Portarul Neuer salvează Germania de la o mare ruşine

Algeria a fost la un pas să elimine Germania, dar s-a lovit de „libero”-ul Neuer. Presa germană este dură şi a dat de pâmânt cu jucătorii lui Joachim Loew. Ce a spus fortul internaţional englez Lineker. Nigerienii au făcut două cadouri Franţei. Şi arbitrul a fost tot „francez”.

Algeria era să dea lovitura în minutul 90 !

Mare favorită la titlul mondial, Germania s-a desprins de Algeria doar în prelungiri. Dar s-a ajuns în prelungiri exclusiv datorită prestaţiei portarului german Manuel Neuer, care nu doar că a apărat tot ce era de apărat, dar a fost şi un „libero” senzaţional, reuţind să stopeze acţiuni periculoase ale africanilor. Decisivă a fost intervenţia lui Neuer din minutul 90, când a scos incredibil o minge de gol a algerianului Feghouli.
Germania a dominat categoric, a tras în 128 de minute (atât s-a jucat cu minutele suplimentare acordate de arbitru) 22 de şuturi pe spaţiul porţii, a avut multe ocazii de gol, dar Algeria a avut ocaziile mai „periculoase”. Germania a fost de nerecunoscut în primele 45 de minute, deşi s-a aflat în majotitatea timpului în terenul advers. A avut în faţă o defensivă ordonată a Algeriei care s-a apărat foarte aproape de poartă, cedând deliberat centrul terenului şi zona clasică de pressing de la 30-40 de metri de propria poartă. Algerienii au adoptat această tactică pentru că Germania ca de obicei a jucat fără un vârf clasic de atac. (Atât Thomas Muller, cât şi Mario Gotze, chiar dacă sunt jucători care înscriu mult, nu sunt vârfuri). Prin aglomerea spaţiului din apropierea porţii şi închiderea tuturor culoarelor algerienii au evitat astfel combinaţiile adversarului în zona careului şi l-au forţat să se bazeze foarte mult pe şuturi de la distanţă. În acelaşi timp, profitând de faptul că germanii aduceau mulţi jucători în treimea lor şi mai ales că defensiva germană a ales să se apere în păgubosul sistem „în linie”, algerieni au ieşit pe atac prin pase lungi, în special pe partea stângă a terenului, fapt ce le-a permis să pună în pericol poarta adversă. Aşa s-a jucat aproape treisferturi din meci. Totul a fost perfect calculat de antrenorul bosniac Vahid Halilhodzic. Un singur lucru nu a avut acesta în vedere: prestaţia de libero a portarului Neuer. Au fost în jur de 10 sau 12 raiduri extrem de periculoase ale algerienilor care au depăşit apărarea adversă, dar Neuer le-a rezolvat pe toate prin ieşiri din poartă inclusiv la 25 sau 30 de metri.
Prima repriză ar fi trebuit să se încheie cu scorul de 3-1 pentru Algeria în condiţiile în care în ambele porţi s-ar fi aflat, atenţie, portari (doar) valoroşi. Dar atât Neuer, cât şi M’Bohli sunt portari excepţionali. În prima repriză algerienii chiar au înscris un gol, dar acesta a fost anulat pentru că Soudani a avut un vârf de gheată în offside.

