
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus într-o conferință de presă că schema de compensare și plafonare pentru energie ar putea fi extinsă până în 2026, iar un răspuns definitiv se așteaptă în cel mult două săptămâni, conform informațiilor furnizate de Agerpres.
Burduja a subliniat că în trimestrul III al anului precedent, România a beneficiat de prețuri plafonate, ceea ce a determinat ca țara să aibă al patrulea cel mai scăzut preț la gaz și al cincilea cel mai redus preț la energie electrică în Uniunea Europeană, conform datelor Eurostat din trimestrul III al anului 2023. El a exprimat curiozitatea cu privire la modul în care aceste vești pozitive vor fi receptate.
Cu toate acestea, Burduja a recunoscut că au existat dificultăți în ceea ce privește compensarea furnizorilor, datorită unor sume semnificative, estimând că datoriile se ridică la aproximativ 1,5 – 1,6 miliarde de lei la Ministerul Energiei. În lumina acestei situații, guvernul urmărește, în colaborare cu ANRE, o formulă de ajustare a schemei de compensare și plafonare, pentru a reflecta prețurile mai mici de pe piață, fără a afecta consumatorii finali.
Întrebat dacă schema de compensare și plafonare ar putea fi prelungită și după luna martie a anului viitor, ministrul Energiei nu a respins această posibilitate, menționând că există discuții pentru prelungirea schemei până în 2026, iar un răspuns final urmează să fie obținut în maximum două săptămâni, după corespondența cu Comisia Europeană.
La momentul actual, este în vigoare o schemă de plafonare a prețurilor la energie, care expiră la 31 martie 2025.
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a subliniat necesitatea pregătirii pașilor următori pentru ieșirea din mecanismul de plafonare a prețurilor la energie, menționând că este esențial să găsim soluții pentru ca piața să funcționeze corespunzător, cu prețuri rezonabile și protejarea celor vulnerabili. El a evidențiat importanța respectării angajamentelor contractuale pentru buna funcționare a pieței de energie.
Ce fac ăștia nu este plafonare , este hoție cu acte în regulă. Să permiți prețuri nesimțite la energie și apoi să pe bagi subvenții în buzunarele celor care vând energia se cheamă blat intre guvernați și speculatori atașați guvernului.
In Montreal platim asa: pana la 40kWh pretul este de 22 de bani, sau 0,22 lei kWh, peste 40kWh pretul creste la 0,35 lei kWh. In 1962 provincia canadiana Quebec a nationalizat productia si distributia de electricitate. Nationalizarea s-a facut din cauza coruptiei si mafiei producatorilor privati care se uneau intre ei cu sprijinul guvernului corupt (dictatura Duplessis) si care jecmaneau populatia. Nationalizarea face ca Quebecul sa aiba cea mai ieftina electricitate din America de Nord. In 2022 regia de stat HydroQuebec producea un profit de 4,5 miliarde de dolari canadieni (cca 3 miliarde deeuro) folositi pentru cheltuielile bugetare anuale. Asa ca solutia la problemele voastre este evidenta….cereti, adica un milion de romani in strada la protest, sau greva generala, cereti nationalizarea productiei si distributiei de electricitate si de gaz, cereti si vi se va da!!!
toti politicienii sunt niste escroci ,habarnisti,genii neintelese si fac reduceri doar in an electoral!
noi ,fraierii =poporul, suntem „anti-romani” ca nu mai e industrie si nici munca de la perioada „covid”
(doar anunturi false de munca postate de sri/dna !!!)
Care plafonare?
Am consumat cu 10 m cubi mai putin gaz decat luna anterioara si am de platit in plus cu peste 40%…
Am cerut explicatii prin email(pentru ca la telefon, ca si la Vodafone, e crima si pedeapsa pana ajungi sa vorbesti cu cineva).
Acum astept raspuns.
Preț gaze/curent = preț plafonat + compensare
Prețul la gaze/curent – pus de jmecheri cît vrea mușchii lor.
