Polonia: dubla loialitate a justiției

Polonia ar putea să părăsească Uniunea Europeană din cauza legilor prin care guvernul conservator vrea să permită demiterea judecătorilor care pun sub semnul întrebării legitimitatea reformelor justiției. Aceasta este concluzia la care a ajuns Curtea Supremă din Polonia, un bastion al opoziției împotriva guvernului condus din umbră de Jaroslaw Kaczynski.

”Contradicțiile dintre legea poloneză și legile UE vor duce, cel mai probabil, la o intervenție a instituțiilor europene și la proceduri de infringement și, pe termen mai lung, la necesitatea părăsirii UE”, arată Curtea Supremă din Polonia, potrivit Reuters.

Concluziile Curții Supreme merg și mai departe, de data aceasta fără a mai fi citate de Reuters, ci doar de presa poloneză. ”Este important că proiectul de lege a fost anunțat în noaptea de 12 spre 13 decembrie 2019. Însă nu numai data depunerii se referă la una dintre cele mai infame pagini din istoria Poloniei. Filozofia proiectului merge pe linia logicii urmate la introducerea legii marțiale. Și atunci legislatorii s-au așteptat ca judecătorii polonezi să se supuna fără crâcnire prevederilor adoptate prin forță”, arată Curtea Supremă din Polonia, care compară actualul guveran ales democratic în 2015 și reales în această toamnă cu regimul legii marțiale introdus în decembrie 1981 și condus de generalul Wojciech Jaruzelski.

Judecătorii polonezi nu vor Cameră Disciplinară

Proiectul de lege propus de puterea din Polonia urmărește să-i împiedice pe judecătorii din țară să decidă că acei colegi ai lor care au fost numiți într-o așa-numită Camera Disciplinară, dar și în Consiliul Național al Magistraturii, nu sunt independenți. Disputa se aseamănă întrucâtva cu cea legată de Secția specială pentru investigarea infracțiunilor din justiție din România. În Polonia, în colimator sunt luați judecătorii, câtă vreme ministrul Justiției este și procuror general și are pâinea și cuțitul în ce privește activitatea procurorilor.

Curtea Supremă din Polonia a mai precizat că este ”evident” că proiectul de lege propus de guvernul Paridului Lege și Justiție este conceput pentru a-i permite președintelui Andrzej Duda, un aliat al guvenului, să îl numească pe noul președinte al instanței supreme, până la încheierea mandatului sau și alegerile prezidențiale, în primăvara anului viitor. Actualul președinte al Curții Supreme este Malgorzata Gersdorf, unul dintre cei mai aprigi critici ai guvernării partidului lui Kaczynski.

Concluziile emise de Curtea Supremă vin după ce, pe 19 noiembrie, Curtea Europeană de Justiție și-a declinat competența în ce privește legile propuse în Polonia și a stabilit că pronunțarea aparține instanței supreme de la Varșovia, condusă si formată în majoritate din judecători ostili actualei puteri.

Proiectul de lege propus de guvernul polonez urmărește să împiedice punerea la îndoială a legalității și legitimității Consiliului Național al Magistraturii și a Camerei Disciplinare. Același proiect de lege îi mai obligă pe judecători să aplice toate prevederile legale care nu au fost declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională. La fel, interzice ca organizațiile judecătorilor să adopte rezoluții care se referă la chestiuni politice. Legea îi mai obligă pe judecătorii care fac parte din asociații profesionale să prezinte o declarație despre participarea lor la activitățile asociației respective, despre rolul lor în acele asociații și să prezinte și conturile pe care le au pe platformele sociale.

Judecătorii Curții Supreme și opoziția liberală din Polonia consideră ca aceste prevederi sunt un atentat la independența judecătorilor și, după cum am văzut, un pas către un regim ”marțial”.

În acest moment, Polonia este pusă la zid in UE, inclusiv prin activarea clauzei care poate suspenda dreptul de vot al țării în CE. Motivul ține de o lege prin care guvernul reduce vârsta de pensionare a judecătorilor Curții Constituționale, o lege care, dacă ar fi fost aplicată, ar fi dus la îndepărtarea unei treimi din actualii membri, inclusiv a președintei Gersdorf.

