Partidul lui Traian Băsescu s-a înregistrat oficial

PMP a devenit oficial partid politic. Declaraţie incredibilă a lui Emil Boc. Se estimează o hemoragie din PDL. Lider PNL: un cadou mare pentru USL sau pentru PSD şi PNL separat. Demisionează luni Elena Udrea din PDL?

PMP a devenit oficial partid politic

Traian Băsescu şi-a văzut visul cu ochii. De miercuri, 29 ianuarie 2014, are propriul său partid. Curtea de Apel Bucureşti a respins miercuri, ca nefondate, apelurile privind înregistrarea Partidului Mişcarea Populară. În urma acestei decizii (definitive), a fost confirmată înregistrarea PMP admisă de Tribunalul Bucureşti pe data de 16 septembrie 2013.

Înregistrarea PMP a fost contestată în justiţie de Octavian Bot (deputat PNL), dar şi de o organizaţie de revoluţionari din Constanţa, de către o grupare politică de mică anvergură (Alianţa Partidului Popular European (Creştini Democraţi) şi Democraţii Europeni – PPE-DE) şi de către o grupare politică neoficială, Partidul Democrat, compusă din câţiva membri originali ai fostului PD din 1992. Ultimele trei contestaţii au fost netimbrate, deci nu aveau nicio şansă să fie măcar dezbătute.

Reamintim, PMP s-a „născut” ca aripă politică a Fundaţiei Mişcarea Populară, fundaţie fondată printre alţii de consilierii lui Traian Băsescu, Cristian Diaconescu, Sebastian Lăzăroiu, Daniel Funeriu ş.a.

Partid format din „dezertori” din PDL

Doi dintre deputaţii demisionari din PDL, Eugen Tomac şi Valerian Vreme, sunt de mult „membri” ai noii grupări. Primul, fost şi consilier al lui Traian Băsescu într-o anumită perioadă, este în acest moment şi şeful grupării. Dintre fostele nume cunoscute din PDL sau sateliţii acestuia îi mai regăsim aici pe Adrian Papahagi (unul dintre cei mai zgomotoşi suporteri ai lui Traian Băsescu, Teodor Baconski (nu mai are nevoie de nicio prezentare, reamintim că el este artizanul votului SF de la ambasada României din Paris la prezidenţialele din 2009), Cristian Petrescu (fostă mână dreapta a Elenei Udrea şi urmaş al acesteia la turism). În PMP mai sunt şi alţi foşti parlamentari PDL şi foşti membri din linia a doua sau a treia a fostului partid de guvernământ.

Dintre consilierii prezidenţiali „eliberaţi din funcţie” de către Traian Băsescu, până acum doar Daniel Funeriu a anunţat (pe Facebook) că se va înscrie în PMP. Sunt semnale că ex-consilierii prezidenţiali Gabriel Berca şi Adrian Rădulescu se vor înscrie şi ei sigur în PMP. Nu este exclus ca ei să nu fie singurii foşti consilieri de la Palatul Cotroceni care să intre în noul partid.

Declaraţie incredibilă (?) a lui Emil Boc

O declaraţie, la prima vedere incredibilă (dar deloc surprinzătoare), legată de intrarea în PMP a unora dintre consilierii prezidenţiali a venit din partea lui Emil Boc, care, atragem atenţia, este primar PDL, partid care prin conducerea sa oficială a respins până în prezent „avansurile” celor din PMP.Iată ce a spus Boc, citat de Mediafax: „Este un demers sănătos. Sunt oameni politici care s-au validat în viaţa publică şi sunt convins că au multe de spus pe scena politică actuală. Decizia lor de a intra în PMP este una individuală, până la urmă tot dreapta este şi PMP şi cred că, până nu este prea târziu, unificarea dreptei trebuie făcută. Trebuie lăsate orgoliile deoparte şi pus interesul general al dreptei de a avea o singură formaţiune şi după aceea să desemneze un singur candidat la prezidenţiale”. Din finalul acestei declaraţii rezultă că Emil Boc, cel mai important primar al PDL, consideră că inclusiv partidul său trebuie să se „încorporeze” (să fie înghiţit) de către PMP. De fapt, ca şi în alte „n” situaţii, nu vorbeşte Emil Boc, ci Traian Băsescu, fostul premier neavând aici decât rolul de executant.

Membru PDL: Cred că urmează o hemoragie de la noi

Un parlamentar PDL care a ţinut să-şi păstreze anonimatul a declarat pentru cotidianul.ro: „Cred că în perioada imediat următoare se va înregistra o hemoragie de la noi spre PMP. Nu cred că mai este timp să se aplice ceea ce s-a aplicat în cazul PNL, adică ruperea unei hălci din partid, formarea partidului lui Stolojan şi ulterior fuziunea cu partidul «mamă», pe atunci PD. Cred că se va merge ca şi până acum cu demisii din PDL şi înscrieri în PMP. Numai că acum demisiile vor curge pe bandă rulantă. Nu îmi dau seama când vor face pasul greii Elena Udrea, Emil Boc şi alţii”.

Probleme cu aleşii locali

Indiferent câţi oameni din PDL sau din alte partide vrea să atragă PMP, există o serie de probleme. În special cele legate de aleşii locali. Primarii – factori extrem de importanţi în orice scrutin – sunt mai greu de racolat. Prin demisia din partidul din care fac parte, ei îşi pierd automat mandatul. Cei care vor fi racolaţi de către PMP nu pot decât să lucreze mascat pentru noua formaţiune politică, după modelul „Pinalty”, care între 2006 şi 2008 a făcut jocurile PLD şi ulterior PDL, dar în calitate de membru PNL. Şi nu a fost singurul.

În ceea ce priveşte consilierii locali, ei nici măcar mascat nu pot activa pentru PMP, pentru că, spre deosebire de primari, dacă un consilier local este exclus din partidul din care face parte, el îşi pierde automat mandatul.

Dan Motreanu (PNL): Un cadou pentru noi

Din zona politică a puterii, o reacţie ne-a dat deputatul Dan Motreanu, vicepreşedinte al PNL. „Cred că apariţia oficială a PMP este un cadou pentru noi. Când spun noi, mă refer la USL, sau separat pentru PNL şi PSD în situaţia în care se merge separat la europarlamentare. Este un cadou pentru că atunci când ieşi în faţă cu consilierii lui Traian Băsescu, nu câştigi, ci pierzi voturi. În plus, PMP nu aduce nimic nou pe scena politică. Sunt toţi oameni extraşi de la PDL. Practic PMP se va bate pe segmentul de votanţi ai PDL. Se vor bate cu PDL pentru zona de 16% cât mai are acum PDL”, a declarat în exclusivitate liberalul Dan Motreanu.

Se anunţă demisii din PDL, luni 3 februarie

Conform unei surse din mediul politic, luni 3 februarie, în Camera Deputaţilor şi în Senat urmează ca o serie de parlamentari ai PDL să-şi anunţe trecerea la PMP. Conform sursei citate, şi Elena Udrea va anunţa plecarea la PMP. „Este momentan un zvon, dar care circulă intens, în ceea ce o priveşte pe Elena Udrea”, ne-a precizat sursa citată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.