Poveşti uimitoare din lumea cărţilor

„Trei”, între poezie pură şi fermecătoare romane

Grupul Editorial „Trei” vă invită vineri, 25 noiembrie, la ora 18.30, la standul Institului Cultural Francez, la lansarea volumului de poezie „Părţi juvenile, întinse” de George Nechita, publicat de Editura Pandora M. „Cercul Poeţilor Apăruţi” îşi propune să le ofere poeziei şi poeţilor condurul vizibilităţii, fără a-i deposeda de dragii lor saboţi grei din lemn cu care se strecoară lent şi obligatoriu discret prin meandrele contemporaneităţii. „Poezia, nu-i aşa, trebuie să fie ruşinoasă şi discretă, aş spune ca o fată mare, dacă nu ar fi considerată în acelaşi timp demodată şi neseducătoare. Poezia trebuie să stea la locul ei, să aştepte să-i vină rândul, poate în alt secol, în alte vremuri, cu alţi oameni şi alte obiceiuri”. „Nu, nu se poate, înălţimea ta, că e prea rufoasă! Nu se cuvine să se arate în lume în halul în care e!…”, îi spunea prinţului însuşi tatăl Cenuşăresei. Iar continuarea era: „Fata se aşeză pe un scăunel, scoase din picior papucul de lemn ce trăgea câteva ocale, şi încălţă condurul, care-i veni ca turnat”.

„Cine este George Nechita? Când a aflat că trebuie să scriu câteva rânduri despre el în această scurtă prezentare, m-a somat: «să spui că nu mă cunoşti». E adevărat, George Nechita e un perfect necunoscut în lumea literară românească, inclusiv pentru mine. Însă cu cât ne e mai străin, cu atât vocea lui poetică inedită ne ia şi mai mult prin surprindere”, mărturisea Svetlana Cârstean.

De la Isarlik la Valea Uimirii

Între noutăţile Grupului Editorial „Trei” spicuim: „Înainte să adorm”, de S.J. Watson, o carte vândută în peste 40 de ţări, care a devenit bestseller încă de la apariţie în SUA, Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Bulgaria, Olanda şi Belgia, bestseller-ul internaţional ce a ajuns pe locul 7 în topul „New York Times Hardback”, devenind cel mai vândut roman britanic la debut, după JK Rowling, „Un roman desăvârşit. Structura lui e atât de ameţitoare, încât te face aproape să nu mai fii atent la stilul minunat în care e scris.”

„Pact cu diavolul” de Lars Kepler ne prilejuieşte o nouă întâlnire cu inspectorul Joona Linna, pe care îl cunoaştem din „Sub hipnoză” (apărut la începutul acestui an), roman ce a fost nominalizat în 2010 pentru premiul „The Golden Crowbar”, care se acordă celui mai bun roman poliţist suedez, „O carte care nu trebuie să lipsească din raftul fanilor literaturii poliţiste”.

În „Evanghelia după Iuda” de Adam Blake veţi afla secretul manuscriselor de la Marea Moartă, fiind cel mai captivant şi mai bine scris thriller de la „Codul lui Da Vinci” încoace.

„Tridentul lui Neptun” de Fred Vargas este un roman poliţist excepţional, dar şi un moment de poezie pură. Ca întotdeauna, autoarea îşi condimentează romanul cu personaje venite din trecut, cu indicii bizare şi cu anecdote care se repetă.

Audrey Niffenegger revine cu „Simetria ei înfricoşătoare”, o poveste captivantă despre dragoste şi identitate, despre secrete şi relaţia dintre surori, şi despre tenacitatea vieţii – chiar şi după moarte. Un roman seducător şi plin de atmosferă.

„Alte vieţi decât a mea” de Emmanuel Carrère este un volum de o sinceritate absolută, bulversant pentru poveştile pe care le spune, sincer, cu o precizie magnifică. „Alte vieţi decât a mea” este cartea fericirii smulse din ghearele disperării, cartea raţiunii, scrisă de această dată cu permisiunea de a spune adevărul până la capăt. Furtuna înspăimântătoare a trecut, rămân doar cuvintele care o descriu.”

Trevor Norton ne invită să-i cunoaştem pe marii excentrici ai lumii care nu au ezitat să se supună singuri la tot felul de experimente în folosul umanităţii. Poveştile din noua carte a lui Norton, „Ochi holbaţi şi păr vâlvoi”, sunt incredibile, tulburătoare sau absurde. Se perindă prin paginile ei Jack Haldane, zoologul Frank Bucklan, remarcabilul chirurg John Hunter, regina Victoria…

Cel mai vândut debut britanic

Este aşteptat cu nerăbdare şi un alt volum, de Pascal Bruckner, „Căsătorie din dragoste. Oare mai există?”, care, împletind informaţii, poveşti şi anectode, tratează cu seriozitate o temă care merge direct la sufletul cititorului.

La fel de incitantă şi cartea „Povestea anului 2012″ de John Major Jenkins, o călătorie fascinantă prin istoria civilizaţiei maya, extrem de avansată într-o mulţime de domenii: astronomie, matematică, arhitectură, artă şi mitologie. Pe 12 decembrie 2012 se sfârşeşte un ciclu amplu din Calendarul Lung al civilizaţiei maya. Mayaşii au anticipat că, la acea dată, Pământul, Soarele şi centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, se vor afla într-o „aliniere cosmică” extrem de rară. Mulţi cred că lumea, aşa cum o cunoaştem acum, va suferi o transformare în 2012, dar puţini sunt la curent cu semnificaţia acestei date. Dar şi „Totul contează!” de Ron Currie Jr., distins cu „Alex Award al American Library Association”, un roman sclipitor şi plin de umor – uneori, tandru, alteori, muşcător. Multe, multe alte surprize vă aşteaptă!…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.