Pentru două luni, lăsați Sibiul și treceți la treabă, domnule Iohannis!

În ceea ce privește reacția opiniei publice, una dintre cele mai penibile perioade de la Revoluție încoace a fost cea de după votul negativ al Austriei împotriva intrării României în spațiul Schengen. O isterie primitivă împotriva firmelor austriece, fie că era vorba de bănci, stații de combustibil sau vestitele lor pîrtii de ski. Românii păreau în primele zile să refuze orice lucru care avea legătură cu Austria.

Dacă ar fi fost vorba, pur și simplu, despre reacția populației, n-am fi avut nimic de comentat. A fost însă vorba despre altceva: spaima celor de la Putere (Iohannis, PNL și PSD) că vor fi trași la răspundere pentru această nereușită, pe marginea căreia chiar ei creaseră un larg orizont de așteptare! Și atunci au angrenat în această operațiune toate mijloacele de care dispuneau: televiziuni, agenți de influență, fraieri.

Zilele au trecut și, cum nu se putea merge la infinit cu ostilitatea aceasta, s-a trecut la următoarea etapă: mutarea centrului atenției de la eșecul din decembrie, la speranța că vom intra în Schengen anul acesta, sub președinția Suediei.

Ne-a luat însă prin surprindere Anul Nou, cînd am aflat că președintele Bulgariei, Rumen Radev a fost invitat de guvernul Austriei la celebrul concert de început de an. Președintele României, Klaus Iohannis, nu! O parte dintre români abia atunci a înțeles cît de mult greșiseră cei de la Putere cînd au instigat populația să se revolte în acel mod penibil, deși vina era strict a lor, a nepriceperii sau incompetenței lor.

Și, iată!, pe fondul speranței că luna martie ne va aduce viza Schengen, a venit declarația Suediei: „Nu vedem niciun rost să o înscriem [extinderea spațiului Schengen – n.n] pe ordinea de zi până cînd nu este clar că există o șansă rezonabilă de a obține aprobarea în Consiliul JAI. Așa că vom încerca să facem acest lucru în timpul președinției suedeze, dar nu pot garanta că se va întâmpla. Nu depinde în primul rând de noi, ci de părțile implicate”, a afirmat reprezentantul permanent al Suediei la UE, Lars Danielsson, potrivit Novinite.

Dintr-o dată, toate corăbiile ni s-au înecat, în loc să vedem că, măcar teoretic, ni s-a dat încă speranța că, în cazul unei înțelegeri în patru (Olanda, Austria, Bulgaria și România), va fi foarte simplu să se organizeze o nouă ședință JAI, să se voteze extinderea și… gata! A, pentru asta ar trebui să avem o echipă de negocieri, niște oameni deștepți, care să știe ce e aia diplomație… Ăsta chiar e un motiv de spaimă! Pe cine să trimitem noi la aceste negocieri? Pe plagiatorul Nicolae Ciucă? Pe plagiatorul Lucian Bode? Pe Rareș Bogdan, care mai avea puțin și cerea excluderea Austriei din UE? Pe Gorghiu? Pe Firea?

Iată rezultatul promovării prostocrației la cel mai înalt nivel, pur și simplu nu ai o echipă de diplomați deștepți pe care să-i trimiți la astfel de întîlniri!

Poate ar fi mai potrivită o echipă formată din măcelarul din Timișoara, primul român care și-a retras banii din banca austriacă, Garcea, care n-a mai vrut să alimenteze de la OMW sau cîntăreața Andreea Bănică pentru că nu mai vrea să skieze pe pîrtiile din Austria. Toți coordonați de Sorin Grindeanu, ministrul care a mutat conturile de la transporturi din băncile austriece.

