Premierul Ludovic Orban, în vizită la Transgaz SA

Stadiul derulării proiectelor strategice de investiții ale companiei Transgaz a fost subiectul principal de discuție dintre prim-ministrul României, Ludovic Orban, și Ion Sterian, directorul general al SNTGN Transgaz SA. Discuțiile au fost prilejuite de vizita de lucru pe care oficialul a făcut-o la sediul din București al reprezentanței companiei. La discuții a fost prezent și Antonel Tănase, Secretarul General al Guvernului României – Autoritatea Publică Tutelară a SNTGN Transgaz SA.

Cu acest prilej, prim-ministrul României a declarat:

“Transgaz are proiecte de investiţii în cursul acestui an în valoare de 1,1 miliarde de euro, proiecte de investiţii extrem de importante, care vizează atingerea unor obiective nu numai de interes naţional, ci şi unor obiective care sunt în beneficiul Uniunii Europene (…). Salut finalizarea unui proiect de suflet – gazoductul Ungheni-Chișinău, care va permite cetățenilor Republicii Moldova să beneficieze de gazul românesc. (…) „. Totodată, Prim-Ministrul României s-a referit și la celelalte proiecte de dezvoltare extrem de importante de investiții pe care le derulează compania, dând drept exemplu gazoductul Tuzla-Podișor: “(…) Am să mă refer la proiectul de extindere a reţelei prin gazoductul Podişor – Tuzla, cu o lungime de 308 kilometri, care face legătura între zăcământul de gaz pentru care există licenţă de explorare şi exploatarea pentru consorţiul Exxon OMV, un zăcământ extrem de important, deci face legătura între zăcământul de gaz de la Marea Neagră şi conducta BRUA, gazoductul BRUA. Un proiect extrem de important, care reprezintă un angajament din partea noastră că susţinem această investiţie de începere a exploatării gazelor naturale la Marea Neagră, asigurând conectarea zăcămintelor de gaz într-un termen coordonat cu termenul începerii exploatării, cu, practic, reţeaua de transport europeană de gaz natural”.

În urma vizitei de lucru, Ludovic Orban a vorbit și despre planul de lucrări la dezvoltarea magistralelor de gaze pe care le desfășoară SNTGN Transgaz SA, prin care se urmărește conectarea cât mai multor localități la Sistemul Național de Transport gaze naturale:

„Sunt tronsoane cum sunt Pojorâta – Vatra Dornei; Sighetul Marmației Vișeu – Borșa, tronson de 89 de km, tronsoane care urmăresc conectarea, cum e tronsonul 1 Vaslui – Iași, un tronson de 95 de km, care este aproape finalizat, tronsonul Techirghiol – Pecineaga, Craiova – Segarcea, care este aproape finalizat și, de asemenea, continuarea cu tronsonul Segarcea – Calafat, cu o lungimea de 90 de km. Este aproape finalizat tronsonul de gazoduct care face legătura între Mintia și Brad, permițând, în sfârșit, conectarea la rețeaua de gaz a tuturor localităților din jurul Bradului și de pe traseul gazoductului”.

Prim-Ministrul României s-a referit și la gazoductul BRUA, subliniind importanța europeană a acestui proiect:

“Investiţiile Transgaz depăşesc oarecum interesul naţional, este vorba de proiectul BRUA, proiectul BRUA care se desfăşoară pe teritoriul a patru ţări – Bulgaria, România, Ungaria, Austria. Obiectivul BRUA a fost acela de a asigura diversificarea surselor de gaz pentru ţările europene, prin asigurarea legăturii între conducta TAP care aduce gazele din Azerbaidjan cu, să spun, Baumgarten, care este practic un punct de conectare de unde gazul se poate duce în toată reţeaua europeană de gaz. Şi aici pot să vă spun că din discuţiile pe care le-am avut cu domnul director general, pot să vă spun că pe teritoriul României investiţia, prima fază a conductei BRUA, se va finaliza în cursul acestui an, sperăm noi până în 25 noiembrie”.

La rândul său, Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului României – Autoritatea Publică Tutelară a SNTGN Transgaz SA, a arătat că „la 1 iulie, Executivul a lansat Planul Național de Investiții și Relansare Economică, un proiect pe 10 ani, în valoare de peste 100 de miliarde de euro, context în care Transgaz și-a propus proiecte de extindere a rețelei de peste 17 miliarde de lei până în 2026. Domnul Antonel Tănase a arătat că „numai în anul 2020 sunt recepționate proiecte în valoare de 1,1 miliarde de euro„. Potrivit Secretarului General al Guvernului României, „aproximativ 5,6 milioane de cetățeni români vor beneficia, până în 2026, de gaze naturale româneşti”.

