Planurile NATO care implică şi România

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că a discutat cu premierul Ludovic Orban despre tensiunile recente din Orientul Mijlociu. Secretarul general al NATO a precizat că situația în regiune rămână una volatilă și „nu este în interesul cuiva de a avea un nou conflict”.

„Domnule prim-ministru, tocmai ce am discutat despre recentele tensiuni din Orientul Mijlociu. Situația din regiune rămâne volatilă și fragilă. Nu este în interesul cuiva de a avea un nou conflict. Pacea și stabilitatea în Orientul Mijlociu sunt importante pentru toți aliații NATO iar aceștia continuă să se consulte în strânsă relație. Ieri (miercuri – n.r.) am vorbit cu președinte Trump. A cerut ca NATO să fie mai implicată în Orientul Mijlociu. NATO are potențialul de a contribui mai mult la stabilitatea din regiune și a luptei împotriva terorismului internațional și analizăm ce mai putem face. În această săptămână am vorbit cu prim-ministrul irakian Mahdi. Am reiterat angajamentul ferm al NATO în lupta împotriva terorismului și a pregătirii și capacității de construcție în misiune pentru a preveni întoarcerea inamicului nostru comun, ISIS. Am fost de acord asupra nevoii de reținere și deescalare în regiune”, a declarat Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă susținută alături de Ludovic Orban, joi la Bruxelles.

Acesta a adăugat că Alianța își va menține prezența în Irak.

„Îi mulțumesc României pentru contribuția sa la misiunea NATO din Irak. Siguranța personalului nostru este prioritară. Pentru moment, am suspendat antrenamentele și am luat precauțiile pentru a proteja oamenii noștri. Aceasta include repoziționarea personalului în locații diferite atât în interiorul cât și în exteriorul Irak. NATO menține prezența în Irak și ține legătură cu autoritățile de acolo”, a completat secretarul general al NATO.

El a mai afirmat că Alianţa Nord-Atlantică analizează constant consolidarea prezenței în zona Mării Negre, în contextul în care România, Bulgaria și Turcia au ieșire la mare.

„Marea Neagră este un punct strategic important pentru NATO, astfel încât am crescut prezența Alianței în regiunea Mării Negre atât pe uscat cât și pe mare dar și în aer. Evaluăm constant nevoia de a ne întări prezența în această regiune și trebuie să ne amintim că avem trei dintre membrii ai Alianței noastre România, Bulgaria și Turcia cu ieșire la Marea Neagră, dar și doi parteneri apropiați Ucraina și Georgia, care sunt de asemenea țări cu ieșire la Marea Neagră”, a explicat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a mai spus că Alianța colaborează cu aceste țări, le ajută și exersează alături de ele. Stoltenberg a vorbit și despre contribuția României la NATO.

„România are un rol cheie în alianța noastră. Ați contribuit la operațiunile NATO din Afghanistan și Kosovo, găzduiți sistemul de rachete antibalistice de la Deveselu iar trupele voastre sunt parte a batalionului multinațional de luptă din Polonia. De asemenea, contribuiți în mod esențial la securitatea din regiunea Mării Negre, conducând batalionul multinațional de luptă în Craiova și prin participarea la exercițiilor comune și a patrulelor maritime. Suntem de acord privind importanța strategică a regiunii Mării Negre și am întărit prezența NATO pe pământ, mare și aer. Pentru a menține siguranța cetățenilor într-o lume mai periculoasă, trebuie să investim în apărare. Salut planurile României de alocare a 2% din PIB pentru Apărare în acest an și planurile de a moderniza forțele armate în următorul deceniu. Mă bazez pe România, ca pe toți aliații, să mențină un ritm susținut”, a completat Jens Stoltenberg.

Ludovic Orban a afirmat că România va continua să aloce 2% din PIB pentru Apărare, iar Guvernul va asigura continuarea politicilor pentru îndeplinirea obiectivelor NATO. Premierul a adăugat că România va contribui și la întărirea flancului estic.

