Pe 2 octombrie, Europa își va ține din nou răsuflarea

Noile alegeri prezidențiale din Austria vor fi organizate pe 2 octombrie, candidații fiind independentul susținut de Verzi, Alexander Van der Bellen, și reprezentantul extremei drepte Norbert Hofer, după invalidarea celui de-al doilea tur de scrutin din 22 mai de către Curtea Constituțională austriacă, a anunțat marți guvernul de la Viena.

Data alegerilor a fost sugerată de ministrul austriac de Interne, Wolfgang Sobotka, înainte de o ședință a guvernului pentru stabilirea scrutinului. ”Am luat decizia de a organiza alegerile prezidențiale pe 2 octombrie. După cum vă dați seama, a fost o decizie relativ simplă”, a declarat după ședința cancelarul Christian Kern.

Curtea Constituțională a Austriei a decis săptămâna trecută că turul al doilea al alegerilor prezidențiale din luna mai trebuie reluat, din cauza identificarii unor nereguli procedurale.

Curtea a interogat peste 60 de martori în curs de patru zile, după plângerile depuse de Partidul Libertății, de extremă-dreapta, care consideră că Norbert Hofer, candidatul sau, a fost înfrânt în urma unor fraude. Rivalul pro-european susținut de ecologiști, Alexander van der Bellen, a câștigat la o distanță de doar 0,6%, hotărâtoare fiind voturile prin corespondență. Partidul Libertății a contestat rezultatul pe 8 iunie susținând că zeci de mii de voturi au fost numarate mai devreme decât prevad procedurile, iar unele voturi au fost numărate de persoane neautorizate.

Ministrul Sobotka și ministrul de Externe Sebastian Kurz au declarat că dorec ca OSCE să trimită echipe de monitorizare la secțiile de votare unde au fost înregistrate nereguli la precedentul scrutin, scrie Der Spiegel.

Un purtător de cuvânt al Oficiului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE a declarat însă că organizația nu a primit încă o cerere formala in acest sens de la Viena.

Așadar, Europa își va ține răsulflarea încă o dată, la repetarea alegerilor din Austria, pe 2 octombrie. După turul al doilea al alegerilor din mai, câștigate de pro-europeanul Alexander van der Bellen, ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a spus că ”toată Europa se simte ușurată”. Acum însă, alegerile din 2 octombrie aduc riscuri mari, în primul rând determinate de votul pentru Brexit de pe 23 iunie.

”Circulația necontrolată a imigranților este cel mai mare risc” pentru van der Bellen, spune Kathrin Stainer-Haemmerle, politolog la Universitatea Carinthia din Klagenfurt. Candidatul extremei-drepte ar avea mult de câștigat dacă spre Austria s-ar indrepta câteva valuri de imigranți în săptămânile de dinaintea alegerilor, spun specialiștii.

Dincolo de aceasta, Partidul Libertății a fost mult mai activ decât ecologiștii în ultimele săptămâni, după alegerile prezidențiale anulate. Extrema-dreapta austriacă a încheiat mai multe alianțe politice internaționale. La mijlocul lunii trecute, Partidul Libertății a invitat mai multe partide de aceeași orientare din Europa la o conferință ”patriotică” la Viena. A fost prezentă și lidera Frontului Național din Franța, Marine Le Pen. ”După victoria Brexitului în Marea Britanie si ascensiunea euroscepticismului în Italia, Austria are acum șansa de a lua calea libertății și a mândriei naționale”, a spus Le Pen într-un comunicat, după decizia Curții Constituționale.

De partea cealaltă, tabăra ecologiștilor poate primi o mână de ajutor din partea noului guvern al cancelarului Kern. Sondajele au arătat că ascensiunea Partidului Libertății s-a datorat nu numai imigrației, ci și performatelor slabe ale guvernului de mare coaliție condus de Werner Faymann, care a demisionat în mai. Marea coaliție stânga-dreapta a făcut ca opoziția tradițională să dispară și locul ei sa fie luat de extrema-dreaptă. Acum, după învestirea noului guvern, se pare că austriecii încep să fie mai încrezători în noul executiv al lui Christian Kern, iar aceasta poate ajuta la o victorie a candidatului pro-european la prezidențiale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.