Guvernul mai este acuzat la Bruxelles pentru că a modificat componența Curții Constituționale, imediat dupa venirea la putere, la începutul anului 2016. Presa europeană uită deseori să menționeze că fosta putere liberală a numit mai mulți judecători constituționali loiali cu câteva zile înainte de încheierea mandatului, acesta fiind și motivul intervenției ulterioare a noului guvern. Apoi, guvernul mai este acuzat că, în baza unei legi adoptate în 2017, a înlocuit peste 130 de președinți de instanțe inferioare din întreaga țară, iar noii președinți au fost numiți de ministrul Justiției. Apoi, guvernul mai este acuzat că a reformat Consiliul Național al Magistraturii, aducând în componența lui mai mulți deputați (în funcție de procentul reprezentării în Seim), fapt care ar reduce din independența acestui organ. În cele din urmă, crearea Camerei Disciplinare a fost considerată, după cum am văzut mai sus, o întoarcere la anii dictaturii.

”Nu am aderat la Statele Unite ale Europei”

Să vedem însă ce are de spus și cealaltă tabără, a presei apropiate guvernului de la Varșovia. Acești jurnaliști îi critică aspru pe judecătorii Curții Supreme pentru concluziile de mai sus, susținând, în primul rând, că nu este vorba despre o analiză a unor juriști profesioniști, ci mai degrabă despre un manifest politic cu estimări și paralele tendențioase. Mai mult, presa apropiată puterii atrage atenția că unii dintre judecătorii Curții Supreme nu sunt străini de regimul stării marțiale din anii 1980, atunci când îi condamnau pe oponenții generalului Jaruzelski.

”UE la care am aderat urma să strălucească în toate culorile statelor membre. Nu am aderat la Statele Unite ale Europei sau la o federație europeană. Astăzi, lucrurile au devenit limpezi. Franța are dreptate atunci când politicienii ei ne spun verde în față: sunteți europeni de mâna a doua”, scrie portalul conservator niezalezna.pl.

”Protocolul 30 al Tratatului de la Lisabona din 2007 (așa-zisul Protocol britanic) arată că, «dacă o anumită prevedere a Cartei are legătură cu legile naționale și practicile juridice, atunci acea prevedere se va aplica Regatului Unit și Poloniei doar dacă prevederea este recunoscuta de legislația și practica juridică din Regatul Unit și Polonia». Punct. În acest fel am exclus în mod suplimentar sistemul nostru juridic de sub jurisdicția UE. La fel, Curtea Constituționala a Germaniei a decis că legile germane au preeminență în fața legislației UE”.

Instanțele poloneze care se plasează în afara acesor prevederi și care susțin juridiscția UE asupra justiției din Polonia participă la o lovitură de stat, scrie portalul citat, pentru că aceste instanțe aleg să fie loiale altora, nu statului polonez.

”Suntem pe mâinile unor ignoranți. Noul șef al diplomației UE, spaniolul Josep Borrell, nu știe ce este legea Magnițki. Suntem pe mâinile unor ideologi orbi. Ei au un singur scop: un singur stat european. Asta s-a discutat recent și explicit în comisia constituțională a PE. Mandatele de eurodeputat ale statelor membre vor fi reduse în favoarea unei liste paneuropene. Rolul statului națiune va fi redus. Regula unanimității va fi abolită. De aceea, legile vor fi adoptate fără aprobarea Poloniei sau Ungariei”, scrie niezalezna.pl.

”Să începem cu o poveste. Taximetriștii dintr-un mic oraș au decis să se asocieze. Compania s-a dezvoltat și toți erau fericiți. La un moment dat, conducerea companiei a fost preluata de un individ taciturn și alunecos. Într-o dimineață, taximetriștii au fost treziți de tinichigii și sudori. Noul șef și comisarii săi le-au luat taximetriștilor codurile de acces la mașini. Proprietarul de Land Rover, care a păstrat un sistem alternativ de acces la mașina sa, a anunțat că va recurge la Brexit. Ceilalți au rămas să se uite cum mecanicii au început să sudeze un Ferari cu un Citroen, o motocicletă poloneza Junak cu un Mercedes. Ideea stupidă era de a face o singură mașină din toate taxiurile, cu un singur volan. Însă un Ferrari nu va merge cu motor german și este imposibil să pui frâne de Lada pe un BMW, în afară de cazul în care vrei să te sinucizi pe șosea. Cam atât cu povestea”.

