PMP revine cu propunerea de reducere a numărului de parlamentari

Punerea în practică a referendumului din 2009, privind reducerea numărului de parlamentari, este mai actuală decît oricînd. Ceea ce părea doar o manevră electorală a lui Traian Băsescu, pentru obţinerea celui de-al doilea mandat de preşedinte, a devenit, între timp, o temă de actualitate în mai multe ţări europene.

Astfel, într-un comunicat al PMP, primit de la cabinetul deputatului Ion Cupă, se cere un răspuns din partea tuturor partidelor, referitor la respingerea proiectului de lege privind scăderea numărului de parlamentari la 300.

De data aceasta, PMP vine cu argumente solide, comparînd rata de reprezentativitate a aleşilor în parlament cu situaţia din alte ţări: „Sîntem în continuare țara din UE cu cei mai mulți parlamentari raportat la numărul de locuitori. Avem 1 ales la 44.000 de cetățeni în timp ce Italia are 1 la 64.000 (iar din 2023 va avea 1 la 101.000!!!), Belgia 1 la 76.000, Franța 1 la 112.000, Germania 1 la 117.000 și exemplele pot continua”, se arată în Comunicat.

În acelaşi text se face trimitere şi la referendumul din Italia, care a avut loc de curînd, la care au participat peste 70% din italieni, în care s-a decis „scăderea numărului de parlamentari de la 630 la 400 în Camera deputaților și de la 315 la 200 în Senatul italian. În total, Italia va avea o scădere cu 345 a numărului de locuri în Parlament, de la 945 la 600, într-o țară cu peste 60 de milioane de locuitori”, aşa cum precizează comunicatul PMP!

PMP a depus în Parlament două proiecte pe această temă, dar unul, deşi a trecut de Senat, stă de doi ani pe ordinea de zi la Camera deputaţilor, fără a intra în discuţia plenului!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

20 de Comentarii

  1. Daca tot vorbeste din ce stie, sa ne spuna beselu cati securisti are romanica pa cap de locuitor fatza de italica. poate mai reducem ceva…

  2. PMP(Basescu)e afectat de un 5% la parlamentare si vrea sa iasa cu ceva in evidenta,sa o bage si pe amica lui „Poponet”una „Succesuri”in Parlament !O veche circoteca cu cei 300 de spartani,putea ca presedinte sa faca din referendumul din 2009, o realitate, a mai domnit 6 ani !Dupa 11 ani,e tarziu sa mai para interesant basescu tragand dupa sine sacul de pacate,ultimul cu faptul ca au mers lca boul la „locale” sa o ajute pe Sarmancur!basescu, lasa-ne si du-te!

  3. Sigur k da ,abia stau mai rasfirati si nu iau virusi intre ei ! k ce ne -am face cu parlamentari virusati !!!

  4. Petrov. Lasă să ajungă parlamentar Eba și după aceea vii cu 300 de parlamentari. Nesimțitule!

  5. Din punctul meu de vedere, mai bine ar fi valabila doar functia de primar si cea de judet, restul sunt doar de pomana circului si bunastarii personale, hotii si excrocherii fara limita! Primarii si cei de la judet sunt cei care stiu ce trebuie facul local pentru zona lor si nu rahatii astia de lux care se tin doar de scandaluri si complicitati in toate! Va inchipuiti cat se aduna la fiecare buget al judetelor daca ar disparea functiile incepand cu cea a paratrantorului de lux principal al tarii si a leprelor din parlament=cheltuitorii bugetului tarii in scop personal si de grup politic!?! Anulata legea pensiilor nesimtite! Ar fi bani si pentru construit spitale si pentru alocatii si pensii si salarii!

  6. Ataaaat si nimic mai mult . 200 deputati si 100 senatori. Se redpecta Cinstitutia care spune ca doua camere , dar nu cati. Nu se poate unicameral dar bicameral 200 cu 100 se poate. Nu l apreciez pe basescu dar doar 300 vreau. Pai cum sa si scoata scaunul de sub fund 165 ?,, Simplu , cu unul ca Tudor

  7. JO o tine ca „gaia matu”, constient ca leprele parlamentare nu vor renunta morti la cascaval, dar pentru prostit naucii nimic nu prea putin. Asta-i toata „politica” matrozului matol. Fostul guvernator al I P dupa ce a intodus votul primarilor intrun singur tur (cand era jupan), cand a pierdut teren s-a dat peste cap sa introduca alegerea primarilor in dous tururi (nu i-a iesit ca la „valorificarea” flotei romanesti dar nu se lasa). Bautura in exces atrofiaza neuroni, babalaci inconstienti nuu vor recunoaste veci ca-s ramoliti.

  8. @parere
    Ia incearca tu sa dai afara un bugetar, sa restructurezi un minister,o agentie, o deconcentrata….
    Castiga in instanta si le platesti si salariile pe un an-doi cat tine procesul.
    Pana nu schimbi legile nu ai nici o sansa. Cu parlamentul acesta nici o sansa.
    Putem sa urlam noi o mie de ani pe aici.Degeaba. Vezi incercarea de restructurare la Min.Finantelor.
    Catu lucreaza cu amantele si panaramele lui Horlando.

  9. De ce trei sute sau 800 sau oricat de multi sau de putini ? . Oricum sunt controlati de anumite ambasade prin securitati si la ordin schimba partidul pe lista caruia au fost alesi sau voteaza impotriva. O camera a generalilor pensionati din securitate si o alta a ambasadorilor partenerilor strategici ar fi perfect

  10. Matrozul o să meargă la pușcărie împreună cu Puiu Popoviciu. Și tot regiumul lui Ciollabis. Așa se va face reducerea numărului de paramentari.

