Paradisurile fiscale și dubla măsură a UE

După dezvăluirile făcute de investigațiile jurnalistice OffshoreLeaks, Panama Papers și recent Paradise Papers, UE a creat un Grup de Lucru pentru elaborarea unui cod de conduită fiscală și a unei liste negre a statelor care nu respectă criterii precum transparența fiscală, taxarea corectă a profiturilor și participarea la forumurile internaționale privind fiscalitatea. Doar că UE s-a autoexclus din aria verificărilor, care privesc doar 92 de state non-UE.

Ce nu a făcut UE a făcut ONG-ul Oxfam, care a verificat respectarea criteriilor europene în chiar țările membre UE. Concluzia – patru țări membre nu respectă regulile pe care le impun altor state: Irlanda, Malta, Olanda și Luxemburg. Se adaugă pe lista neagră a Oxfam alte 35 de state ce pot fi desemnate drept „paradis fiscal“, printre care Albania, Macedonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Emiratele Arabe Unite și multe state insulare independente sau aflate sub jurisidicție britanică sau americană.

Luxemburgul a fost lovit de ancheta LuxLeaks, care viza chiar perioada în care Jean-Claude Juncker, președintele CE, era premierul Marelui Ducat. Malta a fost vizată de anchetele Panama Papers și apoi Malta Files. În luna octombrie a fost asasinată în stil mafiot jurnalista malteză Caruana Galizia, care a coordonat ancheta Panama Papers. În Olanda, sistemul dublei rezidențe permite marilor grupuri de afaceri să scape de impozitare în Europa, dar și în țara de origine. Irlanda a devenit cunoscută pentru găzduirea marilor companii americane ce activează în Europa și care își declară aici profiturile mari făcute în alte state.

Decizia Bruxelles-ului de a nu aplica criteriile menționate și statelor membre „dăunează considerabil credibilității procesului, căci cele patru state membre figurează printre cele mai puternice paradisuri fiscale din lume“, arată Oxfam. În plus, deliberările de la Bruxelles privind lista neagră a UE, ce urmează să fie publicată în decembrie, sunt opace și nu sunt cunoscute nici sancțiunile ce vor fi aplicate. Sunt studiate mai multe variante: încetarea finanțării europene pentru țările vizate, sancțiuni pentru companiile ce apelează la paradisuri fiscale, interzicerea împrumuturilor la FMI și Banca Mondială.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

5 Comentarii

  1. UE=Uniunea Sovietica Comunista Europeana ! cea care obliga sa privim cuminiti la invazia mahomedana, cea care ne obliga sa accepta anormalul ca normal desfraul sodomiei homosexuale, cea care ne exploateaza prin corporatii si multinationale, cea care ne indoapa cu alimente pline de otrava prin supermarketurile lor, cea care ne-a lasat fara economie, fara fabrici, fara resurse : aur petrol gaze…care ne-a lasat fara paduri, fara pamantul stramosesc fara familie, fara traditie, fara identitate, fara cultura, fara omenie, fara suflet…..acesta este fata adevarata a europei !
    SE IMPUNE URGENT DESFIINTAREA ACESTEI CONSTRUCTII CONTRA NATURII NUMITA UE !
    SE IMPUNE URGENT DESFIINTAREA ACESTEI BABILONII DEMONICE CARE TRANSFORMA POPOARELE IN POPULATII FARA IDENTITATE CULTURA TRADITIE FAMILIE OMENIE….!!!!

    • Total de acord cu cele scrise, am spus-o de nenumarate ori ca UE este la ora actuala o grupare de crima organizata. Editat de Magamby (probabil Nastratin, Lili sau alte cutre globaliste), cel care cica posteaza mai jos, se trezeste ca Editat tirg sa faca, cica, misto.

  2. Gheorghiev , spune-i lui Ivan ca se da mitilic gratis in fata statuii lui Suvorov , nu mai stati asupriti de lene , bastree…!

  3. Ce este UE?
    Militar, o uniune sovietica sub ocupatie nord americana.
    Economic, al IV lea Reich cu capitala imperiala la Berlin.
    Social, o uniune neoliberala in care esticii au statut de cetateni de mana a treia, dupa noii veniti din Orient.
    Politic, un ospiciu de psihiatrie cu sediul la Bruxelles.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.