”Paralizia statului de drept din Polonia,  care este rezultatul recunoașterii de către unii oficiali polonezi a decziilor curților UE, va fi doar începutul. Suntem pe cale să demantelăm statul polonez. Dar ne putem întoarce la normalitate. Schimbările necesare sunt cele făcute de de Gaulle când a creat A Cincea Republică. Toți judecătorii din Franța au fost deposedați de statutul lor. Referendumul din septembrie 1958 i-a îndepărtat de la guvernare pe colaboraționiștii regimului de la Vichy. Trebuie să vorbim pe mai departe despre suveranitate”, scrie niezalezna.pl.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

18 Comentarii

  1. Având in vedere relatiile excelente intre Polonia si SUA se poate spune ca ceea ce se face in Polonia are niste garantii americane ferme.Putem deduce asta.
    Daca si in Polonia se face o Sectie Speciala rezulta ca USA este cea ca a cerut ca acest lucru sa se întâmple pentru a tine influenta UE in anumite marje.Se poate deduce.
    Daca se face si in Polonia înseamnă ca si-n Romania tot USA a cerut-o, si pe cale de consecinta toti cei care vor opusul sunt antiamericani.
    Deci daca esti Pro Trump pe bune esti Pro SIIJ.

  2. La ei nu functioneaza manipularea cretina dubioasa”merge si asa”, se cam dau tare la minunile(bipezii/dele)inscaunate etern din ue. Si inca in forta!

  3. Polonezii sunt dintr-o bucata, mandri si demni, adica opusul alunecosilor si oportunistilor, de aceea la ei a fost posibil un Solidarnosc! Bine,bine, Solidarnosc a fost la scurt timp capturat de KGB prin bolsevicul alunecos Walessa, canalizand
    energiile in directiile dorite, iar atunci cand nu i-a reusit s-a instaurat dictatura militara bolsevica Jaruzelski. La noi in 1989 aceasta varianta, dictatura militara, nu a fost o optiune decat intre 17 si 22 dec 1989, in acea zi puterea fiind predata la cheie in mod oficial de catre Romanoctonul Stanculescu! Si in Polonia actuala se incearca prin Justitie supunerea fata de Colhozul Bolsevic european cu toata opozitia lui Kaczynski, fratele sau geaman fiind lichidat printr-o
    racheta aer-aer in spatiul aerian Smolensk impreuna cu conducerea de stat, politica, clericala si militara antibolsevica
    in deplasarea la Katyn unde tot bolsevicii lichidasera 27.000 de personalitati poloneze in 1940…

  4. Statele naţionale sînt bastioane ale rasismului şi xenofobiei. Ele sînt conduse din umbră de indivizi de orientare nazistă.Ele reprezintă trecutul întunecat. Europa, dimpotrivă este viitorul luminos, în care va exista un singur popor, o singură limbă şi o singură cultură. Statul unic european este un preambul la viitorul fericit cînd planeta va fi condusă de un singur guvern, cînd umanitatea va forma o singură naţiune.

  5. (I): Felicitari, @Marchievici. Articolul fiind de citit si printre linii, si-n perspectiva … de peste Ocean: SUA si-au facut o traditie din ocuparea Europei, dupa WW2. În afara ocupatiei teritoriale (bazele militare) fiind vorba si de infiltrari informative, prin … sindicatele pe care si le-au creat. FO în Franta, de pilda (istoria finantarilor sindicatului de catre CIA fiind notorie, în schimbul strângerii de date de tot felul si despre membrii lui, si despre viata politica a tarii. Spionaj în lege, bine recunoscut, actualmente, cu umor amar, vezi, între altele, L’Express, privind FO). Dupa succesul de societate-n Vest, CIA continuându-si opera-n Est. Ori, Malgorzata Gersdorf (frumoasa mostenire a împartirii Poloniei ca urmare a pericolului agresiunilor pe care le facea, între Austria, Germania si Rusia, Gersdorf tragându-se din partea de limba germana a tarii de pâna la 1918) gasindu-se, actualmente – în ciuda casatoriei c-un polonez … autentic, Bogdan Zdzieninicki, în situatia de nemtoaica-ncapatânata, însa fara busola si c-un trecut sindical: Solidarnosc.