Preț plafonat – plătit de noi direct pe factură
Compensare – plătită tot de noi indirect, prin taxe și impozite, de la buget
Burduja minte de-ngheață apele.
”Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus într-o conferință de presă că schema de compensare și plafonare pentru energie ar putea fi extinsă până în 2026,..”
Ce plafonare ?! Crucea Rosie !
In conditiile in care in toate tarile val. energiei a scazut considerabil, la noi se pune problema daca mai prelungeste acest maruntis rusinos de ajutorare, doar pt cei care au un bec in casa, si nimic mai mult.
Sa scada consistent val. kw/h ! Val. energiei de astazi in Romania nu se justifica decat prin furtisagul guvernantilor !Bani la buget pe spinarea cetatenilor. Jaf ! Bani nemeritati ! Hotie ! Nu poti sa-ti dai jumatate din salariu pe utilitati. La noi, val. energiei, a gazelor, apa potabila (toate utilitatile) iau din buzunarul romanului mai bine de jumatate din castig. Iar guvernantii vorbesc, se codesc daca mai prelungesc acest maruntis rusinos–plafonarea.
”Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus într-o conferință de presă că schema de compensare și plafonare pentru energie ar putea fi extinsă până în 2026,..”
Ce plafonare ?! Crucea Rosie !
In conditiile in care in toate tarile val. energiei a scazut considerabil, la noi se pune problema daca mai prelungeste acest maruntis jusinos de ajutorare, doar pt cei care au un bec in casa, si nimic mai mult.
Sa scada consistent val. kw/h ! Val. energiei de astazi in Romania nu se justifica decat prin furtisagul guvernantilor !Bani la buget pe spinarea cetatenilor. Jaf ! Bani nemeritati ! Hotie ! Nu poti sa-ti dai jumatate din salariu pe utilitati. La noi, val. energiei, a gazelor, apa potabila (toate utilitatile) iau din buzunarul romanului mai bine de jumatate din castig. Iar guvernantii vorbesc, se codesc daca mai prelungesc acest maruntis rusinos–plafonarea.
Romania plafonat 0.68-0.8 -1.3 lei/ KWH, dar neplafonat 3-4-5-6-7 lei?
In UK costa 1.5 lei KWH neplafonat.
Daca s-ar fura mai putin in Romania…
Haliți rahat cu sis de limba ba mincinosule! Cum naiba e cel mai mic daca se golește bugetul de stat completând preturile uriașe la aceste utilități? Bă, voi sunteți ori prosti, sau prosti, așa ați făcut și cu „vaccinuri gratuite” și costau de te ustura chiloții! Bă, chiar nu conștientizați că nu mai funcționează minciunile, escrocheriile din hoțiile in Romania? Sunteți bătuți în cap de continuați să procedați că înainte de anul 2020? Ce boala venetică la crruer, v-ati ales, nebunilor😂😂😂?!
Si in 2025 bubuie prețul la curent și gaz, de parca mamelucii care ne conduc, nu trăiesc in Romania, o crasă incompetenta de guvernare comunisto-liberala-dictatoriala
Ba dracu. Faceti o schema de plafonare care sa se active doar in situatia cand pretul sare mai mult de o anumita valoare care pune in dificultate coinsumatorul. Daca ajunge pretul a 0,3-0,4lei statul da diferenta in sus? Asta intra la subminarea economiei nationale, la spalare de bani la imprumuturi de tara fara justificare doar pentru a imbogatii niste baieti destepti? S-au introdus certificatele verzi cu mai bine de 10 ani in urma, toate cu scopul declarat ca se va investii si se va produce curent ieftin si mai ecologic. De ce a avut parte consumatorul final dupa zece ani de plata? De preturi ridicate pana la cer, pe o piata speculativa, cu formule alambicate de stabilire a preturilor. Statul este de vina si este ce mai mare hot si pierzator in acelasi timp in toata aceasta ecuatie. TVA de 20%. Serios? Trebuia sa fie 5% maxim. La o factura de 800 de lei de fapt 160 de lei ii ia statul, din buzunarul celui care si asa este furat de piata speculativa.