Antisepticele ne pot distruge creierul

Antisepticele ne pot distruge creierul avertizează oamenii de știință citați de Science Alert. Ei au tras acest semnal de alarmă după ce au efectuat un studiu al influenței diferiților compuși chimici aflați în produsele din mediul casnic asupra creșterii și funcției neuronilor din creier.

 

S-a dovedit că multe articole de uz casnic cu care suntem familiarizați conțin substanțe potențial toxice care sunt periculoase pentru corpul uman.

După ce au analizat 1.823 de substanțe chimice izolate din mediu, oamenii de știință au identificat două clase de substanțe care reprezintă cea mai mare amenințare pentru sănătate: compușii cuaternari de amoniu și organofosfații.

Primul grup, compușii de amoniu cuaternar (QAC), este cel mai des utilizat în produse cosmetice și dezinfectante (cum ar fi antisepticele). În plus, se găsește adesea în produsele de igienă personală, cum ar fi pasta de dinți și apele de gură fiindcă sunt antibacteriene și antivirale.

De aceea, spălarea mâinilor cu săpun se dovedește totuși a fi mai sigură decât utilizarea dezinfectanților și antisepticelor.

 

Organofosfații, al doilea grup de compuși, se găsesc în țesături, electronice, adezivi etc. Dacă sunt folosite necorespunzător, aceste substanțe pot fi, de asemenea, eliberate în aer sau chiar absorbite în fluxul sanguin prin piele.

Oamenii de știință au efectuat experimente pe animale prin injectarea orală în corpurile lor a unei doze mici din aceste substanțe. S-a dovedit că, după doar o cantitate mică, substanțele au trecut de bariera hemato-encefalică (cea care separă fluxul sanguin și sistemul nervos central).

Odată ajunse în creier, QAC-urile afectează în primul rând oligodendrocitele, celulele care servesc teaca de mielină care acoperă și izolează electric procesele multor tipuri de neuroni. Deteriorarea oligodendrocitelor și a tecii de mielină inhibă sau oprește transmiterea semnalelor între neuroni, ceea ce duce adesea la pierderea sensibilității, tulburări ale coordonării motorii și degradarea funcțiilor cognitive.

 

Cercetătorii subliniază că angajații din instituțiile de îngrijire a sănătății sunt în special expuși riscului de intoxicație deoarece dezinfectanții industriali sunt adesea utilizați în aceste unități. Și copiii sunt deosebit de sensibili la efectele QAS și ale substanțelor organofosforice.

Desigur, ar fi util să ne amintim zicala „dacă ți-e frică de lupi, nu intra în pădure”: mediul extern în ansamblu este destul de toxic și plin de mulți iritanti care sunt potențial dăunători pentru sănătate. Această amenințare nu se limitează la compuși chimici precum QAC: multe bacterii și viruși reprezintă o amenințare mult mai mare, iar cea mai mortală este totuși oamenii înșiși.

Este probabil ca mulți producători de bunuri de uz casnic să încerce în viitor să reducă la minimum conținutul de substanțe periculoase din produsele lor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. Iarasi veniti cu stiri vechi vulcanizate? Organofosfatii sunt fllositi de cateva decenii bune, inclusiv ca insecticide pentru animale. Sunteti ca mistocarul de forum cu previziuni compuse din stiri vechi

  2. compușii cuaternari de amoniu și organofosfații.
    -ca in pasta de dintzi,
    mu-ha/ha!

  3. Spirt, bicarbonat, oțet. Am cam uitat de ele. Pe de altă parte e nevoie și de antiseptice, dar mă gândesc că folosite cu măsură nu sunt așa periculoase.

  4. antiseptice?
    -cum spunea Tano din Caracatitza,
    „casele din Sicilia pe dinafara sint albe de var
    iar inauntru spurcate de mizerie”

    Tano se referea la mizeria morală!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.