Ca să știm unde ne aflăm cu acest subiect, ar fi bine să trecem în revistă tentativele anterioare de intrare în Schengen, precum și țările care ne-au refuzat pînă acum. Strict tehnic:

România a devenit membră UE la 1 ianuarie 2007, trebuind să intre în spațiul Schengen și să treacă la moneda europeană, euro. Dar nu automat, ci după parcurgerea anumitor etape!

primul refuz: 21 decembrie 2010, cînd Franța și Germania au cerut amînarea aderării României și Bulgariei la 27 martie 2011, cum se stabilise în urma a șase rapoarte pozitive de evaluare.

al doilea refuz: septembrie 2011. Au votat împotrivă Olanda și Finlanda, dar împotriva extinderii erau și Germania, Franța și Austria, chiar dacă au votat favorabil. Motivul invocat: MCV! Referindu-se la Bulgaria și România, ministrul olandez pentru Imigrație, Gerd Leers, spunea atunci: „În acest moment, este limpede că sunt deficiențe în domeniul anticorupției și a combaterii criminalității organizate”.

al treilea refuz: 8 februarie 2012. Olanda anunță că are nevoie de două rapoarte pozitive privind MCV pentru a vota pentru extinderea Schengen cu Bulgaria și România. După referendumul de suspendare a lui Băsescu, la 1 septembrie 2012, comisarul european pentru justiție și vicepreședinte al Comisiei Europene, Viviane Reding, declara: „Menținem o supraveghere atentă după lupta politică teribilă din iulie și august”.

al patrulea refuz: 8 martie 2013. S-au opus Germania și Finlanda, motivînd cu acel raport MCV din 31 ianuarie 2013.

Din 2015 pînă anul trecut au fost mai multe momente în care se părea că România și Bulgaria vor adera la Schengen, însă, în ciuda declarațiilor favorabile ale oficialilor europeni, acest deziderat nu s-a realizat nici măcar în cele șase luni de la începutul anului 2019, cînd România a deținut președinția Consiliului Uniunii Europene.

Pandemia și apoi războiul din Ucraina a făcut ca atenția UE să fie acaparată de aceste probleme, chestiunea Schengen rămînînd marginală. Ce s-a întîmplat la sfîrșitul anului trecut, se știe: Croația, venită pe turnantă, a primit votul favorabil, Bulgaria și România au rămas iarăși pe dinafară.

Spațiul Schengen cuprinde teritoriul a 27 de state, dintre care patru nu sînt membre UE (Islanda, Norvegia, Elveția, Liechtenstein). În afara spațiului Schengen mai sînt azi România, Bulgaria și Cipru, considerate, după mai bine de un deceniu de la intrarea în UE, „viitoare” state membre!

În perspectiva viitoarei reuniuni JAI, România nu mai este monitorizată cu MCV, nu mai are o criză politică majoră și, totuși, situația pare mai dificilă decît în anii trecuți. Și asta din cauza unei clase politice incapabilă să gestioneze cauzele respingerii cererii de aderare, la care se adaugă impasibilitatea președintelui Klaus Iohannis în fața problemelor țării, preferînd să-și petreacă fiecare weekend la Sibiu, alături de soție, în loc să acorde acest timp întîlnirilor cu cei trei oficiali ai țărilor de care depinde punerea pe ordinea de zi a lărgirii spațiului Schengen (Olanda, Austria, Bulgaria), astfel încît România să primească, în sfîrșit, statutul de membră.

P.S.1. Sper ca politicienii noștri și agenții lor de influență să nu provoace acum un val de revoltă împotriva Suediei, căci totul depinde acum doar de ai noștri și de capacitățile lor profesionale. Declarația suedezului Lars Danielsson este semnificativă: „Nu depinde în primul rând de noi, ci de părțile implicate”!

P.S.2. Deja, pe la unele televiziuni, politicienii sugerează că ar fi mai bine să ne pregătim pentru perioada președinției Spaniei, adică în a doua parte a anului! De ce? Să vă mai odihniți puțin?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 24
Ion Spânu 1818 Articole
Author

32 de Comentarii

  1. Chiar nu ne mai puteti slabi cu Schengen?? Chiar nu va e destul? ?Chiar nu intelege NIMENI ca nu intram in Schengen orice ar fi..O tinem ca gaia matZu,Schengen,Schengen,Schengen..dovediti maturitate si uitati subiectul asta deja olteneZcu??
    Pacat de spatiul ‘tipografic”

  2. Iar o luam de la capat ,am terminat cu Covidul, o luam cu Schengenul,nu se mai potolesc gazetarii

  3. Pentru ce vă mai trebuie schengen?…
    Țara asta se va dezintegra în cel mult 5 ani!…va deveni o garnizoană a americii!

