Pălăriile Reginei, un substitut al Coroanei

Celebrările maiestuoase ale Reginei Elizabeth II se desfăşoară între 2 şi 5 iunie.

Elizabeth II are azi 86 de ani, din care 60 i-a petrecut purtând cu demnitate coroana. Solemnitatea de încoronare de la Westminster Abbey a fost televizată şi aceasta a fost prima emisiune TV care a făcut înconjurul Planetei. “Regina n-a inaugurat o eră a marilor schimbări. Dar istoricii vor trebui să consemneze că ea a condus ferm monarhia britanică, fără a prejudicia credibilitatea instituţiei regale şi fără a pierde dragostea supuşilor”, scria cronicarul de la “Times”. Un cuplu de fier care a salvat o regalitate.

Curse hipice, paradă navală fabuloasă reunită pe Tamisa, tradiţie care datează din 1622, dejunuri pe străzi, concerte la Buckingham, procesiuni şi trăsuri. Totul a început la Epsom, cu miticul Derby, cursa creată în 1780 în onoarea reginei. Pasionată de echitaţie, Elizabeth II a urmărit din copilărie toate ediţiile, fiind şi proprietara unor cai pursânge.

Epsom Horse Show şi un picnic gigantic

La sosirea pe chei

Sâmbătă, la foarte elegantul derby de la Epsom, toată lumea s-a înghesuit s-o vadă pe Regină, care a celebrat la curse prima zi a Jubileului, îmbrăcată în albastru regal, cu o pălărie asortată, împodobită cu flori albe.

Elizabeth II, care călăreşte de la 3 ani şi nu lipseşte de la nicio cursă, a fost întâmpinată de mulţimea entuziastă care flutura cele 35.000 de steaguri împărţite cu acest prilej. Regina a răspuns cu un surâs larg, în timp ce prinţul Philip şi-a ridicat jobenul, salutând cei aproximativ 200.000 de spectatori.

Familia regală la Regata de pe Tamisa

Spectatorii, ziariştii au adoptat fără excepţie “dress code-ul” unei asemenea ocazii: frac şi joben pentru domni, pălării mai mult sau mai puţin extravagante pentru doamne.

După sosirea reginei, mezzosoprana galeză Katherine Jenkins a intonat „God Save the Queen”.

Printre spectatori, personaje îmbrăcate în culorile drapelului din cap până în picioare, cu papion.

O demonstraţie spectaculoasă a paraşutiştilor ce au desfăşurat un imens drapel a entuziasmat asistenţa.

Ducesa de Cambridge, îmbrăcată în roşu, a încântat audienţa

Regina era însoţită de Beatrice şi Eugenie de York, copiii prinţului Andrew şi ai lui Sarah Ferguson, extrem de elegante. Prima arbora o rochie dantelată cu flori ecru, cea de a doua, o ţinută cu motivul “pied de poule”, evident ambele cu pălării asortate. Eugenie îşi vopsise unghiile în culorile steagului britanic.

Întregul regat a fost invitat la sărbătoare. Pe toate străzile, pe toate peluzele, au avut loc picnicuri. În 1977, în timpul Jubileului de Argint, mai mult de 10.000 de persoane au toastat în cinstea reginei. De această dată, străzile între Piccadilly Circus şi Saint James Street, cunoscut ca un Champs Elysées londonez, au fost transformate într-un banchet gigantic. Dar marele eveniment a fost Regata de pe Tamisa. Sub ploaie, aproximativ 10.000 de “street parties” strângeau în jurul lor lumea pentru un picnic imens. În inima Londrei, o masă lungă de mai multe sute de metri a fost plasată în Piccadilly. Chips-uri, somon afumat, şampanie şi vin alb, dar şi hamburgeri. Spre plăcuta surpriză a celor veniţi, înainte de a se îmbarca prinţul Charles şi Camilla au venit să-i salute pe cei adunaţi acolo.

