Parchetul lui Kovesi: 121 de cazuri au vizat România

Un număr de 121 de cazuri deschise anul trecut de Biroul Procurorului Public European (EPPO, Parchetul European) au vizat România, valoarea pagubelor implicate fiind de 508,4 milioane de euro, indică raportul anual al instituţiei difuzat miercuri.

Documentul arată că la 31 decembrie 2022 în România erau active 124 de anchete EPPO. Valoarea pagubelor rezultate din aceste cazuri se ridică la 2 miliarde de euro. Unul dintre cazurile care fac obiectul investigaţiilor active se referă la fraude cu TVA, valoarea pagubelor fiind de 3 milioane de euro.

Potrivit aceluiaşi raport, România participa, la finalul anului trecut, la zece anchete active privind fraude transfrontaliere.

În cursul 2022, în România au fost puse sub acuzare persoane implicate în cinci cazuri anchetate de EPPO, iar judecătorii români au dat condamnări într-un astfel de caz. De asemenea, ei au decis îngheţarea a 10,1 milioane de euro în timpul investigaţiilor EPPO.

Tot anul trecut s-au înregistrat 303 plângeri sau rapoarte privind cazuri EPPO care au vizat România, dintre care nouă au venit de la instituţii sau agenţii ale UE, 274 de la autorităţi naţionale şi 20 de la părţi private. Dintre cazurile EPPO active anul trecut în România, 66 s-au referit la cheltuieli pentru achiziţii, şase la fraude cu venituri non-TVA, unul la fraude cu venituri din TVA, 12 la corupţie şi două la spălare de bani.

Dintre cazurile EPPO active de fraude legate de România, cele mai multe, 39, se referă la programe de dezvoltare regională şi urbană, 24 la programe agricole şi de dezvoltare rurală, 14 la programe de ocuparea forţei de muncă, incluziune socială şi coeziune, 3 la programe maritime şi pescuit, 3 la programe industriale şi IMM-uri, 3 la programe de mobilitate şi transport, 2 la programe de educaţie, 2 la programe de cercetare şi 2 la programe privind azilul şi migraţia.

Parchetul European  avea la finalul anului trecut 1.117 de investigaţii active, valoarea pagubelor implicate fiind de 14,1 miliarde euro, potrivit unui comunicat al instituţiei dat publicităţii miercuri.

În 2022, EPPO a primit şi procesat 3.318 rapoarte de infracţiuni şi a deschis 865 de anchete. Judecătorii au decis îngheţarea a 359,1 milioane de euro în timpul investigaţiilor EPPO (comparativ cu 147,3 milioane de euro în 2021), ceea ce reprezintă de peste 7 ori mai mult decât bugetul organizaţiei pentru anul trecut.

Documentul mai arată că 16,5% din investigaţiile active (185) au vizat cazuri de fraude cu TVA, însă valoarea pagubelor rezultate din aceste cazuri este de aproape jumătate (47%) din valoarea totală a pagubelor implicate.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. 1. Cazurile de fraude / infracțiuni au ceva „para-ndărăt” la bugetul UE ? Ce sume s-au încasat deja ?
    2. Cazurile de fraude / infracțiuni s-ar putea, oare, concretiza și cu „para-ndărăt” în conturile judecătorilor / procurorilor ?
    Dacă DA, nu întreb cât, convins fiind că „încasările” ar fi, sigur, confidențiale.

  2. Hai să vedem finalizarea. Câte se confirmă. Avem o experiență legată de Koveși.

  3. ii scapa CCR ul, imediat. Doar ce a scapat Romania de grija a 6 miliarde de euro!

  4. Bineinteles ca activitatea Kukuvelei Vopsite se va axa tot pe Rromanistanul nostru, unde patzakina stie ca-si poate da in petec cum vrea.
    Romania este terenul ei de vanatoare. Sa speram ca Portocalii de la Bruxelles nu vor fi la fel de idioti ca portocalii de la noi……[Rumburak]

  5. Monstrul asta androgin nu e in stare sa acuze decat la ordin. Pariez ca dosarele instrumentate de ea/el nu rezista in instante.

  6. Degeaba rade proasta, in final se vor inchide dosarele pe motiv ca fapta nu exista! Proasta nu e in stare sa faca un dosar de frauda pe bune, stie doar sa faca la comanda! Oare a auzit de afacerile familiei von Leynen?

  7. este kovesi insasi o frauda? din pacate raspunsul, dupa manifestarea ei inspatiul public, este pozitiv.
    o frauda se ocupa de fraude… chinuit destin de sluga…

  8. Ia puneti-o la testare
    Pe madama cucuvea
    Si adresati-i intrebari
    De drept pe” ‘naltimea sa”

    Ve-ti vedea ca habar n’are
    Si nu stie mai nimic
    Hambalista lu’ Mardare
    Portocala cu,,p” mic!

  9. Cine în țară este înrăit și coadă de topor față de concetățeni lui, este și renegat și rău voitor față de țara sa din străinătate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.