Parchetul General a clasat autodenunțul lui Sebastian Ghiță

Procurorii Parchetului General au clasat autodenunțul depus de fostul deputat Sebastian Ghiță, în care acesta susținea că ar fi participat la falsificarea raportului de expertiză privind teza de doctorat a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, motivul pentru care procurorii au închis cauza este că fapta nu există, deoarece nu sunt probe.

Anterior, surse din Parchet au declarat că Sebastian Ghiță a depus ca probe doar articole de pe Internet și „tăieturi din ziare”.

Pe 27 septembrie, Sebastian Ghiță a depus la Parchetul General un autodenunț, în care arăta că el și mai mulți demnitari ai statului român au falsificat și măsluit raportul tehnic de expertiză prin care s-a stabilit că șefa DNA nu a plagiat în teza de doctorat.

„Am venit să aduc un autodenunț care vizează felul în care eu, Sebastian Ghiță, și mai mulți înalți demnitari ai statului român au participat la măsluirea, la falsificarea raportului tehnic de expertiză ce vizează teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi. Eu am date, elemente și informații și vreau să le aduc la cunoștință Parchetului General, pentru că doar procurorul general al României sper că mai are posibilitatea și puterea să verifice așa ceva, care arată cum, în momentul în care s-a pus problema plagiatului tezei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, pentru a o proteja la acel moment, pentru că toți credeam că face un bine în România, am luat decizia ca acel raport tehnic în baza căruia consiliul acela de la minister a luat decizia că teza Laurei Codruța Kovesi nu este plagiată, am luat decizia să îl schimbăm”, declara atunci Ghiță.

În august 2012, Consiliul Național de Etică a decis că Laura Codruța Kovesi, atunci procuror general al României, nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat. Decizia a fost luată în urma analizei raportului Comisiei tehnice.

Ulterior, pe 8 decembrie 2016, Consiliul general al CNATDCU a decis din nou că Laura Codruța Kovesi nu a plagiat în lucrarea de doctorat, însă a constatat că teza prezintă „reluarea unor pasaje din documente fără a le cita conform uzajului academic”.

Astfel, clasarea acestui dosar vine după ce CNATDCU a decis că retragerea titlului de doctor ar fi o decizie excesivă şi neadaptată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.