Kate Middleton în roşu la Regata de pe Tamisa

Luni, 4 iunie, are loc un concert pop în faţa Palatului Buckingham, oferit de BBC, la care vor asista peste 20.000 de persoane. Se succedă pe scenă staruri ale muzicii şi ale dansului, printre care, Shirley Bassey, Elton John, Annie Lennox, Madness, Kiylie Minogue şi maestrul Garry Barlow. La ora 22.30, odată cu ultima notă a concertului, suverana va aprinde pe scena din faţa Mall-ului marea torţă simbolizând unitatea Regatului.

Movul este una dintre culorile sale preferate

În dimineaţa de 5 iunie, Elizabeth II, înconjurată de familia regală, va asista la celebrarea de la Catedrala Saint Paul, ţinută de capelanul catedralei, reverendul Rowan Williams. Predica va fi ţinută de arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams. La ceremonia religioasă, Regina şi Ducele de Edinburgh vor fi primiţi de către primarul Londrei, Boris Johnson. Apoi, la Westminster Hall, cea mai veche clădire a Parlamentului Britanic, corporaţiile londoneze vor oferi un dejun solemn. Între cuplurile suverane vor fi Prinţul De Galle şi Ducesa de Cornouailles, Ducele şi Ducesa de Cambridge şi prinţul Harry. Oaspeţii regali de la Westminter Hall se vor întoarce la Buckingham Palace în caleşti, într-o grandioasă procesiune. Escortaţi de “Blues and Royals” şi de “Life Guards”, familia regală va trece pe la Whitehall şi Trafalguar Square, apoi pe sub Arcul Amiralităţii înainte de a reveni în Palat. O mare de steaguri va fi fluturată pe sunetele imnului “God Save the Queen”.

Regata ca în tablourile lui Turner

Borurile pălăriei nu trebuie să umbrească figura reginei

Londra, sirene, focuri de artificii, sub un cer cenuşiu, pe un râu cenuşiu, vânt puternic şi stropi de ploaie. Dar Regata cu cele o mie de ambarcaţiuni a început cu o explozie de culori. Rochia roşie a lui Kate, Ducesa de Cambridge, şi mult mult roşu. Elizabeth II de Windsor a ales albul, din cap până în picioare, pălărie, mantou, rochie, pantofi, mănuşi şi şirag de perle. Camilla a fost îmbrăcată numai în culoarea bej şi a stat în spatele celor două “staruri”, aşa cum se cuvenea.

Catherine, Ducesă de Cambridge, şi prinţii William şi Harry

Bărbaţii, toţi în uniforme militare, Philip, Charles, Williams şi fratele său Harry, cu o grămadă de medalii pe piept. Prinţul Williams purta uniforma militară a “Royal Air Force”, plină de medalii.

S-a început aşadar cu “cei şapte magnifici” ai monarhiei britanice, care au urcat pe vas în aclamaţiile mulţimii şi sunetul clopotelor care sunau de sărbătoare

Regina Elisabeth II şi soţul ei, prinţul Philip, au urcat duminică la bordul navei regale, creată special pentru acest moment, “Spirit of Chartwel”, împodobită cu catifea roşie şi aur, pentru defilarea a 1.000 de vase de-a lungul Tamisei.

Într-o rochie lungă, verde-apă spre turcoaz, semnată Jenny Packham

Ca într-un tablou de Turner, deasupra Tamisei plutea ceaţa prin care se zăreau estompate contururile turnurilor Westminster şi Big Ben.

Un milion de curioşi, veniţi din toată Anglia, s-au aşezat pe malul fluviului, în grădinile din spatele Palatului Westminster, încă de sâmbătă seara.