Lineker: Germania se apără în linie, sinucidere curată

Germanii au început mai bine partea a doua a jocului, intrarea lui Schürrle şi ieşirea lui Gotze a inviorat ofensiva. Timp de 20 de minute careul Algeriei s-a aflat sub presiune maximă, Mustafi şi Lahm au două mari oportunităţi de a înscrie, dar M’Bohli apără. De asemenea în minutele 79 şi 81 Thomas Muller are şi el două ocazii mari, dar ratează iar între timp alte câteva raiduri algeriene au fost rezolvate de Neuer tot din postura de „libero”. La un moment dat, fostul mare atacant englez Garry Lineker scria pe Twitter: „Germania se apără în linie, sinucidere curată. Ce caută în apărare Mertesacker? ”, „Thomas Muller a uitat că este un Muller!” (aluzie la numele unor mari golgheteri ai Germaniei, Gerd Muller, Hansi Muller şi…Thomas Muller). După ce Neuer se opune golului în minutul 90, în prelungiri, după numai 2 minute Schürrle înscrie cu câlcâiul primin o minge norocoasă, prin deviere, după care Algeria începe cursa „de urmărire”. Africanii sunt însă la capătul puterilor şi nu reuşesc să pună în pericol poarta adversă decât în minutul 119, dar Neuer apără şi declanşează un contraatac care se finalizează cu al doilea gol. În min.120+1 algerienii reduc din handicap, şi mai au o acţiune de atac, dar pe care o ratează. De menţionat că lotul de „23” al Germaniei valorează 526 de milioane de euro, în timp ce al Algeriei, 57,2 milioane de euro, adică puţin mai mult decât valorează Mario Gotze care are o cotă de piaţă de 55 de milioane de euro.

„Bild” a luat foc

Influenta publicaţie germană a luat foc, atât în timpul meciului, cât şi după fluierul final, chiar dacă Germania a câştigat şi s-a calificat. Înainte de începerea reprizei a II-a, pe front page trona un titlu sugestiv: „Pauza s-a termina, începe marea teamă”. După minutul 120, articolul de fond avea următorul titlu: „Schürrle stark, Neuer top – der rest ist schande…” (Schürrle puternic, Neuer top – restul ruşine). Notele date jucătorilor naţionalei sunt sugestive. Neuer şi Schurrle au luat nota maximă -1 (Neuer a luat 1 cu steluţă), dar grosul echipei a primit note între 4 şi 6 (6 este cea mai mică notă, conform sistemului practicat de „Bild” – n.a.) după cum urmează

1* – Neuer
1 – Schürrle
3 – Muller
4 – Mertesaker, Schweinsteiger, Khedira
5 – Boateng, Lahm, Ozil, Kroos, Gotze,
6 – Mustafi, Howedes,

Casetă tehnică: Germania – Algeria 2-1 (0-0, 0-0)

Porto Alegre: ploaie
Estadio Beira-Rio: gazon bun
Spectatori: 43.065
Arbitru: Sandro Ricci (Brazilia)
Asistenţi: Emerson De Carvalho, Marcelo Van Gasse (Brazilia)
Al patrulea oficial: Walter Lopez (Guatemala)

Au înscris: 1-0 (min.92 – Schürrle), 2-0 (min.120 – Ozil), 2-1 (120+1 – Djabou)
Cartonaşe galbene: Halliche – Lahm

Germania: Neuer – Mustafi (min.70-Khedira), Boateng, Mertesacker, Howedes – Lahm, Schweinsteiger (min.109-Kramer), Kroos, Ozil – Gotze (min.46-Schürrle) – Muller
Antrenor: Joachim Loew

Algeria: M’Bohli – Ghoulam, Belkalem, Halliche (min.97-Bougherra), Mandi – Lacen, Mostefa, Feghouli – Taider (min.78-Brahimi), Slimani, Soudani (min.100-Djabou)
Antrenor: Vahid Halilhodzic (Boasnia&Herţegovina)

Total şuturi: 29 – 11
Şuturi pe poartă: 22 – 7
Faze de atac: 50 – 25
Cornere: 10 – 4
Offsides: 4 – 4
Faulturi: 11 – 20
Mingi recuperate: 68 – 65
Mingi pierdute: 120 – 115
Total pase: 940 – 504
Pase corecte: 768 – 335
Distanţă de teren acoperit: 127,4 km – 124,5 km
Timp efectiv de joc: 48 min. – 28 min.
Posesie: 63% – 37%
MVP meci: M’Bohli (Algeria)
Registrul greşelilor de arbitraj:
– nu s-au înregistrat

Franţa – Nigeria 2-0 (0-0)