  6. (II) „Sindicat” format si finantat, de …aceeasi CIA cu a FO franceze. Pe de alta parte, Malgorzata fiind de stânga liberala (care l-a dat de Donald Tusk la presedintia Poloniei, la care, dedicat de zor fiindu-i functiei, dupa câteva luni renunta, în favoarea Consiliului European, cu rezultatele dezastruoase cunoscute), în timp ce presedintele tarii, Duda, e din partidul Lege si Justitie, de dreapta puternic nationala, a fratilor Kaczynski. Vârsta Malgorzatei, Passionaria refuzând sa iasa la pensie: 67 de ani. Junele ei sot având 75 si tot jurist de formatie fiind. Rebela cu grija aplicarii legii uitând sa se uite-n oglinda. Mai ales ca-n actuala functie (în care nu-i decât din 2008) tipa a putut sa faca apel (dilatoriu) la Curtea de Justitie a UE, printr-o „întrebare de controversa”, daca, adica, la 67 de ani poate fi obligata sa se pensioneze. Asa. De ciuda lui Duda, rivalul politic. Final apoteotic: Malgorzata musai ramâne-n functie pâna anul viitor, când respectiva institutie europeana se pronunta asupra-ntrebarii tipei …

  7. Prietene,tu esti de partea diavolului si trebuie sa te pocaiesti

  8. Asteptam sa apara spalatorii de WC-uri din UE sa ne spuna ca Putin si Rusia sunt de vina ca polonezii s-au saturat de gunoiul asta infect numit UE.

  9. @Ileana Rollason: Degeaba te lauzi ca ai studii juridice. Bazele militare americane din strainatate nu sint teritoriu american iar de ocupatie militara nici nu poate fi vorba, deoarece se afla in state aliate. Unde ma poi ca tari ca: Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, chiar si Romania, si le-au dorit cu ardoare? Stiu ele ce stiu. Nici cu Bulgaria nu ti-e chiar rusine, poate nici cu Grecia, de cind cu baletul Turciei. Retine ca eu unul nu consider Turcia vinovata. Tot inepta politica occidentala fata de Est a impins-o la deriva, dupa decenii de apartenenta la NATO, chiar si la Europa la urma urmei. In acest context, Bulgaria si Grecia sint candidatele ideale, nu Romania, pentru mutarea calabalicului de la Incirlik. Acea baza este destinata supravegherii Levantului. Or, Romania este departe.

  10. Pt Anonim: Hai scuteste-ne de propaganda ta ieftina din anii 90. Se vede ca esti un mosneag de 50-60 de ani din moment ce tu folosesti „sint” in loc de „sunt”. In era Internetului nu ne mai pacalesti asa de usor cu minciunile si jumatatile de adevar.

    Oficial bazele americane nu sunt teritoriu american dar DE FACTO ele sunt. In Siria, bazele alea fura si vand petrol. In Germania majoritatea nemtilor vor ca americanii sa plece; dar nu pleaca pentru ca, vezi tu, bazele americane din Germania sunt de facto teritoriu american. De fiecare data cand Trump se duce sa viziteze bazele americane in Iraq, el nu cere permisiunea guvernului de acolo. Cum ar fi sa vina Victor Orban sa-i viziteze pe secui fara sa ceara permisiunea romanilor?

    Nu a existat niciun referendum unde romanii sa voteze daca vor sau nu sa adere la NATO. Acum singurele tari care isi mai doresc cu „ardoare” sa fie membre NATO sunt tarile sarace si corupte. Turcia acum face afaceri cu Rusia, pentru ca alte tari „destepte” precum Romania, Grecia si Bulgaria prefera gazul care iese din fundul american pe care-l pupa non-stop in locul gazului rusesc care le-ar aduce miliarde de euro anual.

  11. @Casper: In sfirsit, ai binevoit sa-ti iei up pseudonim. Frazarea si contextul te dau de gol, ca si pe distinsa IR cind nu semneaza cu numele ei.

    Chiar si unele articole din Cotidianul utilizeaza vechea ortografie. Schimbarea ortografiei a fost un gest gratuit nascut din exces de zel. Vechea ortografie nu are nimic de a face cu comunismul, cel mult cu miscarea avangardista interbelica. Scoala lingvistica ieseana a adus argumente pertinente, sustinind principiul fonetic. Sa intru in detalli ar fi prea mult pentru un imberb ca tine, necioplit si cu scoala facuta pe maidan.