Regina a purtat o extrem de elegantă ţinută albă la regata organizată în onoarea sa pe Tamisa

Pentru Jubileul de diamant, al doilea din istoria milenară a monarhiei britanice, după cel al reginei Victoria în 1897, cele 1.000 de ambarcaţiuni au venit din întreaga lume. Au fost vase cu vâsle, cu aburi sau cu pânze, caiace, ambarcaţiuni ale pompierilor, iahturi, gondole şi vase militare, într-un şir de peste 20 de kilometri. O asemenea paradă navală n-a mai avut loc din timpul domniei lui Charles al II-lea, la mijlocul secolului al XVII-lea. Ar trebui să ne întoarcem în timp, în urmă cu peste 250 de ani, la magnificul tablou al lui Canaletto, împrumutat Londrei pentru această ocazie, pentru a vedea o regată similară, cu bărci de toate dimensiunile şi toate modelele, cu veliere, piroscafuri, şalupe, motoscafuri, iahturi, remorchere…

Regina Elizabeth II cu o pălărie fuxia

În afara familiei regale, autorităţi, numeroase VIP-uri, dar şi marinari şi lume obişnuită.

Pe toate clădirile, de-a lungul fluviului, a fost arborat drapelul britanic. La toate ferestrele şi în toate balcoanele locuitorii aşteptau să salute procesiunea, al cărei start a fost dat de sunetul sirenei vasului ce deschidea parada, urmat de o ambarcaţiune regală, “Gloriana”, un vas cu vâsle, reconstituit pentru această ocazie după un model din secolul al XVII-lea şi, ceva mai în spate, de “Spirit of Chartwell”, decorat cu 10.000 de flori din grădinile reginei.

Reginei îi plac şi pălăriile cu flori

Îmbrăcată în alb, regina saluta mulţimea, avându-i alături pe prinţi, în ţinută militară de gală. Kate, Ducesa de Cambridge, a ales culoarea roşie.

În spate, pe o ambarcţiune specială se cânta puternic “Water Music” de Haendel şi apoi o melodie mai veselă la care toată audienţa a început să danseze. La sosirea flotilei în estul Londrei, majestuosul Tower Bridge şi-a deschis porţile în semn de omagiu.

Pălăriile încoronorării

Rochie albă, lungă, despicată în faţă, lăsând la vedere picioarele Ducesei de Cambridge

Regina Elizabeth, mama sa, bunica, nurorile, nepoatele… Toate doamnele de la Windsor au o pasiune pentru pălării. Pentru a face parte din familia Windsor, s-a spus, este nevoie să ai nervii tari, dar mai ales să porţi pălărie. Iar ca să fii în graţiile Majestăţii Sale este nevoie chiar de o adevărată colecţie. De la Victoria la Kate, de la Diana la Camilla, de la Zara la Eugenie, există o întreagă galerie de portrete, mai mult sau mai puţin reuşite, ale pălăriilor regale.

Kate Middleton şi Camilla Parker Bowles, la un garden party la Buckingham Palace

S-ar părea că gustul pentru pălării este genetic. În cei 60 de ani de domnie, Elizabeth II a purtat peste 5.000 de pălării. Pentru biograful Robert Lacey, pălăriile reginei sunt un “substitut al coroanei”.

Angela Kelly, confidenta şi asistenta personală a reginei, îi creează rochiile şi majoritatea pălăriilor. Ea alege culori vii, pentru ca regina să se remarce în mulţime. Pălăriile sunt menite să dea o aură de oficialitate, dar nu trebuie niciodată să-i strice coafura sau să-i umbrească faţa. Singura pălărie pe care n-a purtat-o niciodată a fost cea de echitaţie.

Elizabeth II, prinţesele Beatrice şi Eugenie, Kate Middleton poartă pălării semnate de Philip Treacy.

