PNL-PSD-PDL au dat pe afară de atîta reformă. În week-end a avut loc prima rundă de bătălii interne

Partidele mari din România par puse pe schimbare. Şedinţa de la Braşov: PDL vrea să scape de reformişti şi să reinventeze sigla partidului, iar Antonescu îl enervează pe Tăriceanu fixând foarte devreme data alegerilor interne. La PSD Ponta propune reforme şi Năstase este “sigur sigur” că va candida pentru şefia partidului.

Tensiune în PD-L. Parlamentarii i-au trădat pe reformişti
 
Sursele participante la şedinţa PD-L au declarat că solicitarea senatorilor şi deputaţilor de reorganizare a filialelor de partid pe colegii, a fost acceptată. Astfel senatorii şi deputaţii dintr-un judeţ pot să aibă un preşedinte ales. Acesta va fi membru în Biroul Judeţean putând participa la luarea deciziilor din cadrul partidului. Hotnews a relatat pe surse bătăliile din interiorul PDL
 
Monica Macovei, fostul ministu al Justiţiei, a propus conducerii PD-L o formă nouă politică de resurse umane unde numirile vor fi făcute pe baza criteriilor profesionale. Propunerea a fost acceptată de Emil Boc dar atacată de Blaga, Videanu şi Berceanu.
 
"Cei care fac astfel de afirmaţii trebuie să se gândească cum au ajuns ei, la un moment dat, miniştri", a declarat Blaga. În apărarea lui a venit şi Videanu: "Vin foarte rar pe la partid cei care spun acest lucru".
 
Un alt moment tensionat între reformişti şi triadă a fost nominalizarea membrilor comsiei de statut. La Braşov trebuiau nominalizaţi cei doi europarlamentari. Monica Macovei şi Cristian Preda au stârnit nemulţumiri şi controverse prin dorinţa lor de a candida la această funcţie. Marian Marinescu şi-a impus candidatura- “prezenţa sa se impune”. "Marinescu este considerat un apropiat al lui Radu Berceanu şi revendicarea funcţiei de membru în comisia de statut a fost acceptată de toată lumea", au declarat sursele citate.
Pentru a calma spiritele, Boc a propus ca din comisia respectivă să facă parte şi Preda şi Macovei, dar propunerea nu a fost votată iar prezenţa în comisie nu a fost bătută în cuie.
 
Sigla PD-L supusă la vot: Sirenă, nod marinăresc sau busolă?
 
Tot în cadrul şedinţei de la Braşov, vicepreşedintele PD-L Sorin Frunzăverde, a propus o busolă ca siglă a partidului. Alţi membri ai partidului mai în glumă sau mai în serios au propus ca sigla să fie “categoric din domeniul navigaţiei” cum ar fi timona, nodul marinăresc sau de ce nu, sirena.
 
Antonescu vs. Tăriceanu – Data congresului, subiect de scandal la PNL
 
Tot la Poiana Braşov, delegaţia Parlamentară PNL a stabilit organizarea Congresului în perioada 5-7 martie. Propunerea preşedintelui de partid Crin Antonescu, a fost aprobată cu 85 de voturi din 115, din care 4 împotriviri şi 26 abţineri.
 
"Organizarea congresului în primele zile ale lunii martie i-au micşorat şansele lui Tăriceanu de a câştiga susţinători pentru candidatura sa la şefia PNL. Pe de altă parte, înfiinţarea comisiei de statut este o bila negră pentru Ludovic Orban, care ar putea să piardă funcţia de prim-vicepreşedinte", au declarat surse din interiroul PNL.  
 
Călin Popescu Tăriceanu a declarat public că nu este de acord cu deciziile luate la Braşov. "Sunt total devaforabil unei astfel de propuneri, în acest fel în loc să avem mai multă democraţie în partid, vom avea mai puţină democraţie. Sistemul de listă favorizează accederea în structuri de conducere a unor persoane care nu sunt validate prin votul membrilor într-un congres şi au singura calitate că sunt intr-o relaţie bună, prietenească sau nu ştiu de ce natură cu şeful.  (…)statutul nu se schimbă la fiecare congres după cum bate vântul. Trebuie să reglăm această chestiune în interiorul congresului şi la nivelul conducerii şi să găsim o formulă de statut care să dureze mai mult pentru a da o stabilitate politică şi partidului", a declarat Traiceanu, citat de agenţia Newsin.
 
Ludovic Orban pierde teren
 
Delegaţia permanentă a PNL a respins propunerea lui Ludovic Orban de a-l demite de la şefia filialei PNL Gorj pe Ilie Morega. Liderul de la Gorj a vrut să facă un parteneriat cu PD-L la nivel local fără consultarea partidului, conform Hotnews
 
Pe ordinea de zi la PSD: Reforma lui Ponta – un “discurs” pompos bazat pe stereotipuri şi candidatura lui Năstase care devine o certitudine.
 
PSD-istul vorbeşte despre inegalitatea dintre oameni, despre credibilitate şi dreptate şi susţine că doar prin adoptarea unor astfel de măsuri şi principii partidul poate să redevină cel mai important partid al României.
 
Victor Ponta, deputat de Târgu Jiu, cum îi place să se prezinte, vrea o Românie corectă, fapt pentru care a lansat pe site-ul său o serie de propuneri de reformare a partidului din care face parte. Cu toate acestea, Ponta susţine că nu vrea să participe la şefia PSD-ului – un alt subiect fierbinte al acestor zile -, pentru că „acest lucru ar presupune renunţarea la anumite puncte din proiectul său, pe care nu intenţionează să-l sacrifice pentru o funcţie”, scrie Gândul.
 
Ponta vrea televiziune de stânga, iar Năstase spune că "sigur, sigur o să candideze"
 
La o primă vedere, reforma lui Ponta este un fel de colac de salvare a imaginii pe care PSD o are în rândul cetăţenilor, însă la o scanare mai atentă am identificat şi câteva puncte cheie, care ar putea ridica multe semne de întrebare. Deputatul PSD propune sporirea influenţei concrete pe care partidul o are în Rusia, China sau Republica Moldova.
 
Acest punct este întărit de o altă idee, conform căreia prezenţa PSD în comunităţile româneşti din Republica Moldova, Spania, Italia şi alte ţări europene ar trebui să fie mai bine definită. Cel puţin, "cât timp sistemul electoral acordă un rol atât de important (chiar decisiv la ultimele alegeri parlamentare şi prezidentiale) votului din aceste comunităţi".
 
Pe lângă acestea, Ponta mai vrea şi o intituţie media (online, print, audio-video) care manifestă clar o viziune de stânga. Dacă ea există, e bine ca PSD-ul să o sprijine, dacă nu, ar trebui ca partidul că contruiască una. Tot la capitolul “să contruim” regăsim şi propunerea de înfiinţare, în cadrul partidului, a unei structuri ecologiste care să sprijine idei şi forme de acţiune, gen Brigăzi Verzi.
 
Dacă reforma PSD, în variantă Victor Ponta nu a trecut ne băgată-n seamă, nici Năstase nu este mai prejos. Acesta a trecut de la "nu sunt sigur că voi candida", la "este posibil să", ca în final să ajungă la "sunt sigur, sigur că voi candida".
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.