    De unde stii cum si cu ce viza calatoreste Trump? A fost el de mai multe ori in Irak? Nu s-a auzit decit de o vizita, anul trecut. Americanii au desfiintat marea majoritate a bazelor lor din Germania dupa 1989. Ce a ramas este doar un schelet. Guvernul german nu a cerut evacuarea lor si nici nu a facut referendum pe aceasta tema. Politicienii ungari, indiferent de unde sint, oricum isi fac de cap in Romania ca in sat fara ciini. Celor din Ungaria, Viza li se dat automat desi multi ar merita sa fie respinsi, asa cum a procedat Ucraina sau mai demult Sebia si Slovacia.

    Intrarea in UE si in NATO a decis-o guverne alese democratic. Daca atunci, la inceputul anilor ’90, s-ar fi facut referendum, s-ar fi votat masiv pentru. Toata lumea voia sa calatoreasca si sa lucreze in Vest, nu in CSI. La ce s-a ajuns acum este alta poveste. Oricum, nici NATO si nici UE nu au fost fondate prin referendum. La fel, Tratatul de la Varsovia si CAER.

    Romania si Bulgaria nu importa gaz american. Nici nu au de ce. Romania, Bulgaria si Grecia importa gaz rusesc iar Romania si produce, fara ca asta sa le aduca miliardele de care spui tu.

  12. In sfarsit, ai scris un mesaj fara sa te isterizezi ca rusii vin rusii! Iti multumim ca recunosti (prin faptul ca nu negi) ca esti un pensionar care il vede pe Putin calare pe cai verzi pe pereti cand stingi lumina si mergi la culcare.

    NIMENI sub 40 de ani nu scrie „sint”, ci „sunt”. Deci nu mai incerca sa ne pacalesti, ca nu-ti merge, tataie. Esti ca profii aia de liceu care nu se mai pensioneaza si isi plictisesc elevii cu povesti din comunism.

    Trump s-a dus in Iraq fara sa anunte toate autoritatile de acolo iar vicepresidentul Pence a fost trimis in Iraq fara niciun anunt, cu cateva luni in urma. Deci de DOUA ori oficialii americani s-au dus in Iraq cand au vrut muschii lor. Prezenta bazelor militare in Iraq reprezinta o incalcare a legilor internationale. Cu ce sunt mai breji americanii decat rusii?

    Nu a existat niciun referendum pentru amplasarea bazelor americane in Germania, deci nu e nevoie de niciun referendum pentru ca ele sa fie inlaturate. Oare cum ar fi daca „scheletul” ala ar fi rusesc si nu american?

    Nu toate deciziile luate de guvernele democrate reprezinta automat vointa poporului. Ar fi fost frumos daca ar fi existat un referendum ca sa fim siguri de ce vrea tara ca sa nu mai fie nicio indoiala. Iar eu NU am vorbit despre cum a fost fondat NATO si UE. Ce vorbesc eu si ce intelegi tu…

    In ceea ce priveste gazul, eu ma refeream la conducta de gaz rusesc South Stream care ar fi putut trece prin Bulgaria si Grecia, si poate si prin Romania, si ar fi adus profit de miliarde acestor tari. Din moment ce pupatul fundului NATO reprezinta sportul national al tarilor balcanice, Bulgaria si Grecia au refuzat oferta. Dar Turcia a acceptat-o, si ia te uita cat de bine se inteleg in 2019 turcii si rusii. Dar ce sa stie romanul? El posteaza aiureli pe internet despre „amenintarea” ruseasca.

  13. @Casper:

    In continuare, demonstrezi ca esti doar un pusti obraznic. Prefer ortografia veche in corespondenta particulara pentru motivele pe care le-am expus deja. Tu insa, lipsit de minima cultura dar dotat cu maxim tupeu, nu ai cum le pricepe. Multi utilizeaza aiurea ortografia noua. Nici tu nu esti impecabil. In limba romana se utilizeaza forma ‘Irak’, nu ‘Iraq’. Asa e insa cind faci scola pe maidan dar te crezi academician.

    Ca orice boschetar, care se crede smecher pentru ca trage pe nas, o intorci. Tu nu ai vorbit de Pence ci de Trump. Desi vizita lui Pence a fost neanuntata, el a ajuns la o baza militara irakiano-americana, nu exclusiv americana. Cum este gestionat spatiul aerian irakian nu am de unde sti si nu speculez. De altfel, nici tu nu ai habar ci doar improvizezi.

    Bazele militare americane din Europa sint consecinta razboiului, cald sau rece. Nu au fost infiintate si nici desfiintate prin referendum. Apararea este o problema de stat si ar fi riscant a fi lasata la discretia unui vot emotional care se poate schimba de la o zi la alta. Daca guvernele alese democratic nu iau masuri democratice, propune tu altceva. Orice chibit de maidan se crede mare politician.

