Pokerul pe internet, un uriaş joc piramidal

Site-ul Full Tilt Poker este acuzat că ascunde, de fapt, o uriaşă schemă „Ponzi”. Procurorii americani acuză compania că au fraudat jucătorii cu peste 440 mil. dolari

Howard Lederer, supranumit „Profesorul de Poker” şi multiplul campion mondial Christopher Ferguson sunt proprietarii site-ului Full Tilt Poker. Cei doi sunt acuzaţi că şi-au plătit peste 440 milioane dolari şi au fraudat mai mulţi jucători, scrie Reuters.

„Full Tilt Poker nu a păstrat fonduri suficiente pentru a efectua plăţi pentru toţi jucătorii, iar compania a folosit conturile utilizatorilor pentru a plăti membrii ai consiliului de administraţie şi alte persoane din conducerea companiei o sumă de peste 440 milioane dolari din aprilie 2007 până în prezent. Full Tilt Poker nu este o companie legitimă ci o uriaşă schemă Ponzi”, se arată în acuzaţia Tribunalului din New York împotriva companiei Full Tilt Poker.

În acuzaţie sunt prezentate emailuri prin care compania Full Tilt Poker îşi asigură clienţii că banii din conturile lor sunt în siguranţă şi că eventualele plăţi se pot efectua în orice moment. Autorităţile vor să demonstreze că Full Tilt Poker nu avea fonduri disponibile să plătească jucătorii.

O Schemă Ponzi este o operaţiune investiţională frauduloasă ce implică plata unor profituri deosebit de mari unor investitori de pe urma unor fonduri investite de alte persoane şi nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat în realitate. Termenul de schemă Ponzi este folosit îndeosebi în Statele Unite ale Americii, în timp ce în alte ţări nu se face nicio deosebire între această schemă şi alte scheme piramidale. Pe acelaşi sistem funcţionează şi sistemele piramidale de vânzări tip MLM, unde, într-o anumită proporţie, naivitatea celor inscrişi este benefică celor ce iniţiază acest tip de sistem.

În luna aprilie, FBI a închis trei dintre cele mai mari site-uri de poker on-line din lume. Proprietarii acestora au fost acuzaţi de fraudă bancară şi spălare de bani: 75 de conturi din 14 ţări au fost blocate.

PokerStars, Full Tilt Poker şi Absolute Poker au fost închise iar fondatorii lor, 11 persoane, au fost aduşi în faţa justiţiei pentru fraudă bancară şi spălare de bani. Autorităţile americane înceacă să recupereze în această afacere aproape 3 miliarde de dolari.

Din 2006, jocurile de noroc pe Internet sunt interzise în Statele Unite, dar site-urile de poker păcălesc legea şi fac afaceri cu băncile străine.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.