  4. Declarația surprinzătoare a lui Peskov despre bătălia de la Soledar. „Să nu ne grăbim”

  5. Categoric cauzele sunt la politicienii, demnitarii romani de 2 bani. Ce asteptari sa ai de la Iohannis cand el chiar pentru asta si multe altele a fost ,,plantat” la Cotroceni ?! Astfel de negocieri se poarta cu toate armele pe masa si noi vrem rezultate pozitive de la Ciuca, Aurescu, Bode, Predoiu, s.a. !

  6. Dle Spanu, daca era sa depinda de atitudine supusa si impaciuitoare din parea nnoastra care pupam de 30 de ani multe parti moi ale unor idioti din strainatate, intrarea noastra in schengen se intampla de mult, ca am fost campioni absoluti la asta ( nu noi, ci simpletonii fara spinare si cultura care ne ‘conduc’ ). Deci mai mult servilism nu poate rezolva nimic. Ce putea rezolva era o palma peste botul companiilor austriece cum ar fi interzicerea exportului de lemn neprelucrat, marirea redeventelor OMV, controale la austrieci ca la firmele prapaditilor de romani, boicot real al populatiei al bancilor austriece, adica chestiuni pentru care nemarul ala sa aiba de dat explicatii acasa. Dar Ioanis se supara numai cand nu ii iau servitorii paltonul, nu cand colonia are de suferit. Si imi e teama sa cred ca dvs poate nu aveti aceasta atitudine servila dintr-o evaluare incorecta…

  7. Romania indeplineste toate criteriile de aderare.de mai bine de 10 ani!deci,sa ne gociem ce,domnule autor?d-voastra ce si cum ati „negocia”?vorbiti de diplomatie,dar ce s-a intamplat pana acum are vreo legatura cu diplomatia si respectul intre state?
    Politrucii romani sa caute si sa gaseasca curaj,demnitate,patriotism,inteligenta pentru a LOVI si ei in interesele austriei si a olandei.pana atunci nu pupam schengen.

  8. Domnule Spânu sunteți în toate mințile? Să nu ai parte de prostul harnic! Vreți iarăși deplasări costisitoare cu avionul privat închiriat, cazări la hoteluri de extra lux, rochițe doamna și costume domnul președinte Iohannis, cedări de suveranitate, vânzări pe bani mărunți ceva din bruma de bogății rămasă României, toate având rezultat ZERO pentru cetățenii români, doar nouă premiere obscură pentru domnul președinte Iohannis. Cu SIE actual, cu misterul de externe și guvernarea actuală, cu atitudinea slugarnică a României fată de USA și UE este pierdere de vreme și mulți și de mulți bani. Doamne ferește de o situație urâtă pentru NATO și UE fiindcă atunci, ca să bage România și pe români în linia întâi a conflictului, ne vor oferi zăhărelul toxic Schengen.

  9. Si ce ma rog ar putea sa faca ficusul national, daca ,,d-nii” austrieci nu vor?
    -De nationalizat bancile cu capital majoritar austriac nu poate si nici nu vrea.
    -Sa nationalizeze sau sa interzica taierea padurilor ptr firma Sweihoffer, nu poate ca-l dau aia in gat cu spagile pe care le-a luat de la ei.
    Cu alte cuvinte, ii cerem ficusului o misiune imposibila.
    Luati-va gandul de la Shengen. Oricum Romania va vota ptr primirea Suediei in NATO. Lingai am fost, lingai vom muri……[Rumburak]

  10. Să fie oare România prea mare pentru o deplasare București-Sibiu ?
    Se impune cu necesitate o reducere teritorială pentru a atenua efectele acestei distanțe inadmisibil de mari ??
    La următoarele alegeri , ar trebui să votăm numai candidații cu domiciliul în Sectorul Agricol Ilfov !!

  11. Isterie? Nu .. reactie santoasa- austricatii trebuie plesniti peste rat! Ca sa se stie!!!
    Si nu eu unu Ghita zice asta .. ci unu George Friedman (de la Geopolitical Futures si Stratfor) :”Romania trebuie sa invete sa fie mai periculoasa pentru a exista, sa fie un risc pentru rusi, germani si, de ce nu, americani”.