Directorul General al SNTGN Transgaz SA, domnul Ion Sterian, a declarat:

“Consumul de gaze în România va crește în următorii ani cu peste 8 miliarde metri cubi. În medie, consumul anual este de 10 miliarde metri cubi, ceea ce înseamnă o creștere foarte mare, de circa 80%. (…) Din partea populației sunt cereri de racordare pentru 4,4 miliarde metri cubi, iar pentru centrale electrice prin cogenerare pentru alte 3,5 miliarde metri cubi. În total consumul de gaze al României va crește cu peste 8 miliarde metri cubi în următorii ani, ceea ce face necesară exploatarea gazelor din Marea Neagră cât mai urgent”.

SNTGN Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport (SNT) și răspunde de funcționarea acestuia în condiții de calitate, siguranță, eficiența economică și protecție a mediului înconjurător. În îndeplinirea misiunii asumate, compania desfășoară activitatea de transport gaze naturale în conformitate cu prevederile legislației și reglementărilor europene și naționale în vigoare privind transportul gazelor naturale prin conducte.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. De ce nu se conectează la reteaua de gaze si cetatenii romani din zona rurală?Vesnic se trădează tara!

  2. Tovarasul Nicolae Ceausescu in vizita la …. ceashk a fost mic copil pe langa fascistii astia, iar cine vine la „putoare” va fi si mai maimutarit intru distrugerea noastra.

  3. Orban si Iohanis se grabesc sa construiasca conducta Tuzla-Podisor mai mult pentru Ungaria si Austria. Gazele de la Marea Neagra vor fi majoritar pentru acestia fiind mai ieftine.

    • Se face tot posibilul de a fura si a vinde gazul,pe bani putini,caci romanii platesc mult pentru gazul nostru!

  4. Ok, dar vreun km de autostradă când se inaugurează? Tunelul „urșilor” în ce secol se va realiza? Când era „ciuma roșie” nu exista zi să nu toace propaganda cu „stradă, școală și spital”, acum s-au rezolvat toate, adică mucles. Siktir!

  5. Dar la „Tirgoviste „sa fie cu toata gasca de secaturi!

  6. Cat de…poate fi afirmatia ta ca au crescut salariile?
    Toti stim ca domenii intregi au avut dificultati ca a existat somaj si somaj tehnic si sa vii ca a crescut salariul mediu, desi stim cati trec prin necazuri mare deja este prea mult.

    Deci daca ai redus prin somaj salariile cele mai mici din Horeca si atunci salariile mari ale bugetarilor de LUX au dat impresia cresterii salariului mediu pe economie spre exemplu raportat la 1000 de angajati a caror medie este echivalentul salariului mediu pe economie atunci avem:

    daca in 1000 ai 10 angajati cu minim pe economie, 2230 lei, pe care ii dai in somaj, automat creste media raportata la cei ramasi va parea mai mare si statistic pare ca a crescut salariul, desi unii si-au pierdut locul de munca.
    5.400.000-22300=5.377.700 lei care repartizati scriptic la 990 de salariati pare o crestere de 5432 lei, desi nimeni nu a primit mai mult ci doar scriptic angajatii cu salarii mici au fost eliminati, ca sunt vanzatori, femei de serviciu, au ramas managerii cu salarii uriase, sefii caci intotdeauna lor li se cere lista restructurarii.
    Deci scriptic prin drama a sute de mii de romani, Romania o duce bine pt ca SEFII SUNT BINE MERCI, iar restul nu conteaza.
    BRAVO STATISTICENI, BRAVO ECONOMISTI, INTELECTUALI care nu stiti sa GANDTI, doar sa meditati la NEMURIREA sufletului pe care deja L-ATI pierdut in ifose si nepasare.
    Deci prin acest calcul daca vom sti cati angajati erau in ianuarie si cu cat a crescut salariul mediu cate victime ale cinismului sunt in Romania…

  7. Oauuu mă,. A ajuns la cerșit,. O mai fi pe acolo tatăl luluței lascu, care să dea bani partidului, să scoată afacerea, bilanțul firmei la zero și să nu dea bugetului de fapt nici un ban,.. Practică inventată de elbaszeszku,.acu e pe placul și a lui Lajcsi, penelistu cu ghinion,.

  8. Orban si Transgaz, lasati glumele proaste la adresa poporului roman, Ungaria, fara nici un gram de gaz metan ca resuirsa natuirala si-a racordat circa 90 % din populatie la reteaua de gaz meta !!!. Romania, una din putinele tari membre UE cu resurse naturale de gaz metan si.ña racordat circa 35 % din popuklatier la gaz metam ” !!!. Orgab si Transgaz chiar atat de prosti ii considerati pe romani, cu asemenea article sau intalniri pentru aranjamente electorale murdare ?. Romanii au ajuns chiar atat de prosti incat sa fie desconsiderati si dispretuiti in halul acesta de VOI ???.

  9. Cand e sa se scoata gazul din tara nu gasesc ecologistii nici o broasca patata sau gandac cu dungi. Se construieste cu viteza luminii. De trecut muntii pe autostrada e imposibil insa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.