Pinalti și-a recunoscut vinovăția

Procurorii DNA Ploiești au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției în cazul lui Gheorghe Ștefan, fostul primar din Piatra Neamț, aflat în penitenciar, în dosarul privind finanțarea ilegală a PDL, în care este acuzat și Vasile Blaga.

Gheorghe Ștefan, care la data faptelor era și vicepreședinte al PDL, partid aflat la guvernare, este acuzat de trafic de influență și folosirea influenței funcției de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

„În prezența apărătorului ales, inculpatul Ștefan Gheorghe a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 ani închisoare și interzicerea atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor”, se precizează în comunicat.

Potrivit procurorilor, faptele de care este acuzat Gheorghe Ștefan au fost comise în perioada 2009 — 2012.

„Inculpatul Ștefan Gheorghe, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, în scopul obținerii de sume de bani atât pentru sine, cât și pentru partid, și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană”, se menționează în comunicatul DNA.

Conform aceleiași surse, Gheorghe Ștefan i-a spus persoanei numite prin influența sa că va fi menținută în funcția de conducere la compania națională din energie doar dacă îi vor fi atribuite societății reprezentate de un om de afaceri din anturajul său o serie de contracte de achiziții servicii și produse IT. Prin încheierea contractelor în urma unor licitații trucate, directorul respectiv a transferat la partid o anumită sumă de bani, reprezentând un procentaj prestabilit.

„În paralel, inculpatul Ștefan Gheorghe i-a promis omului de afaceri că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma sa să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Blaga Vasile, trimis în judecată de procurorii anticorupție la data de 28 noiembrie 2016”, se mai arată în comunicat.

Dosarul de urmărire penală, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției, au fost trimise la Tribunalul București.

La începutul lunii octombrie, Gheorghe Ştefan a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare în dosarul ”Microsoft”.

În 28 noiembrie, procurorii DNA Ploieşti l-au trimis în judecată pe Vasile Blaga, pentru trafic de influenţă, în dosarul în care erau urmăriţi penal fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă. Potrivit procurorilor, care au dispus disjungerea cauzei, în perioada 2011-2012 Blaga ar fi primit în patru rânduri, prin interpus, suma de 200.000 de euro, precum şi 500.000 de euro de la fostul edil.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.