    Nu ai spus de South Stream in mesajul precedent ci de gaz american in locul celui rusesc. Smecherie de cartofor trisor fara rusine. Nu Grecia si Bulgaria au decis sistarea proiectului South Stream ci birocratia UE. Proiectul a fost imediat inlocuit iar noul traseu este direct Rusia-Turcia, fara sa mai depinda de birocratia UE. Oricum, indiferent de traseu, tarile in cauza tot gaz rusesc importa. Ramine de vazut cum va fi continuata noua conducta, intrucit aceste tari sint consumatori minori.

    In esenta, Sputnik are propagandisti mai buni decit semidocti neciopliti ca tine.

    • In continuare, demonstrezi ca locul tau e intr-o camasa cu maneci lungi si nasturi la spate.
      Eu doar ti-am zis ca ortografia ta denota ca esti o relicva comunista; nu m-am referit la corectitudinea ei.

      Ca orice alcoolic provincial care bea spirt cand ramane fara tuica, tu pana nu debitezi o tampenie nu poti sa taci. Prezenta americana nu a fost niciodata aprobata de cetatenii din Germania si Iraq si e aiurea cand doi oficiali americani se duc intr-o tara fara sa-i anunte pe cetatenii de acolo. Spatiul aerian din Iraq nu e treaba americanilor. Ca nemtii voteaza „emotional” nu e treaba ta. Ce fac ei in tara lor nu te priveste pe tine.

      Razboiul rece s-a terminat demult si nu e o scuza pentru ca americanii sa ramana in Germania si alte tari, impotriva vointei acelor tari. Iar South Streamul a fost anulat pentru ca Grecia si Bulgaria nu au coloana vertebrala. Nord Stream-ul merge foarte bine. Oare de ce birocratia UE nu afecteaza Nord Streamul?

      Un sfert-doct ca tine ar trebui sa taca din gura. In urma cu 50 de ani pupai comunismul in fund, si acum te dai mare razboinic al democratiei. Apropo, s-au intors rudele tale, Mailat si Dinca, din diaspora pentru sarbatori?

  14. @Casper: Virsta nu este nici avantaj nici dezavantaj si numai un mojic poate face caz de ea. Tu, de tinar (zici tu) ce esti, nici romaneste nu stii bine. Nu s-a prins de tine pe maidanul unde bati turca. ‘Iraq’ si ‘vicepresident’ sint doar in romngleza ta de vagabond prin cine stie ce mahala anglofona. Situatia din Germania si Irak este consecinta razboaielor pe care America le-a purtat acolo. In Irak nu mai sint unitati combatante americane din 2010 si se pare ca si cele care au ramas vor fi retrase. Sa vedem ce va face guvernul irakian dupa ce nu va mai avea sprijinul american, cum se va descurca cu insurgenta islamista. Germania a platit bani grei Rusiei ca sa se retraga din Germania de Est. SUA, dupa 1989, au desfiintat 200 de baze din Germania reunificata si nu s-a auzit inca sa fi fost platite pentru asta. Se vor fi indragostit subit germanii de davai ceas de zici ca vor sa plece americanii din Germania? Dar americanii ce spun de bazele de antrenament germane din SUA? Se va fi facut referendum in SUA pentru infiintarea lor? Dar basarabenii de aramata a 14-a rusa de pe Nistru? Rusia are si ea sumedenie de baze militare in lume. S-a facut vreodata referendum in tarile unde se afla? Relicva comunista esti tu si inca in forma sa cea mai abjecta, adica stalinista. Tu te asemeni cu Mailat si Dinca, prin vorbe si fapte. Vezi sa-ti faci bune provizii de aurolac, sa ai inspiratie cind mai vii pe aici.

  15. @Casper: Tu, care odinioara citai de zor din Wikipedia, de ce nu ai fost curios sa vezi si acum ce se spune despre South Stream? Nu pare a fi fost un proiect abandonat cu totul ci doar deviat si redenumit. Hai, fa un efort si mai judeca putin. Bulgaria si Grecia nu au forta nici de a-l aproba si nici de a-l dezaproba. Cu North Stream e alta poveste. El deserveste Nordul supradezvoltat economic fata de Sud. Si-ar fi taiat oare cei ce au piinea si cutitul in UE craca de sub picioare?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.