Piaţa energiei se află într-un colaps fără precedent

Piaţa energiei se află într-un colaps fără precedent şi ameninţă să transforme inflaţia ridicată din 2021 într-o eră economică teribilă.

Reţeaua complexă care alimentează lumea este extrem de afectată. Blocajele lanţului de aprovizionare, politicile guvernamentale şi pregătirea precară din mai domenii au făcut ca ţările să se lupte pentru a-şi menţine economiile în plină desfăşurare, scrie ZF.

Aproape fiecare economie majoră a contribuit la haosul din prezent. Chinei îi lipseşte o cantitate adecvată de cărbune din cauza mineritului încetinit şi a refuzului de a importa din Australia. Acest lucru a dus la scăderea energiei şi la întreruperea activităţii mai multor fabrici, potrivit Business Insider.

Criza nu se opreşte aici. Extragerile de petrol din SUA nu au revenit la intensitatea de dinainte de criză, lăsând aprovizionarea mult sub cererea masivă a lumii. Rusia a înrăutăţit problema hotărând să nu-şi trimită gazul natural către Uniunea Europeană.

Cantitatea insuficientă de gaz natural a tras centralele electrice din lume înapoi în timp. Petrolul, care este utilizat mult mai rar în producţia de energie electrică decât cărbunele sau gazul, este din nou la modă, deoarece ţările caută alte modalităţi de a-şi alimenta economiile, a declarat joi Agenţia Internaţională pentru Energie.

Cu toate acestea, nici petrolul nu mai este la fel de accesibil. Preţul petrolului a atins 81,25 dolari pe baril, cel mai mult din 2014.

Toate sursele de energie ale lumii intră-n colaps. Nu există nicio soluţie rapidă, iar presiunile „nu vor fi cedate în deceniile următoare”, a declarat IEA (International Energy Agency) în cel mai recent raport al World Energy Outlook.

Criza energetică are efecte secundare şi în alte părţi. Mărfurile pe care China le exportă sunt în cantitate redusă, ceea ce duce la creşterea preţurilor de producţie. Preţurile cărbunelui au crescut mai mult decât dublu din iulie. Un deficit de siliciu a împiedicat producţia de semiconductori. În prezent, companiile care se bazează pe fabricile chineze pentru a-şi asambla produsele se confruntă cu restanţe mai mari decât înainte.

Riscurile depăşesc preţurile la gaz şi costurile de încălzire. Economiile avansate sunt deja amestecate în luptele legate de lanţul de aprovizionare. Întreruperile din fabricile din China, India şi a altor giganţi în producţie au întârziat masiv livrările. Vasele cu mărfuri întârzie, iar când produsele sunt descărcate în cele din urmă, lipsa şoferilor de camioane întârzie şi mai mult livrările.

Rezolvarea blocajelor nu este o sarcină uşoară. Întreruperile „se vor agrava înainte de a se îmbunătăţi”, a declarat luni Moody`s Analytics.

„Pe măsură ce redresarea economică depune eforturi pentru a-şi reveni, ceea ce este din ce în ce mai evident este modul în care va fi împiedicată de întreruperile lanţului de aprovizionare care apar la fiecare colţ”, a adăugat firma, potrivit sursei citate.

Dacă guvernele nu îşi pot dezlega lanţurile de aprovizionare suficient de repede, ne putem aştepta ca preţurile să crească îngrijorător de tare. Normalul post-pandemic ar putea include doar întârzieri de expediere, realimentare costisitoare şi mărfuri mai scumpe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

7 Comentarii

  1. Pierdere de vreme. Mai bine uitați-vă la documentarul
    MONOPOLY – Who owns the world? Documentary by Tim Gielen

  2. N-avem noi treabă cu piața energiei. Noi trebuie să-i exterminăm pe nevaccinați, fiindcă îi putem înlocui oricând cu roboți. Roboți pe lămpi, ca să nu ne încurcăm cu semiconductorii de la chinezi.

  3. Calin,
    documentarul ala este doar suprafata.
    Am stat cu ceva timp in urma o noapte ca sa verific ideile din documentarul acela.
    Am ajuns la aceeasi concluzie…4-5 entitati au in proprietate peste 90% din resursele lumii, pamintul pe care traim.
    Iar acele entitati sint in proprietatea unui grup de familii care numara sub 400 de persoane.
    Cu alte cuvinte, Circa 400 de persoane detin peste 90% din pamintul pe care traim.
    Iar chestia asta este perpetuata de sute de ani. Transmit din generatie in generatie puterea, controlul, averea.
    Nu uita ca pina mai acu’ 125 de ani, starea sociala era aceea de nobili si sclavi. Iar asta a fost starea cam in toata istoria civilizatiei. Pentru libertatea pe care o avem azi, sute de milioane de oameni au murit luptind. Si cum noi uitam istoria, ei, stapinii, vor revenirea la starea sociala din trecut. Nobilul are drept de viata si de moarte asupra slugilor. Si nu trebuie sa justifice in fata slugilor deciziile pe care le ia.

  4. Oricum, maimuțele planetare ardeau gazul de pomană; la muncă, ‘raț-ai dracului de puturoși !
    Dictatorul Putin nu vrea să dea drumul la gaze pe conducta subacvatică ? Marele Trump băgase sancțiuni la firmele care au montat-o, acum au rămas și cu ea în brațe; râsul lumii!
    Ucrainenii și polonezii au început să chițăie, pe vechile conducte Putin bagă doar ….biogaz care putem urât de tot .
    China (atelierul lumii) și-a încetinit ritmul, produce numai pentru ea; în restul lumii se produce mai scump, maimuțele planetare sunt leneșe, vor numai drepturi și nema muncă .
    Mda, se scoate și subvenția la gigacalorie, e cam nasol; trebuie să ne apucăm și noi de treabă !

  5. SUA, Rusia, China sunt argumente aberante, defapt lipsa de argumente, nicio legatura cu ROM. Criza este artificiala si provocata de pretul obraznic dorit a fi impus de catre Germania si Franta in tarile europene vasale. Eu ma intreb daca conducatorii acestor tarii au inteles aparitia si finalul Revolutiei franceze. Poate o reamintire ar fi benefica pentru toti.

  6. La un moment dat era de așteptat.. Doar globalizarea și societatea de consum te-au invățat să nu mai știi , să nu mai faci nimic, ci să fii exclusiv consumator, recte murdăritor al planetei.. Ai invățat ca doar să apeși un buton, sau doar să faci eventual câțiva pași,..LA BIROU,. Rețeta ar fi simplă și se incadrează in cerințele VERZI ale UE.. Electrificarea individuală a gospodăriilor.. Adică UE , statul să sprijine cetățeanul de a-și face casa, gospodăria ACTIVĂ, Deci să-și producă singură necesarul de energie.. Azi există soluții, chiar multe in funcție de imprejurări..Iar nole construcții să nu fie aprobate decât dacă sunt ACTIVE, și REFOLOSESC APA de trei ori in gospodărie , neproducând apă uzată, ci doar ingrășământ pentru flori.. E posibil și mai ieftin in comparație cu alte investiții mărețe, care presupun și infrastructura..

  7. Vinovata este coalitia PNL-USR-UDMR. Ei au distrus piata energetica din Romania si ne-au facut milogi la altii. La BRUTARIEEEEE!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.