Studiu: Peste jumătate dintre români au acest necaz

Peste jumătate dintre români (58%) declară că le va fi foarte greu să achite facturile pentru utilităţi în iarna care vine, procentul fiind mai ridicat în cazul tinerilor între 25 şi 34 de ani (64%), conform unui studiu realizat de o companie de cercetare de piaţă.

De asemenea, jumătate dintre respondenţi declară chiar că sunt îngrijoraţi că nu vor reuşi să îşi încălzească locuinţa, iar 48% se aşteaptă să existe întreruperi de furnizare a căldurii din cauza infrastructurii vechi.

„Creşterea preţurilor este cea mai mare îngrijorare a românilor la acest sfârşit de an. Scumpirile îi îngrijorează pe români mai mult decât alte nelinişti din cadrul societăţii. 40% dintre români declară că valoarea facturii pentru energia electrică sau gazele naturale este cel mai mare motiv de nelinişte pentru perioada următoare, iar 25% se declară îngrijoraţi de creşterea preţurilor pentru articolele de bază. Pe de cealaltă parte, doar 13% dintre respondenţi se declară îngrijoraţi de extinderea conflictului de la graniţele României, 10% de nivelul corupţiei din ţară, iar cei mai puţini, 5%, mai sunt îngrijoraţi de un nou val al pandemiei Covid-19”, se arată într-un comunicat al companiei Reveal Marketing Research, care a realizat studiul.

În ceea ce priveşte comportamentele de consum şi utilizare a utilităţilor, 58% dintre români declară că temperatura din casă va fi mai mică în iarna aceasta decât în anii anteriori, cu precădere tinerii între 25 şi 34 de ani (71%). Jumătate dintre respondenţi vor folosi mai multe metode de încălzire a locuinţei, iar 32% iau în calcul chiar deconectarea de la serviciul public de termoficare.

Nivelul de optimism este extrem de scăzut în rândul românilor, doar 18% dintre aceştia declarându-se optimişti, în timp ce 43% sunt mai degrabă pesimişti cu privire la nivelul de trai pentru iarna care urmează. Cei mai pesimişti sunt cei cu vârste cuprinse între 45 şi 55 de ani (52%).

Pe de altă parte, românii au început deja să se pregătească de facturi record în această iarnă, iar economisirea este cuvântul de ordine. Costurile crescute cu utilităţile au determinat schimbări în comportamentul de consum şi cumpărare. 55% dintre români declară că au renunţat să mai cumpere produse care nu sunt esenţiale, într-o măsură semnificativ mai mare persoanele de peste 65 de ani (65%). 18% declară că şi-au reînnoit contractul cu furnizorul de energie sau gaze naturale pentru a obţine un preţ mai bun, iar 13% că au schimbat chiar furnizorul. Doar 22% dintre români declară că nu au luat până în prezent măsuri pentru a se pregăti pentru iarna care urmează.

Referitor la soluţiile pe care românii le iau în calcul pentru sezonul rece, 48% declară că vor reduce consumul de energie electrică, într-o măsură semnificativ mai mare bărbaţii (53%), dar mai ales persoanele peste 65 de ani (72%). Pe de altă parte, 42% dintre români sunt pregătiţi să se îmbrace mai gros în casă, iar 29% vor opri încălzirea în camerele neutilizate şi vor folosi apa la o temperatură mai scăzută.

Centrala termică pe gaze naturale este considerată a fi cea mai puţin costisitoare metoda de a încălzi locuinţa (43%). Un aspect aparte îl reprezintă perspectiva tinerilor între 18-34 ani, un sfert dintre aceştia considerând soba/ şemineul pe lemne cea mai ieftină soluţie, comparativ cu doar 16% dintre cei peste 34 ani.

Pe de altă parte, centrala termică electrică este percepută ca fiind cea mai puţin economică metodă de încălzire a locuinţei (9%).

