de iohanis si orban i l-au recomandat pe Baranga ca curat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.