  11. Propunerea reducerii numărului de parlamentari a fost un experiment populist cu care au fost amăgiti credulii . Mai inainte a existat inca unul:”Condamnarea comunismului” -o piesă de teatru tot pentru vrăjit stupid people.

  12. Intre doua cuburi de gheata, Consumatorul Neamului isi mai aduce aminte de manaria cu care i-a prostit electoral pe bolovanii lui. Sunt exact cei care acum nu mai recunosc si-l injura de zor pe Petrov. Niste oameni de nimic cu
    tatuca lor in frunte!

  13. Sa se restructureze sri si sts 200 respectiv 100 deci 300 de securisti imputiti in toata tara cā si asa nu fac altceva decât sa vânda tara asta cot la cot cu pnleeeee si usreeee. Cei 300 de s(in)ecuristi rāmasi sa primeascā salariu minim pe economie. Sā se dea si legea prin care securistii sā nu aibā voie sa aibā firme nici ei nici familia lor pânā la gradul 4. Bāsāul la inchsoare pentru toate hotiile pe care le-a comis in cei 30 ani de rāzboi psihologic impotriva romånilor,nu numai el ci toti cei care s-au perindat pe la putere (umilinte, denigrāri, nicio reactie la obrazniciile si impertinentele ambasadorilor si a diverse publicatii ocidentale, gonirea din tara a elitelor pe motiv ca nu sunt locuri de munca, etc.).

  14. De fapt e vorba de 299 + EBA. Adică o manipulare la puterea a doua. Produci forfotă în târg și plasezi odrasla pe orbită.

    Grupusculul intitulat PMP se mișcă browninan pentru a mai ridica un pic de colb și a arăta că există. Vocal obraznic și nerelevant.

    În mod normal anul viitor pe vremea asta ar trebui să fie istorie.

  15. Propunerea asta contine o doza maxima de ipocrizie. In traducere libera suna cam asa: mai baieti de la alte partide, noi de la PMP vrem reducerea numarului de parlamentari la 300, da’ aia care ar trebui sa plece sa fiti voi, ca noi candidam cu Tomac, Eba si ceilalti care mai sunt pe liste, adica vrem sa fim printre aia 300 care raman.

  16. Bine, dar campania electorala nu s-a deschis oficial, mai baieti!

  17. Si cainele vrea sa scape de purici, capra de raie !!,tot asa si romanii au vrut sa scape macar de jumatate din PARAZITII DIN PARLAMENT !.
    Cand tara n-are bani si se imprumuta sa tii 600 de trantori si capuse sa stoarca cat poftesc asta-i dovada de prostie sau inconstienta !.Cine isi bate joc de romani ?-vezi referenduum ,cine rastalmaceste Constitutia ? -aceste lichele ,acesti paraziti.E vremea sa ramana jumatate ca si asa nu se vad decat pagubele dupa urma lor.

  18. Ce bine ar fi sa nu mai avem atatia trantori pe banii nostrii! Sunt unii dintre aceste JIGODII,care nu au luat cuvantul niciodata in PARLAMENT,decat cu ocazia depunerii JURAMANTULUI si in rest au stat si au dormit,incasand bani inclusiv pentru CABINETUL PARLAMENTAR,sofer,chirie si alte cheltuieli inchipuite.Oare sa mai avem incredere in rezultatul unui REFERENDUM? Dar mai va aduceti aminte ca aceste JIGODII,vor sa mareasca numarul PARLAMENTARILOR pentru cei din asa numita DIASPORA,ca pe acestia sa-i manipuleze mai usor in alegeri.Ce au facut aceste PRAMATII,pentru cei plecati din tara la munca in strainatate? Au vazut in ce conditii lucrau cei trimisi de NEONAZISTUL,KLAUS WERNER IOHANNIS la cules de SPARANGHEL in GERMANIA in plina PANDEMIE? Sigur au vazut dar nu au facut nimic.Ei merg in excursii in afara tarii,la cumparaturi,etc.Numarul acestor JEGOSI a ramas cand in tara aveam o populatie respectabila,dar care mare parte a plecat sau a decedat,iar natalitatea a scazut si este in continua scadere.Da acum sunt de acord cu cele propuse de PMP si daca se aproba,VOTEZ cu acest partid,chiar daca nu am votat niciodata cu BASESCU-PETROV.Sunt convins ca multi romani o sa aprecieze acest lucru si o sa castige multe voturi.

  19. Daca in loc de 7 servicii secrete am avea maxim 2-3, daca nu s-ar mai sifona banii din contractele statului, daca licitatiile nu ar fi trucate, din fiecare din aceste conditii, s-ar salva salariile parlamentarilor + costul de functionare al aparatului lor (consilieri, secretari, etc.) pe cateva zeci de ani, in fiecare an. Pe de alta parte, in schimb, parlamentarii sa nu mai aiba imunitate decat la declaratii politice, cu un salariu echivalent cu cel mai mare din UE.

    Intrarea in comisii parlamentare pe diverse domenii sa fie facuta doar pe baza de competente dovedite (ex. Justitie, educatie), si nu pe algoritmii de aritmetica de pana acum. O idee in acest sens ar fi invitarea in componenta comisiei a cate unui membru din afara structurii parlamentare, (ex membru al academiei, o somitate in domeniul sau de activitate, remunerat pe perioada de activitate cu salariul unui deputat/senator.

    Ce propune Basescu e doar o modalitate de a controla si mai drastic exercitiul democratic, o frectie cu whisky la piciorul de lemn al economiei romanesti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.