Patronatul IMM-urilor intervine într-un subiect fierbinte

Patronatul IMM-urilor analizează posibilitatea înfiinţării unui furnizor de energie special pentru IMM-uri şi cere autorităţilor susţinerea acestui sector printr-un ajutor de stat pentru plata facturilor, a declarat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, într-o conferinţă de presă. „Există o îngrijorare a IMM-urilor pe tema creşterii preţurilor la energie, pentru că vorbim de o categorie la fel de vulnerabilă ca şi populaţia. IMM-urile au şi ele o putere deficitară de negociere şi schimbările sunt acelea că preţul va creşte cu 20% şi pentru IMM-uri, ceea ce ar duce România înapoi în 2007, adică la cea mai scumpă energie din UE, cu consecinţe asupra coşului zilnic şi asupra competitivităţii. IMM-urile din România nu îşi permit să plătească energie mai scumpă, energia însemnând foarte mult în costurile de producţie”, a afirmat Jianu.

El a solicitat ca în cadrul Consiliului Consultativ al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) să existe şi un reprezentant al IMM-urilor.

Liberalizarea pieței de energie electrică este o etapă necesară pentru creșterea calitățății serviciilor de furnizare energie electrică. Începând cu luna ianuarie 2021 prețul energiei nu mai este stabilit pe baza reglementărilor emise ANRE cu excepția tarifelor pentru serviciile de transport, de sistem, de distribuție, taxa cogenerare înalta eficientă, contravaloare certificate verzi indiferent dacă este casnic sau noncasnic , care rămân în continuare controlate de ANRE și ultima componentă care influențează prețul final este acciza care este stabilită de Ministerul de Finanțe. Acestea au o pondere de peste 50 % în prețul final pe care îl plătește consumatorul. În aceste condițîi liberalizarea pieței de energie, mai corect spus valoarea la care furnizorul va factură componentă de energie nu va avea o influență majoră în prețul final și acesta va putea fi monitorizat și controlat de ANRE prin reglementarea celorlalte componente care formează prețul final.

Orice consumator indiferent dacă este casnic sau noncasnic ( include și sectorul IMM) are posibilitatea de a solicită actualizarea serviciilor de furnizare energie electrică prin solicitarea unei oferte și verificarea ei dacă este cea mai bună pentru el prin comparație pe platforma: https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife. În cazul în care constată că există
furnizori care îi pot oferta servicii de furnizare mai ieftine poate să solicite imediat schimbarea furnizorului.

Din păcate, susține patronatul IMM-urilor, consumatorii nu sunt informați corespunzător de aceste posibilități în condițiile în
care obligația de informare este în sarcina furnizorului de energie iar acesta nu va promova niciodată posibilitatea de schimbare a furnizorului pe motiv de preț. Avem nevoie de prevederi de reglementare noi mult mai ambițioase care să țină cont de evoluția tehnologiilor și pieței energetice, de schimbarea profilului consumatorilor, de apariția posumatorilor, de contorizarea și rețeaua inteligență.

O dată cu revizuirea legislației energiei pentru transpunerea noilor directive ministerul are posibilitatea să actualizeze și legea 160/2012 privind organizarea și funcționarea ANRE dar și Legea energiei și a gazelor naturale nr. 123/2012 . Dar acestea trebuie făcute într-un mod transparent cu consultarea tuturor jucătorilor din piața energetică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4592 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Bun, daca IMM urile vor furnizor separat atunci economia noastra de piata este de nimic. Si asa furnizorii acreditai de ANRE sunt in fapt niste amarati de internmediari care azi ne dau un pret si la anul urca la cer ca nu vor fi fraieri sa nu castige mai nimic. Problema este ca nu avem producatori nai muti iar reteaua de distributie este una sngura care ne vor pune tarife cum vor dori caci aici nu avem concuernta. O liberalizare de tot rahatul!

  2. Aceste IMM-uri nu cumva sunt conduse de patronat privat? De ce sa se alimenteze din bugetul statului atata timp cat cetatenii contribuie prin achizitionari de produse de la ei? Deh, fiecare parte cu nivelul sau de venituri si cheltuieli! Mai bine ar fi sa se uneasca aceste patronate, sa forteze guvernul oricare ar fi pentru cresterea nivelului de trai in tara, sau, impotriva cresterii preturilor la materialele cu care lucreaza firmele: gaz, lumina, apa, doar ce este strict necsar si vor trai/rezista in parteneriat „patron-client” viata lunga! Asa se intampla in tarile civilizate! De ce nu si in Romania?! Mai mult le convine parteneriatul cu politicienii ca impreuna sa taie si spanzure tot ce misca!

  3. Soluția a găsit-o Orbán, ăla din Ungaria! A înființat în 2015, de la zero, o companie națională de utilități publice (curent electric, gaze naturale – https://www.mvmnext.hu/), pe principiul non-profitului, care este în concurență cu aceleași căpușe străine existente și pe piața din România. Cetățenii unguri nu sunt proști și optează pentru compania națională. Pe măsură ce rețelele de distribuție ale companiei naționale ajung să acopere întreg teritoriul atunci căpușele străine sunt eliminate natural de pe piață sau în cel mai nefericit caz devin insignifiante.
    Partea proastă este că după ce compania națională ungară de utilități va deservi întreg teritoriul Ungariei nimic n-o oprește să-și extindă rețelele și în Transilvania. Și astfel, natural, Transilvania va depinde de Budapesta.

  4. Chiar credeti ca invtati un canne batran trucuri noi?(asta vine dintr-un proverb vechi englez), CHIAR CREDETI????
    Daca nu dai alternative clientilor, rahatul asta de „liberalizare a energiei) e doar un PRAF IN OCHI. Dupa ce vor da in functiune alte 2 centale nucleare de la Cernavoda neterminate, dupa cresterea numarului de micro-hidrocentrale si de sporirea numarului de eoliene, ATUNCI VOM PUTEA SIMTI CEVA IN PIATA ENERGIEI.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.