  12. Omule,nu înțelegi că ei nu știu că existăm de aia nu intram!

  13. Cu cine sa fie România periculoasa? Cu armatele de videochatiste și maneliști? Cu trotinetistii-cozi de topor? Cu politicieni lacomi și slugarnici degrabă vânzători? Prostia e periculoasa dar nu pentru adversari…

  14. acest personaj, vesnic cu un picior in „ceva” (masina, bicicleta, barca, avion etc. cu palton cu tot), gata de fuga, care topaie pe loc de nerabdare sa-si termine mandatul „cu bine” pentru a parasi degraba Tara care nu-i a lui, pentru a-si pastra privilegiile de ex-president intacte si pentru a huzuri la soare pentru restul vietii lui, inainte de a mai face alte tampenii, TREBUIE SA RASPUNDA PENTRU IMPINGEREA ROMANILOR LA IMBOLNAVIRE SI MOARTE, IN NUMELE „BINELUI COMUN”! TREBUIE SA RASPUNDA PENTRU INCALCAREA CONSTITUTIEI, TALHARIE DIN AVUTUL STATULUI, DISTRUGEREA TOTALA A ECONOMIEI SI INDATORAREA NOASTRA! SI NU IN ULTIMUL RAND PENTRU GENOCID!
    https://r3media.ro/video-cand-iohannis-vorbea-natiunii-despre-efecte-adverse-imaginare-raportul-autoritatilor-privind-ultimii-arata-ca-presedintele-iohannis-a-mintit-ar-trebui-sa-demisioneze/

  15. Reiau. Dacă s-ar vrea,s-ar putea.
    1. Condiționarea de: Interzicerea tranzitului de armament pe teritoriul tarii.
    2. Blocarea ajutoarelor pentru ucrainienii care s-au stabilit în tara si solicitarea ca acestea sa fie plătite de către UE.
    3. Revenirea la termenii contractuali pe resursele din Marea Neagra de pe timpul lui Dragnea.
    4. Condiționarea votului în cazul aderării la NATO a Suediei și Finlandei.
    5. Condiționarea aderării de votul pentru viitoarele sancțiuni impuse Rusiei.
    6. Renunțarea la achiziționarea de armament și redirecționarea sumelor spre educație.
    7. Interzicerea tăierii pădurilor pentru materii prime, ci numai pentru produse finite- mobila- o perioada de 10 ani.
    8. Impozitarea multinatoonalelor pe cifra de afaceri. Etc.
    Dar cum slugărnicia nu are limite, ai noștri nu vor face decât plecăciuni, omleta din oua clocite și buze tuguiate spre USA și UE. Sunt convins ca totul nu e decât apa de ploaie pentru a ne spala putina cu brânză a speranțelor deșarte. Unde e parsivitate, rea vointa, trădarea intereselor naționale, pupincurism nu are cum creste demnitatea și dragostea fata de țară. Eu zic sa revenim la marile noastre framantari: Ucraina, frații Tate, bolile lui Putin, covidul, gripa aviara și firește pensiile speciale. Un interviu cu Rareș Bogdan ar fi unt pe pâine prăjită cu usturoi. A, da uitasem. Încălzirea globala. E cald afara. Nu avem zăpadă, dar avem politicieni cu mintea înghețată, tinuta la congelator și scoasa pe piața după termenul de valabilitate. E bine și asa. Tot se găsesc milioane care s-o consume cu satisfacție.

  16. Nu ne este clar faptul ca Romania daca vrea sa intre in Schenghen trebue sa plateasca la fel cum a platit si atunci cind am intrat in EU sarlatanilor capitalisti occidentali, care ne-au jupuit de tot ce aveam in tara asta de cind am intrat in EU ?

  17. Sa conduca online.Si asa bate drumul de pomana la bucuresti.Are o gramada de consilieri care „se ocupa”.Se citeste mai usor pe camera si nu mai e nevoie sa dea cin maini.

