Planul diabolic al „vampirilor” care au ratat afacerea Roşia Montană

Marele eşec al miliardarilor Beny Steinmetz (Israel), Seth Klarman (SUA) şi John Paulson (SUA) la Roşia Montană s-a transformat într-o acţiune în justiţie împotriva statului român, acolo unde compania Gabriel Resources încearcă să scoată compensaţii de 4 miliarde de dolari. Acest caz de corporaţie contra stat ar putea fi multiplicat în Regatul Unit în cazul în care un controversat acord comercial între Marea Britanie şi SUA – TTIP – va fi aprobat. „Ce se întâmplă în România este un semn terifiant a cea ce s-ar putea întâmpla dacă va fi aprobat TTIP. Vampirii corporatişti au rămas fără sânge şi nu vor avea linişte până când nu vor fi supt banii unui stat suveran şi îi vor fi distrus marţi părţi ale teritoriului său”, scrie Kevin Smith într-un articol apărut în The Independent.

Gabriel Resources, companie controlată de miliardarii mai sus menţionaţi, a încercat să dezvolte o mină de aur în România, care implica distrugerea a patru vârfuri de munte. Au fost temeri că acest lucru ar lăsa în urmă un lac de reziduuri toxice, cu apă cu cianură. Confruntat cu manifestaţii ample de stradă, Parlamentul a decis să nu dea curs acestei investiţii. Gabriel Resources nu s-a lăsat şi a acţionat România în judecată la Curtea de Arbitraj. Kevin Smith susţine că istoria de la Roşia Montană s-ar putea repeta prin TTIP. Acest parteneriat va permite corporaţiilor americane să dea în judecată statele membre UE şi tuturor corporaţiilor Uniunii Europene să dea în judecată guvernul SUA.

În plângerea făcută la Tribunalul de arbitraj Centrul Internaţional al Băncii Mondiale pentru Rezolvarea Disputelor legate de Investiţii (ICSID), Guvernul României este acuzat că a încălcat prevederile tratatului de investiţii cu Canada. Gabriel Resources susţin că autorităţile din ţara noastră „au blocat şi împiedicat implementarea proiectului, fără un proces echitabil şi fără a oferi despăgubiri, Gabriel Resources fiind privată efectiv, în totalitate, de investiţiile pe care le-a făcut”.

Plenul Parlamentului European a aprobat luna trecută recomandările către negociatorii Comisiei Europene pentru viitorul TTIP cu 436 voturi la 241 şi 32 abţineri. Una dintre cele mai importante recomandări se referă la mecanismul de soluţionare a litigiilor stat-investitor. „Să se asigure că investitorii străini sunt trataţi în mod nediscriminatoriu, fără a beneficia de drepturi sporite faţă de investitorii interni, şi să înlocuiască mecanismul de soluţionare a litigiilor dintre investitori şi state cu un nou sistem de soluţionare a acestor litigii, care să se supună principiilor democratice şi controlului democratic, în care posibilele cauze să fie examinate în mod transparent de către judecători profesionişti, independenţi şi numiţi public, în cadrul unor procese publice, care include o cale de atac, care asigură consecvenţa hotărârilor judecătoreşti şi respectarea jurisdicţiei instantţlor UE şi ale statele membre şi faptul că interesele private nu pot submina obiectivele de politică publica”, se spune în documentul de recomandare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4937 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.