Polonia: schimbare de premier, nu și de politică

Mateusz Morawiecki

Joi, pe 7 decembrie, premierul Poloniei, Beata Szydlo, a trecut ușor peste o moțiune de cenzură a opoziției liberale. Însă după doar opt ore conducerea Partidului Lege și Justiție a decis că e timpul ca Szydlo să plece. Este această demitere a lui Szydlo, lidera aripii „iliberale“ a partidului, un semnal că Polonia se pleacă în fața opoziției UE privind legile justiției, prin care Bruxellesul consideră că guvernul dorește să-i controleze pe magistrați?

Mateusz Morawiecki, până acum ministru al Economiei și Finanțelor, a făcut rocadă cu Szydlo. La o primă vedere, Polonia va urma o altă cale. Morawiecki este fluent în engleză și germană, a studiat în Germania și SUA, a lucrat pentru banca centrală germană, a avut o carieră de bancher și a fost consilierul inamicului lui Jaroslaw Kaczynski, fostul premier liberal Donald Tusk, acum președintele Consiliului European. În plus, Morawiecki este bogat, de două ori mai bogat decât toți premierii de până acum ai Poloniei luați la un loc, scrie presa poloneză. „E o decizie de neînțeles. Este un semnal periculos că partidul o ia în direcția liberală, și nu prosocială“, spune președintele sindicatului Solidaritatea, Piotr Duda.

Însă analiștii polonezi și occidentali nu se pripesc. „Kaczynski este un strateg, și nu un tactician primitiv“, scrie Bloomberg. Linia sa va rămâne opusă liberalismului, iar trecerea legilor justiției rămâne un scop major. Strategia pare să repete „scenariul prezidențial“: Polonia are un președinte susținut de Kacazynski care a jucat rolul de moderator, a respins pachetul legilor justiției, le-a îndulcit cât să câștige încrederea Comisiei Europene, însă legislația finală garanta aceeași influență puternică a guvernului. Premierul Morawiecki pare să aibă rolul de a unge rotițele comunicării cu Bruxelles-ul.

Două concluzii. Prima este trasă de Bloomberg: „pe fondul încercării inevitabile a UE de a ajunge la o înțelegere cu partidele iliberale din Austria, Cehia, Polonia și Ungaria, strategia lui Kaczynski poate să funcționeze“. A doua poate privi și România: partidul acuzat de „populism“ și „iliberalism“ din Polonia are rezerva de cadre necesară pentru a se face ascultat în Vest.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

  1. Deja vu!Se poate si la polonezi…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.