Franţa şi-a făcut singură viaţa grea în meciul contra Nigeriei. A avut atât în prima repriză, cât şi în a doua situaţii clare de gol pe care le-a ratat cu seninătate. Este adevărat, şi portarul Enyeama a apărat cam tot ce era de apărat. Vârful lui Arsenal, Giroud a avut o prestaţie palidă, iar Benzema nu a mai fost cel din meciurile trecute. „Motorul” echipei a fost însă „piticul” Valbuena, care a fost pe tot terenul, a pasat, a centrat şi a luat şi el la ţintă poarta adversă. De cealaltă parte, Nigeria a lăsat o impresie bună, jucând mult peste ce a jucat în grupă. Dar şi africanii au avut principala vedetă, Emenike, în eclipsă de formă, ceea ce s-a văzut atunci când s-a aflat în atac.
Victoria Franţei este meritată, dar trebuie totuşi să ne punem două întrebări: ce s-ar fi întâmplat dacă excelentul Enyeama nu ar fi făcut cadou francezilor în minutul 79 o minge, care a fost reluată în poartă? Golul 2 a fost de fapt autogol. A doua întrebare: cum s-ar fi desfăşurat ostilităţile dacă Matuidi ar fi fost eliminat în minutul 54 după atacul criminal asupra lui Onazi (acesta a şi fost înlocuit după ce a fost lovit)?. Mai există un semn de întrebare, pe care singura reluare care a fost dată la televizor (fapt reclamat şi de antrenorul Norvegiei) nu l-a putut lămuri: a fost sau nu offside la mingea trimisă în poartă în minutul 19 de Emenike?

Casetă tehnică Franţa – Nigeria

Brasilia: 27 grade
Estadio Mane Garrincha
Spectatori: 67.882
Arbitru: Mark W. Geiger (SUA)
Asistenţi: Mark Sean Hurd (SUA), Joe Fletcher (Canada)
Al patrulea oficial: Alireza Faghani (Iran)

Au înscris: 1-0 (min.79 – Pogba), 2-0 (min.90+2 – Yobo, a.g.)
Cartonaşe galbene: Matuidi – 0

Franţa: Lloris – Debuchy, Varane, Koscielny, Evra – Pogba, Matuidi, Cabaye – Valbuena (min.90+1-M. Sissoko), Giroud (min.62-Griezmann), Benzema.
Antrenor: Didier Deschamps

Nigeria: Enyeama – Ambrose, Yobo, Oshaniwa, Omeruo – Onazi (min.59-Gabriel), Mikel – Musa, Odemwingie, Moses (min.89-Nwofor) – Emenike
Antrenor: Stephen Keshi

Total şuturi: 15 – 8
Şuturi pe poartă: 9 – 6
Faze de atac: 41 – 37
Cornere: 12 – 9
Offsides: 3 – 2
Faulturi: 12 – 15
Mingi recuperate: 41 – 40
Mingi pierdute: 75 – 77
Total pase: 448 – 421
Pase corecte: 340 – 315
Distanţă de teren acoperit: 103 km – 96,4 km
Timp efectiv de joc: 25 min. – 26 min.
Posesie: 49% – 51%
MVP meci: Paul Pogba (Franţa)
Registrul greşelilor de arbitraj:
– Matuidi trebuia să primească nu galben, ci carnonaş roşu direct

Cum ar fi arătat un sfert de finală Franţa – Algeria?

Învingătoarele din aceste optimi de finală, Franţa şi Germania se vor întâlni pe 5 iulie în sferturile de finală, iar cine va câştiga această partidă va jucaîn semifinale contra învingătoarei din „sfertul” Brazilia – Columbia. Foarte multă lume se întreba pe reţelele de socializare ce s-ar fi întâmplat dacă Algeria ar fi eliminat Germania. Cum s-ar fi disputat meciul dintre Franţa şi Algeria?. Întrebare legitimă pentru că în fiecare an, pe 5 iulie, Algeria sărăbătoreşte obţinerea independenţei de sub ocupaţia…Franţei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.