Kate Middleton la Concertul de Gală într-o senzuală rochie verde-apă, semnată Jenny Packham

Şi ca un omagiu mai puţin obişnuit, adus acestei piese fetiş de vestimentaţie, de câteva zile, hotelul Berkeley din Londra oferă prăjituri-copii ale pălăriilor Reginei Elizabeth II, ale nepoatelor sale şi ale celorlalte prinţese. O colecţie specială, initulată “Prêt-a-Porte – The Royal Collection”, imaginată cu prilejul Jubileului, a făcut deliciul gurmanzilor. Ea număra, pe lângă pălării, genţi şi coroane ale Majestăţii Sale.

În meniu, un profiterol cu pralină inspirat de pălăria purtată de prinţesa Beatrice la căsătoria prinţului Williams cu Kate Middleton, o prăjitură cu vanilie ce reprezenta coroana Reginei, o alta cu căpşuni, inspirată din pălăriile lui Kate Middleton…

Pentru Regată, Regina a avut o toaletă foarte elegantă, dar mulţi ziarişti au afirmat că ea a fost depăşită de Kate Middleton. Ţinuta reginei, toată în alb şi argintiu, rochie, mantou şi pălărie, a fost concepută de stilista Angela Kelly şi realizată de croitoresele de la Palatul Buckingham.

Regina Elizabeth la Derby-ul de la Epsom, în albastru, ultima culoare a verii

Soţia prinţului Williams a purtat o creaţie de culoare roşie, deasupra genunchiului, semnată Alexander McQueen, unul dintre creatorii ei preferaţi. Concepută iniţial fără mâneci şi mai scurtă, rochia a fost remodelată de Sarah Burton. Pălăria, perfect asortată, purta marca Sylvia Fletcher, creatoarea de la “James Lock & Co”. Ca accesorii, Kate Middleton purta o broşă de aur în formă de delfin şi escarpeni în culoarea pielii, “LK Bennett”, şi o eşarfă în carouri.

În cadrul nenumăratelor sărbători care s-au ţinut lanţ în aceste zile, Kate Middleton a purtat la un garden party de la Buckingham Palace, oferit în onoarea Jubileului Reginei, o rochie plisată Emilia Wickstead din crepe de lână roz pal, cu o pălărie tot roz, unii cronicari spunând că ar fi o “ţinută reciclată”. La dejunul oficial de la Windsor, Kate a apărut cu o pereche de escarpeni “Prada”, presa remarcând că “prinţesa nu aruncă banii pe fereastră”.

Principele Andrew şi cele două fiice ale sale, Beatrice şi Eugenia

Cu prilejul unui concert de la Royal Albert Hall, Ducesa de Cambridge a arborat un coc sofisticat, dezvăluindu-şi frumosul spate pus în evidenţă de o rochie lungă din dantelă verde-apă, spre turcoaz.

La un alt dineu de la Claridge’s, Kate a fost surprinsă de fotografi într-o rochie Roland Mouret, lungă, albă, mulată pe corp, despicată, care-i scotea în evidenţă picoarele, cu sandale Jimmy Choo cu strasuri, din nou criticată de o parte a presei pentru rochia care ar fi fost cu o măsură mai mare.

Britanicii care au urmărit regata, cu steagul britanic la pălării, iar unii s-au drapat în el

Nu de mult, la premiera filmului lui Steven Spielberg, Kate a optat pentru o rochie lungă din dantelă neagră, de la firma engleză Temperley, purtată cu o centură fină.

Deşi se poate vorbi despre un adevărat cod al ţinutei, nu toate doamnele au purtat pălării atât de extravagante. În vogă pentru această vară sunt pălăriile din pai, ce amintesc de Marele Gatsby, declinate în toate variantele imaginabile, influenţate de creaţiile lui Armani, în stil “gondolier”, jucându-se cu contrastele de alb şi negru, sau de la John Galliano, care propune o pălărie tot din pai în stilul vieţii de ţară, sau de Burberry, care relansează o formă bombată, foarte british, în timp ce Blugirl optează pentru un model stil borsalino.

Toată lumea dansează şi Regina intră în palat. Este un Jubileu la fel de strălucitor ca un diamant.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.