Studiul mai semnalează că în prezent, 28% dintre români declară că intenţionează să îşi schimbe, în următorul an, metoda de încălzire a locuinţei, în special cei care folosesc o centrală termică electrică (58%) sau pe lemne (52%).

Un procent de 17% dintre cei chestionaţi declară că beneficiază de ajutorul oferit de stat pentru încălzirea locuinţei. Tinerii între 18-24 de ani (24%) şi persoanele peste 55 de ani (22%) beneficiază într-o măsură mai mare de acesta. Cei care beneficiază de acest ajutor din partea statului îl văd benefic într-o măsură foarte mică, doar 16% dintre aceştia considerând că acoperă cheltuielile cu încălzirea într-o măsură mare. Peste jumătate dintre români, îndeosebi cei tineri – 18-24 ani (61%) şi cei între 45 şi 55 de ani (73%), consideră că ajutorul pentru încălzirea locuinţei oferit de stat nu este suficient.

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 19-24 octombrie 2022 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, utilizatori de internet. Mărimea eşantionului a fost de 1.003 respondenţi, iar eroarea maximă de eşantionare este +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%.

Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piaţă full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development, cu o expertiză în peste 20 de industrii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

9 Comentarii

  1. E multa panica, Lasa ca isi pun rumanii
    Fotovoltaice, 15.000 euro pentru o putere instalata de 5 KVA, cu 17 la suta grad de utilizare anuala efectiva….Sa te tot incalzesti, sa te tot iluminezi…Nu e dracu asa de gri..

  2. Ati vrut democratie si piata libera in 1989?
    Acum mancati democratie, egalitate, electricitate si caldura pe paine.

  3. „Peste jumătate dintre români (58%) declară că ”

    Declara din burta, ca o iarna adevarata, ca in ’84-’86, n-a venit inca. Scrieti minciuni, sa stringeti bani de platit facturoaie, ca pana acum ati platit facturici.

  4. Totuși 42 % din repondenți pot plăti, adică bugetarii, miliția, magistratura,tocmai ăia care vor să iasă la pensie la 45 de ani!…
    Mai rău era dacă ăștia munceau efectiv, ce dracul făceam cu atâta plus valoare adusă PIB-ului!…
    Trebuia să dăm uniunii europene, nu dle Iohannis ?…

  5. Ha, ha, ha, 17% inseamna 62 zile pe an, adica vreo 2 luni din 12 !!! Continuati … cu Ursula, baba se ofera sa faceti dus cu ea, pentru economie !

  6. Pai sa meargă sa negocieze cu bancile,cu furnizorii de utilități,așa cum au fost “învățați”de dreapta votată in 2019.
    “Romani fericiti,Romania Normala,Romania lucrului bine făcut”,luați si va bucurați de ceea ce ați votat,ceea ce v-ați dorit..

  7. Am ajuns in „Epoca de aur”. De data asta datorita vestului nu lui Ceausescu. Dictaturile indiferent de natura lor au talentul asta de a duce economia si nivelul de trai in gard. Si de a ridica minciuna, propaganda si incompetenta la nivele incredibile.

  8. Pentru romanii din apartamente cel mai ecologic mijloc de incalzire sunt centralele individuale pe gaz. S-ar face enorm de multa economie, s-ar reduce si pierderile de transport (agent termic dar si transport de electricitate). Este mult mai ieftin sa finantezi particularii sa-si instaleze centrale individuale (fara sa le ceri banii inapoi) decat sa repari o infrastructura de incalzire centralizata. Ma intreb si eu asa ca romanu’: Putem sa facem o companie a ”proprietarilor de locuinte” care sa cumpere energie electrica direct de la furnizor (din ”piata”) si sa o distribuie la un pret rezonabil? Pana la urma putem sa fim si noi ”baieti destepti”! Va iubesc! Curaj!

  9. Un român ai dreptate dar și la bloc sunt ipocriți care vor să se îmbogățească și să își fure vecinii de scară , de palier
    , Din păcate trăiesc alături de.noi idioți care se ocupă cu fapte rele , trec peste cadavre ….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.