Petroliștii nu vor să vândă gaze la prețul mic

A general view of Al-Sheiba oil refinery in the southern Iraq city of Basra, May 24, 2005. Members of the Iraqi border police were on alert after receiving information that major oil refineries in Basra would be attacked by insurgents this morning. REUTERS/Atef Hassan
Petroliștii sunt nemulțumiți că au fost obligați să vândă în piață o anumită cantitate de gaze la preț de Baumgarten, Viena, bursa referință pentru întreaga Europa Centrală și de Est. Aici, fiind un preț semnificativ mai mic decât pe piața locală – aproape la jumătate, este prea mic, spun petroliștii, și le-ar provoca pierderi, ceea ce va avea ca efect închideri de sonde. Companiile românești spun că nu pot vinde la acest preț pentru că la noi sunt costuri mai mari de producție a gazelor decât se înregistrează pentru gazul rusesc, cel care face, de fapt, prețul de hub de acolo. Ei au scris Guvernului o scrisoare, prin care cer să poată vinde gazul la prețurile pieței din România, mai mari decât la Viena, dar încă nu au primit un răspuns. Între timp însă, deși gazul se ieftinește în piață, nu se vede asta și în ofertele către populație al furnizorilor mari.

Petrom și Romgaz, cele două companii producătoare de petrol și gaze ale țării, sunt nevoite să respecte o nouă reglementare, de la 1 iunie: 30% din producție trebuie vândută la un preț plafonat la 95% din prețul de tranzacționare a gazelor de la Central European Gas Hub (CEGH) Austria. În condițiile în care programul de ofertare presupune scoaterea la licitație a cantităților de gaze cu livrare luna următoare, trimestrul următor, sezonul următor (vară/iarnă) și anul următor, la 95% din prețul de la CEGH, gazele cu livrare până în sezonul rece se scot la licitație la un preț maxim  sub 38-40 de lei, cât ar fi costul de producție al Petrom și Romgaz.

Programul a fost impus de ANRE cu scopul de a crea lichiditate în piața de gaze și de a permite furnizorilor să aibă acces la gaze ieftine pentru a le putea livra populației, în contextul liberalizării pieței de gaze de la 1 iulie, moment la care prețul reglementat de 68 de lei/MWh, cu care producătorii români trebuie să vândă gaze furnizorilor pentru consumul populației, va dispărea.

În contextul pandemiei COVID, care a redus consumul, al unei ierni trecute mai blânde, și al faptului că a rămas mult gaz în depozite, prețul gazelor s-a prăbușit, inclusiv la hub-ul din Austria, unde prețul este făcut de fapt de gazele exportate de Gazprom.

Ce spun petroliștii este că au fost păcăiți pentru că, înainte de a se publica Ordinul ANRE referitor la acest Gas Release Program, se înțeleseseră în consultările cu furnizorii și cu reprezentanții reglementatorului ca acel procent să fie de 20%, or el a ajuns să fie de 30% din producție. Industria de petrol și gaze încercase să obțină o referință de preț mai mare, prețul CEGH plus costurile de transport, sau să vândă gazele prin acest program la prețul la care s-au făcut tranzacții pe piețele din România (mai mare decât referința CEGH) , dar Ordinul final al ANRE nu a ținut cont de aceste solicitări.

Niciun beneficiu pentru populație

În ciuda faptului că producătorii români sunt obligați să pună gazele pe piață la preț mic, acest lucru nu se vede în facturile populației. Marii furnizori au venit cu oferte de preț egal cu cel reglementat pentru contractele care ar urma să fie încheiate după 1 iulie în ciuda faptului că vor putea face achizițiile de marfă la un preț din ce în ce mai mic. Ei vor așadar să-și maximizeze profiturile, nici măcar să și le conserve.

Nu mă aştept la o scădere senzaţională a preţurilor de la 1 iulie, dar sper ca în câteva luni, poate în cursul anului 2021 deja să fie o concurenţă mai intensă în domeniul gazelor şi pentru consumatorii casnici”, a spus vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

Prețurile sunt pe un trend de scădere. Din păcate, liberalizarea se suparapune cu criza provocată de pandemie, s-a redus consumul, o categorie de clienți a fost exonerată de la plata facturilor. Furnizorii au avut de suferit la încasări, constat o reducere a capacității acestora de a concura pe o piață liberalizată (…)Există un volum foarte mare de gaze înmagazinate, de peste 2 miliarde mc care, la preț de 68 lei/MWh stabilit prin OUG,  la care se adaugă și tarif de înmagazinare, o să ajungă  la 90 de lei/MWh. România nu-și permite să nu consume gazele înmagazinate. Acesta este motivul pentru care nu mă aștept să se reflecte prețurile de pe piețele centralizate în ofertele furnizorilor”, a explicat oficialul ANRE.

Lăcomia furnizorilor

Este 5 euro (24 lei)/MWh gazul la Baumgarten, Viena, referința pentru piețele regionale, iar tendința este , în continuare de ieftinire, având în vedere prăbușirea cotațiilor petrolului, de care gazul este legat. Pe piața locală, gazul costă, în tranzacțiile spot, nu mai mult de 55 de lei/MWh. Din 31 iunie, când piața de gaze se liberalizează, cel mai mic preț pe care-l cere un furnizor, în alimentarea casnicilor, este 120 de lei/MWh. Cum, prin ordin ANRE, prețul de achiziție trebuie aliniat, parțial, și cu Viena, adică cu nivelul cel mai mic, este lesne de intuit profitul pe care îl vizează furnizorii.

