Cooperare militară întărită între Rusia și Algeria

În ciuda faptului că Algeria a anunțat redeschiderea ambasadei sale la Kiev, relațiile sale cu Rusia s-au întărit considerabil. În special, în domeniul militar, după vizita făcută luni la Alger de secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrushev.

Patrushev este unul dintre membrii „siloviki”, grupul de încredere care îl sfătuiește pe președintele Putin, în tot ceea ce ține de securitatea Rusiei, inclusiv desigur  războiul din Ucraina.
Consilierul lui Putin a avut o întâlnire la Alger cu președintele algerian, Abdelmadjid Tebboune, și cu șeful Statului Major General, generalul Saïd Chengriha, considerat adevăratul om puternic al țării. Nu trebuie uitat că peste 80 la sută din armele armatei algeriene provin din Rusia.

Vizita principalului consilier pentru securitate al lui Putin reflectă „voința fermă a ambelor țări de a-și consolida parteneriatul istoric și strategic… în special în domeniul cooperării militare”, afirmă Chengriha.
În Africa de Nord, are loc o cursă militară între Algeria și Maroc, state care vor să devină a doua forță militară din Africa, după Egipt, care continuă să ocupe prima poziție.

În acest context, Algeria plănuiește să achiziționeze submarine, avioane stealth Suhoi Su-57, bombardiere Su-34 și avioane de vânătoare Su-30 din Rusia și speră să achiziționeze și noi sisteme de apărare antiaeriană, potrivit datelor obținute de surse diplomatice europene în capitala Algeriei.

Potrivit acestor surse, Algeria are 130.000 de soldați activi și 135.000 de reserviști, 547 de avioane și 201 de nave și cuirasate. Pe de altă parte, Egiptul dispune de 440.000 de militari activi și 480.000 de rezerviști,  1.069 de avioane militare plus sute de nave de război.

De amintit că Rusia își mărește considerabil prezența politică și militară în Africa, simultan cu retragerea Franței, forțată de solicitarea regimurilor pro-ruse din Mali și Burkina Faso. Pe măsură ce Franța este forțată să-și schimbe strategia în Africa francofonă (subiectul unei călătorii pe care o face în prezent președintele Emanuel Macron), Rusia caută noi aliați africani. Grupul de mercenari „Wagner” este prezent și în cele două țări care și-au rupt relațiile de cooperare militară cu Parisul.
De asemenea, Statele Unite privesc îngrijorate creșterea prezenței Rusiei pe pământurile africane. Până acum, Franța a ajutat Washingtonul în acest domeniu, dar situația se întoarce în favoarea Moscovei. Complet.

Articol scris pentru cotidianul.ro de Manuel Ostos Lopez

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

9 Comentarii

  1. Daca albul din poza e Patruchev eu imi schimb religia :))Cred ca nu mai avem busola,Patruchev nu poarta ochelari si e mai slab decat namila din foto, iar Saïd Chengriha nu isi mai poate tine capul de umeri,la 80 de ani,de unde pana unde ,”omul forte”

  2. Citez referitor la poza,realitatea : ” Le Général de Corps d’Armée Saïd Chanegriha, Chef d’Etat-Major de l’Armée nationale populaire (ANP), a reçu vendredi, au siège de l’Etat-Major de l’ANP, le directeur du Service fédéral pour la coopération militaire et technique de la Fédération de Russie, Dimitrii Chougaev, indique un communiqué du ministère de la Défense nationale.”

  3. Citez referitor la poza,realitatea : ” Le Général de Corps d’Armée Saïd Chanegriha, Chef d’Etat-Major de l’Armée nationale populaire (ANP), a reçu vendredi, au siège de l’Etat-Major de l’ANP, le directeur du Service fédéral pour la coopération militaire et technique de la Fédération de Russie, Dimitrii Chougaev, indique un communiqué du ministère de la Défense nationale.”
    Intalnirea la care se refera fotografia a avut loc in 25 martie 2022

  4. Place sau nu Lumea nu sta in loc in nefolosirea pronumelor neutre dau sanctiuni inchipuite ocolite cu maiestrie fix de cei care le propun. Nu mai vine gszul sau petrolul pe conducte stiute vine cu vapoarele mai putin stiute. Chiar daca trecutului colonial, colonie franceza in trecut Algeria a avut legaturi militare sau civile traditionale cu URSS cu Rusia doar le continua, a existat si exista o competitie globala est-vest, care nu participa cam ramane de carutza si fara pietzele de armament. UE risca sa ramana pe dinafara.

  5. Sistemele de apărare anti-aeriană rusești S-300 („învechite”, deja, zice-se) cu rază de acțiune de 200 de kilometri, pot acoperi dîn Algeria teritorii ce conțin Alicante, Elche, Murcia, Cartagena, Almeria, Jaen, Granada, Malaga (ESP), Ceuta (plaza de soberanía español-ESP) șî Gib-al-Tarik (UK, anexată de la ESP)…
    Aveți grijă ce scoateți pă guriță șî cum vă purtați, N.A.T.O.!

  6. Algerienii n-au auzit probabil de zicala: Da-i nas lui Ivan si el ti se urca pe divan.
    Cu ciumele mujice n-ai voie sa fii prieten caci te incaleca……[Rumburak-fanul krakanatului kremlinez]

  7. Ruleta ruseasca [Rumburak-fanul krakanatului kremlinez]—Se potriveste zicala asta si la americani ,sau pt.astia nu exista asa ceva ,pt. ca au dreptul din oficiu sa incalece pe ori cine vor muschii yankeilor ?

  8. @ „Rumburak” rruletizdu’ ‘lii, 1 martie 2023 la 18:53
    „Algerienii n-au auzit probabil de zicala…”
    Bă, tu nici nu erai născut cînd algerienii au inițiat (spre disperarea franțujilor) relațiile apropiate cu U.R.S.S., inclusiv pe plan militar și economic!
    Ce putem spune despre un personaj de povești-cu-olteni, ca tine? …că te potrivești perphekt cu măscăriciu’ criminal jîd dă la Kiev, Jale’n’sky! Și mai cred că – spre deosebire de el – la tine oltenii lu’ Manole a ratatără țirkumțiziunea și te lăsară „fără”……[RumBurak RumBorat]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.