Poveste din Harghita. Te duci la bibliotecă și împrumuți… seminţe

Demers inedit în Harghita. Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea-Ciuc a lansat „Biblioteca de Seminţe”, un nou serviciu prin care oamenii sunt încurajaţi să împrumute … seminţe, pe care trebuie să le returneze ulterior.

Potrivit site-ului instituţiei, acest tip de serviciu de bibliotecă, de educaţie ecologică, funcţionează de mai mulţi ani în ţările occidentale, primele biblioteci de seminţe fiind înfiinţate în SUA.

„Primele biblioteci de seminţe au apărut în Statele Unite şi există câteva astfel de biblioteci şi în Ungaria. Populaţia este din ce în ce mai concentrată pe oraşele mai mari, pierzându-şi legătura strânsă cu natura, de aceea este foarte important ca biblioteca să funcţioneze ca un spaţiu comunitar care să faciliteze convieţuirea comunităţii cu natura. Colectarea de seminţe este o tradiţie veche, pe care oamenii din ţara noastră şi din judeţul nostru o practică de decenii, în special cei implicaţi în cultivarea plantelor. Prin urmare, scopul bibliotecii de seminţe este conservarea mediului înconjurător şi a plantelor autohtone, precum şi sprijinirea comunităţii interesate de grădinărit. Biblioteca de seminţe contribuie la comunitatea sa prin colectarea şi împrumutul de seminţe”, se arată în descrierea proiectului.

Acest nou serviciu ecologic lansat cu sprijinul Consiliului Judeţean Harghita poate fi accesat de către utilizatorii înregistraţi ai bibliotecii judeţene, schimbul şi împrumutul de seminţe autohtone având loc într-un spaţiu special amenajat în bibliotecă.

Biblioteca de seminţe are un singur regulament nescris, respectiv cei care se ocupă de grădinărit şi sunt utilizatori înregistraţi ai bibliotecii trebuie să returneze dublul seminţelor împrumutate în primăvară, de preferat din recolta lor proprie.

„Seminţele returnate contribuie la întreţinerea colecţiei bibliotecii de seminţe şi sunt apoi disponibile altor vizitatori sau grădinari amatori. Bineînţeles, biblioteca de seminţe este deschisă la primirea altor seminţe de plante autohtone, condimente şi legume, nu doar cele împrumutate în prealabil. În curând, se va începe umplerea bibliotecii de seminţe, iar anotimpul toamnei este momentul potrivit pentru a începe acest proiect. Rugăm cititorii să ne ajute cu colectarea de seminţe! Dacă aveţi seminţe de plante autohtone care au crescut bine anul acesta şi sunt adaptate climei locale, vă rugăm să le aduceţi la bibliotecă pentru a spori colecţia de seminţe”, transmit reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Kájoni János”.

Seminţele ar trebui să fie depozitate în plicuri de hârtie, iar vizitatorii sunt rugaţi să ataşeze câteva informaţii importante, respectiv numele seminţei, specia, anul şi locul colectării seminţelor, precum şi cerinţele seminţelor privind lumina şi apa.

„Oamenii care se ocupă de grădinărit sunt întotdeauna bucuroşi să împărtăşească experienţele lor cu privire la cultivarea plantelor. Recolta proprie aduce mereu bucurie, aşa că biblioteca de seminţe joacă şi un rol de construire a comunităţii. Grădinăritul de agrement consolidează responsabilitatea faţă de mediu şi empatia faţă de alţii. Aşteptăm cu drag vizitatorii noştri, fie ca cititori, grădinari, proprietari de grădini mici sau chiar viitori grădinari!”, se mai arată în postarea de pe site-ul bibliotecii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. daca sunt seminte ”arhaice” ”autohtone” pt ca in felul acesta se pastreaza niste urmasi vigurosi aclimatizati din timpuri vechi, daca insa vor fi aduse semnite din supermarket unele modificate genetic vor avea recolta bogata, dar „otravita” pt ca in procesul ingineriei genetice au fost folosite si gene animale, cu ani in urma se spunea ca o gena de soarece a fost folosita la rosii, (stire din presa in limba romana) asa ca in timp nimeni nu stie ce fel de consecinte vor fi din consumul plantelor modificate genetic atat de oameni cat si de animalele a caror carne o consumam. Nu intamplator unele religii au restrictii si cer sa fie consumata doar „hrana curata”. Vrem nu vrem este posibil ca inteleptii/prorocii sa fi ”vazut” viitorul si de aceea au trecut anumite reguli pt salvarea poporului si fizic nu numai sufleteste.

  2. Tocmai că nu sunt modoficate genetic,. iar vizibil secuimea e altă țară decât romania..Deși este zona cea mai normală climatic, secui se pregătesc pentru schimbarea climatică și aleg soiurile care sunt de viitor.. Lecție pentru competenții cu cormoranii.

  3. Marele Urs: de stii matalik? le-ai facut analiza? noi nu avem astfel de laboratoare :)) mai mult substantele sunt aduse din (ghici ghicitoare…) chiiinaaa! nu baga labutza la foc, ca te arzi! sigur.

  4. @ marin.. Nu e cazul bre.. Unii sunt oameni de incredere, alții sunt români,..

  5. La legume sunt o multime de soiuri, si nu pot fi deosebite prin seminte cele care sunt de calitate, de cele inferioare, abia dupa ce se coace rodul se poate face evaluarea calitatii. De ex, nu se pot identifica dupa seminte soiurile de rosii, ardei, vinete, castraveti, fasole etc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.