„Am utilizat oportunitate pentru a-l felicita pe secretarul general pentru rolul său atât de important pentru succesul NATO și l-am asigurat de întregul sprijin al Guvernului României, precum și de continuitatea politicilor și contribuțiilor noastre pentru îndeplinirea obiectivelor Alianței. Astfel, România va continua să aloce 2% din PIB pentru apărare, conform angajamentelor asumate de statele NATO la summitu-ul din Marea britanie în 2014.De asemenea vom continua să participăm la misiunile și inițiativele NATO, la prezența aliată înaintată pe Flancul Estic și la Inițiativa de creștere a operativității forțelor NATO, așa-numita „NATO Readiness Initiative, precum și în Afganistan, Kosovo, Irak”, a declarat Ludovic Orban, într-o conferință de presă susținută alături de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, joi la Bruxelles.

Șeful Executivului a adăugat că țara noastră va sprijini partenerii din regiune.

„Am discutat, totodată, despre situația de securitate din regiunea Mării Negre, care se deteriorează, în condițiile în care Rusia continuă să-și întărească postura militară. În acest context, am subliniat importanța acordată de România consolidării rolului NATO în regiunea Mării Negre și am convenit să lucrăm în continuare, împreună, la întărirea prezenței înaintate în sudul Flancului Estic. De asemenea am fost de acord cu necesitatea continuării sprijinului pentru partenerii din regiune”, a completat Orban.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Excelenta Sa Adrian Zuckerman a transmis o Telegrama Secretarului de Stat Mike Pompeo in care isi exprima Dezamagirea ca singurul oficial din Principate cu care a avut o Conversatie Rationala a fost Infractorul Marcel Ciolacu de la PSD.
    NATO fiind Asociatie de Killeri Profesionisti se Declara de Acord cu o Intilnire Privata pe Probleme de Securitate intre Trump si Ciolacu dupa Congresul PSD. Prostancul Mircea Geoana va fi Bellboy responsabil cu golitul scrumiererelor si cafele pentru soferi.

  2. Pazea! PSD-ul s-a trezit din somnul cel de morte si ne spune ca nu mai vrea prosti care nu stiu sa se exprime in functii publice! Succesuri! Va rog sa nominalizati nuamai sefi de promotii din facultatile care mai fac carte in Romania nu cu spritu Haret la baza! Huuo handicapatilor care ati distrus Romania cu toti fii de securisti analfabeti promovati la varf!

  3. Mai inainte Romania trebuie sa-si refaca industria constructoare de masini si sa construiasca tancuri si avioane daca nu vrea sa fie prada.Si al doilea sa faca curatenie in conducere si sa extraga SHARPA dintre romani.

  4. Cand sunt alegeri in sua? Nu cumva mister trump e in campanie de imagine pentru un alt mandat santajandu-si conceratenii prin teroarea indusa? Cam asa vad, asa pare!

  5. „Acesta a adăugat că Alianța își va menține prezența în Irak” ! Aceasta e varianta „hidrocarburi” a cunoscutei vorbe „Pleaca ciinele din fata macelariei ?”, adica „Ati vazut voi hot sa plece de linga sonda de petrol, atita timp cit mai sint inca citeva picaturi pe conducta ?” …

  6. ‘ Am utilizat oportunitate pentru a-l felicita … ‘, pentru ce, NATO nu a intervenit în conflictul declanșat, nu se știe exact poziția Rusiei, despre cea a Chinei doar se poate bănui !

  7. România alocă 2 % din PIB pentru Apărare ca să dea acești bani În totalitate la străin cumpârànd armament învechit, și nu că să refacă uzilele strategice care pot sușține o industrie de apărare. Domnule Stoltemberg despre ce intăriri la Marea Negră vorbiți când România nu mai are metalurgie feroasă și neferoasă, siderurgie, industrie constructoare de mașini, industrie chimicâ, explozibili la Fagăraș! Nici ambuscade cu pomi ca Neagoe Basarab sau Stefan cel Mare nu mai putem face că copacii i-a bărbierit Schweighofer! Coasele furcile și topoare nu mai sunt forjate în țară ci sudate în China și se frâng în luptă. Întăriți economoc România și va fi pace.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.