  18. Stai linistit: stiu foaaarte bine! Stiu ca nu vor mai avea unde sa-si plaseze deseurile toxice. Stiu ca nu mai au alte oferte pentru forta de munca extrem de ieftina (toate variantele „Drumurilor de Matase fiind abandonate, ” ca.. razboi” s.a.m.d.). Stiu ca exista aerogelul decoperit prin anii 30, (ce ar face incalzirea caselor pe timp de iarna, posibila cu o simpla lumanare aprinsa).Stiu ca aluminiul nanogalvanizat (deocamdata scump de produs) ar permite, daca bem apa si (scuze!) facem Pi-Pi pe dansul, are randament de producere , in trei minute, de suficienta energie foarte verde, etc. Pierdem vremea cu razboaie/politicieni de 0,000000(1) bani! Noi „o ardem” panouri solare/ mori de vant/polistiren/ Patriot/…..Politica nu are legatura cu viata Cetatii.

  19. Klaus, lasa Bucurestiul si cara-te la Sibiu pentru totdeauna! Ai huzurit destul si ai distrus tot ce-ai putut.

  20. …stire la tv privind abandonul scolar:pe primul loc, sibiul…eu zic sa lasam sibiul definitiv…nu doar pt doua luni…oricum, de acolo a venit lovitura capitala…pt tara…

  21. Evident că lucrurile s-ar mișca mult mai bine dacă ați alunga leneșul de la Cotroceni și alți câțiva paraziți. Cum ar veni: CURĂȚENIE că vă ia mama drcu! Pt asta ar trebui să ai și 00!

  22. apropos de abandon scolar: TOTI COPIII AR TREBUI SA NU SE MAI DUCA LA „SCOALA”. ASTA NU ESTE SCOALA ESTE SPALARE PE CREIERI. PARINTII IN STRADA PANA CAND SCOALA REDEVINE SCOALA. asta ar trebui facut. asta daca romanii nu ar dormi si ar fi sheeple, cei mai multi dintre ei, din nefericire… stiu de ce pleaca tinerii de aici mancand pamantul (ceea ce eu nu am vreut sa fac, am simtit ca imi pierd „eadacinile”). nu ai cu cine. si daca nu ai cu cine nu ai nici cu ce.

  23. Citesc comentariile si ma ung la inima.
    Nu ne trebuie SCHENGEN.Este un vis care nu se va materializa.
    Afara cu tot ce este austriac.Sa nu mai auzim de ei.
    Iohanis…ramai la Sibiu si sibienii sa se spele pe cap cu tine.
    Auf wiederseen .Lasa-ne in prostia noastra.

  24. Cum sa treaca la treaba? Dar timpul ii apartine? Nu , este al stapanilor lui. Nu vreti sa intelegeti ca sluga face doar ce ii cer stapanii? Si stapanii ii cer sa nu faca nimic pentru colonie, doar impotriva ei.

  25. AUF WIEDERSEHEN FICUS: va garantez ca romanii ca mine NU vor nici un schengen. SI SUNTEM MULTI. asta este „visul” securistilor care au acaparat TOATE FIRMELE DE TRANSPORT PENTRU A-SI DUCE PE NE-VE SI RAPID, IN CAZ DE MODEL UCRANA IN ROMANIA, FURACIUNILE AFARA din Romania.

  26. Întotdeauna poate exista un element surpriză. Știi zicala: să nu zici hop pănă….

  27. Este timpul sa trecem noi la treaba , sa infiintam partide politice care sa is faca treaba fara interferenta securistilor din serviciile secrete.

    Cit despre Iohannis cu ai lui sunt expirati politic , au avut 30 de ani la dispozitie si Romania este in pragul dezastrului: economia inexistenta si populatia imprastiata in lume .Acesta este rezultatul „emanatiilor” politice provenite din rindul securistilor de rit vechi sau de rit nou!

    A venit timpul sa ii dam jos, cit se mai poate, daca nu vom avea soarta celor care nu mai au o tara (palestinieni , sirieni ….. lista este deschisa)

  28. Sibiul nu mai poate da un nou Președinte Romîniei.
    Se pregătesc : Șelimbăr și Cisnădie !!

  29. Prin refuzul sistematic al.admiterii Romaniei in spatiul Shengen, Romania este exclusa de facto din UE si nu ne ramane decat sa incepem procedurile de iesire oficiala a Romaniei din UE. Situatiile clare sunt de dorit in locul ambiguitatii si deciziilor arbitrare ale UE in ceea ce ne priveste.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.