Dar, să detaliem. În prezent, prețul de achiziție al gazului, plafonat de stat, este de 68 de lei/MWh, iar achiziția contează în proporție de aproximativ 50% în prețul final , din factură. Distribuția este cam 30%, restul fiind transport și diferite alte taxe. Distribuția, transportul și taxele rămân pe loc, după 30 iunie, dar achizițiile se pot face la prețuri și la jumătate ca până în prezent. Dar prețurile pe care le cer clienților, în piața liberă, sunt practic ca și cele din prezent, deci diferența rezultată din prețul mult mai scăzut al achiziției se duce direct în buzunarul furnizorului. Este adevărat că sunt câțiva furnizori care vin cu oferte sub cele ale celor doi “mari”, dar sunt firme mici și foarte mici, care activează doar regional și garantează prețul o perioadă scurtă de timp(câteva luni), așa că este greu de presupus că vor câștiga încrederea unui număr semnificativ de români.

Cei mai mari furnizori din țară, de fapt cei care își împart țara în două, nord și sud, sunt E.ON și ENGIE. Ei bine, nemții și francezii și-au trimis deja oferta lor pentru casnici, valabilă pentru iulie și încă un an după aceea: 135 lei/MWh, respective 124 lei/MWh, adică exact aceleași prețuri ca în prezent. Ei vor încasa aceleași facturi, deși achiziția gazului va fi făcută la prețuri de, la cum arată piața futures, la sub 50 de lei/MWh, de peste două ori mai puțin decât prețul final. Sunt puține de făcut pentru proprietarul unei gospodării de a obține prețuri mai bune, pentru că, așa cum am precizat deja, doar puțin furnizori au îndrăznit să vină cu prețuri mai mici decât ale celor doi “mari”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Mihai Soare 1073 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Stima noastra si mandria Klaus Iohannis si saracirea romanilor!
    TICALOSI si astia cu gazele si politicienii care accepta asta. Unde e economia de piata aici? Vor sa IMPUNA un pret pe principiul CARTELULUI consumatorilor CAPTIVI! Fara suparare, ce ma intereseaza pe mine este cat PLATESC eu si nu profitul celor care exploateaza gazele! Adica produc SCUMP si nu au piata iar PNLeprele cu Iohannis in frunte incearca sa ne bage pe gat FORTAT gazul lor scump. Daca-i mai ieftin gazul rusesc, de acolo sa cumparam.
    De ce si-ar reduce gazarii mioritici costurile daca stiu ca statul ii obliga pe cetateni sa cumpere la pretul pe care-l impun acesti producatori?

  2. Si in prezent saracii din romania platesc gazele si tot restul mai scump decat bogatii din viena si germania, de aceea au tras bastanii lor cu dintii sa ii aduca pe liberali sa le „liberalizeze” profiturile in sus. Furnizorii locali au preturi de productie mai scumpe decat in afara? de ce? petrom a investit de cand se stie in tehnologii si resurse, romgaz nu a ramas nici el pe loc si atunci de ce atitea minciuni ? merita sa fie boicotati pe toate partile.

    • Nu s-a dat „Ordinul de Zi pe Unitate” in batalioanele de #hastagisti pentru iesitul „spontan” in strada

  3. cretinii ies in strada pt statul securist de drepti si pentru dreptul mafiei corporatiste de a jefui romanii fara nici o limita…. acum e mucles pe unitate

  4. Babaieti,postaci fara minte,vedeti ca ANRE,reglementatorul legal in domeniul energiei este sub tutela pesedista.
    De ce le permite ANRE sa vanda scump? Intrebati-l pe Ciolacu sau in Kiseleff,la PSD.

  5. Ordinul si spaga vor lamuri situatia in favoarea producatorilor de gaze tot asa cum Orban va ataca actul normativ prin care PSD a inghetat vanzarea pamanturilor romanesti strainilor. Printul mostenitor din Abu Dhabi l-a sunat pe Orban – acum trei zile – tocmai in acest scop.
    Dupa Insula mare a Brailei urmeaza alte pamanturi vandute extracomunitarilor.
    Nimic bun nu ne asteapta de la acesti latrai politruci far’de tara pusi pe capatuiala vanzandu-ne tara si viitorul nostru.

  6. Daca nu le convine sa plece dracului de unde au venit!
    Din pacate cainele vagabond doar cu bata il alungi de la macelarie.

  7. „Petroliștii nu vor să vândă gaze la prețul mic”
    Da ? Nu-i nici o problema : marim redeventele si impozitam pe cifra de afaceri ( asa ar trebui sa faca un guvern national )

  8. Si de ce n-a fost schimbat Laslo tokeș Zoltan Nagy-Bebe Klaus din șef la ANRE de ORBAN LUDOVIC? Că a făcut scurtă la semnat pe câți a dat afară? Ori doar s-a lăudat?! Nu cumva e ”de-al nostru”? Român și liberal de viță vercea?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.