Premiera „Adio, Europa!”, la Teatrul Naţional Craiova

Un camion negru. Un bărbat prins în farurile orbitoare ale istoriei. Candid. Olimpia – o femeie care înțelege totul și vrea să-l salveze. Dar este oare salvarea posibilă în secolul XX, cel al tuturor atrocităților? Poți trăi printre bufoni și turnători? Lumea Isarlâkului… unde totul pare adevărat și nimic nu are consistență. Un spectacol în care „Adio” poate însemna și o promisiune: nu vei fi uitat niciodată. Un spectacol de Bogdan-Cristian Drăgan.

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” sărbătoreşte în 2019 Centenarul Ion D. Sîrbu, în onoarea unuia dintre cei mai importanţi scriitori români din secolul al XX-lea. Instituţia craioveană l-a omagiat recent pe intelectualul şi scriitorul unic Ion D. Sîrbu, punând în scenă spectacolul “Adio, Europa!”, adaptare după romanul cu acelaşi nume, în regia lui Bogdan-Cristian Drăgan.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Angel Rababoc, Anca Dinu, Constantin Cicort, Nicolae Vicol, Gabriela Baciu, Petronela Zurba. Spectacolul a avut loc în sala care poartă numele autorului.
În perioada 27-28 iunie a avut loc, de asemenea, „Colocviul Naţional Ion D. Sîrbu”, în organizarea Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, a Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj. Naţionalul craiovean este partener al acestor manifestări, prima zi a colocviilor având loc în foaierul instituţiei, în prezenţa unor personalităţi culturale şi literare din întreaga ţară.

Născut în anul 1919 (28 iunie), la Petrila, Ion Desideriu Sîrbu a avut o viaţă zbuciumată, privativă de libertate (prizonier în lagăr, deţinut politic în perioada comunistă). Absolvent al Facultăţii de Litere şi Filosofie de la Universitatea din Cluj, Gary Sîrbu, cum îi spuneau prietenii şi cunoscuţii, a fost membru al faimosului Cerc Literar de la Sibiu, apropiat al lui Lucian Blaga, iar din vara anului 1964, la un an după eliberarea din puşcărie, a venit la Craiova unde a fost angajat ca secretar literar al Teatrului Naţional. Aici i s-au jucat 14 spectacole, după piese de teatru scrise în această perioadă, iar în anul 1973 s-a pensionat pe caz de boală.

A încetat din viaţă pe 17 septembrie 1989, chiar în ziua în care avea loc premiera spectacolului „Arca Bunei Speranţe”, regia Aureliu Manea, după una dintre cele mai cunoscute piese de teatru ale sale. Schimbarea de sistem politic a fost anticipată de scriitor în jurnalul său, publicat postum. Romanul său, „Adio, Europa!”, publicat de asemenea postum, a fost considerat, alături de corespondenţa sa vastă, o revelaţie a literaturii de sertar scrise în epoca comunistă, unul dintre excepţionale romane-mărturie ale Gulagului estic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Sa va imprimati in creier acest titlu! Cam asta se va intampla in cel mai scurt timp posibil „intelegerile pe bigatiile subsolului multor tari va alunga si impinge bipezii spre est” incat…nu mai spun!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.