Presa britanică a descoperit farmecul Ardealului

Presa britanică este cunoscută pentru reportajele şi ştirile negative despre România. De la ţigani care cerşesc în oraşele lor la hoţii de buzunare care umblă nestingheriţi prin Anglia, până la politica „haotică”, jurnaliştii englezi au ajuns săptămâna trecută să scrie că secolul trecut România a executat mai mulţi conducători decât orice altă ţară din lume, anume mareșalul Ion Antonescu şi Nicolae Ceauşescu. E clar că, în ochii jurnaliştilor englezi, România este departe de a fi un exemplu pozitiv în regiune, cum este considerată Polonia, de pildă.

Totuşi, lunile trecute a apărut o excepţie la această regulă. Britanicii au devenit sunt pur şi simplu fascinaţi – unii chiar sunt îndrăgostiţi – de Ardeal, de natura de acolo, de splendoarea vieţii rurale, de oraşele care parcă sunt rupte din poveştile fraţilor Grimm, de munţii maiestuoşi şi de animale sălbatice, care umblă pe păşuni şi în pădurile virgine. Parcă Ardealul, cu poezia şi farmecul său unic, le aminteşte englezilor de o Anglie nealterată, din secolul al 17-lea. Poate şi din acest motiv ziariştii britanici nu scriu reportaje elogioase la adresa proiectului minier controversat, marca RMGC.

Duminică, „The Daily Mail”, un ziar care este cunoscut pentru publicarea reportajelor şi stirilor deloc măgulitoare despre România (chiar dacă sunt corecte), a publicat un mare articol despre filmul „Wild Carpathia”, care a fost transmis dumnică seara la Travel Channel. Articolul a avut un mare succes pe site-ul dailymail.co.uk, cu poze din Ardeal şi peste 300 de recomandări. Articolul este piperat cu fraze de gen: „Ardealul este un loc care îşi hrăneşte sufletul” şi „un loc al mitului şi al legendei”, unde urletul lupilor încă îţi dă fiori noaptea.

Autorul articolului, Charles Ottley, scriitorul şi producătoul care a realizat filmul de 60 de minute ce promovează Transilvania, este unul dintre cei mai respectaţi ziarişti care fac documentare de acest gen în Anglia. El scrie în termeni cât se poate de frumoşi despre Transilvania în filmul său „Wild Carpathia”, ca despre un basm la marginea Europei.

„Regiunea care îţi taie respiraţia este, poate, ultima zonă de acest fel conservată din Europa, cu sate autentice, care au supravieţuit intacte tendinţei de modernizare”, scrie Ottley.

Filmul, transmis cu o zi înainte de Halloween, conţine fireşte tema Dracula. După cum s-a mai scris, apare prinţul Charles, care vorbeşte despre moştenirea sa, susţinând că este urmaşul lui Dracula. Prinţul Charles sprijină tradiţiile şi viaţa rurală în Ardeal, spunând că e un mod de viaţă de mult pierdut în Anglia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.